• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Polentacake met sinaasappel en gember

    Bijgewerkt: jul 2025 · Geplaatst: jun 2025 door Sandra

    Op zoek naar een makkelijk bakrecept? Deze polentacake met sinaasappel staat binnen een kwartier in de oven!

    Naar recept Naar video
    Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.

    Waarom je deze polenta cake wilt bakken:

    • Heerlijke smaken: sinaasappel & gember zijn voor elkaar gemaakt 🍊🫚
    • Makkelijk en snel klaar: het beslag maak je in één kom, en de cake staat binnen een kwartier in de oven
    • Kan niet mislukken: ik leg je precies uit hoe je deze maiscake goed klaarmaakt

    Wat is polenta?

    Eigenlijk is polenta een gerecht: een Italiaans gerecht, bestaande uit een dikke brij van maisgriesmeel. Deze maisgriesmeel gebruik je ook om dit cake recept te maken. In spreektaal zijn maisgriesmeel en polenta inmiddels vaak een synoniem van elkaar geworden. En 'polentacake' klinkt toch smakelijker dan 'maisgriesmeelcake', vind je niet?

    Ingrediënten polentacake met sinaasappel

    Voor dit bakrecept heb je nodig:

    De ingrediënten om polenta cake met sinaasappel en gember te maken, uitgestald op een lichte ondergrond.

    Polenta - oftewel maisgriesmeel. Het is goed verkrijgbaar bij ruimer gesorteerde supermarkten.

    Verder heb je de standaard bakingrediënten nodig: bloem, bakpoeder, eieren, suiker en wat zout. In plaats van boter gebruik je olie in dit polentacake recept. Ik koos voor een neutrale zonnebloemolie. Een milde olijfolie kun je ook gebruiken. Een beetje volle yoghurt maakt het beslag extra smeuiig.

    Als smaakmakers gebruik je het sap en de rasp van een sinaasappel, en een paar bolletjes stemgember. Stemgember is jonge gember op siroop, je vindt het bij de Aziatische producten in de supermarkt.

    Omdat polentacake van zichzelf droog kan zijn, bedruip je hem na het bakken met een mengsel van sinaasappelsap en gembersiroop. Die laatste hoef je niet te kopen: gebruik gewoon de siroop uit het potje stemgember. Om de cake er extra mooi uit te laten zien, bestrooi je hem daarna nog met amandelschaafsel, dat je even hebt geroosterd in een droge koekenpan.

    Variatietips: experimenteer met andere smaakmakers, zoals mandarijn of citroen. Vervang de sinaasappelsap in het beslag door mandarijn- of sinaasappellikeur (Campari). Kruiden doen het ook heel goed in polentacake, met name rozemarijn.

    Een punt polenta cake op een taartbordje. Op de achtergrond zijn de smaakmakers van de cake te zien: sinaasappel en gember.

    Bewaartip:

    Je kunt de cake afgedekt bewaren. Polentacake droogt snel uit, ik raad aan de cake binnen twee dagen op te eten. In de koelkast blijft de cake tot vier dagen goed, maar laat hem wel op kamertemperatuur komen voor je hem serveert. Je kunt ook de helft van de cake invriezen.

    Veelgestelde vragen

    Waarom wordt mijn polentacake korrelig of droog?

    Polenta heeft de neiging om vocht op te nemen, wat kan leiden tot een droge of korrelige cake. Gebruik fijne polenta (geen instant) en hou je aan de verhoudingen in het recept, dan komt het goed.

    Kan ik polenta vervangen door een ander ingrediënt?

    De verhoudingen in dit recept zijn echt gemaakt voor het maken van polentacake. Als je het vervangt door een ander ingrediënt, zal de cake anders uitvallen.

    Recept

    Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.

    Polentacake met sinaasappel en gember

    Een heerlijk en makkelijk bakrecept: deze polenta cake met gember en sinaasappel is makkelijk te maken en smaakt geweldig bij een kop thee.
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Oventijd: 35 minuten minuten
    Totale tijd: 50 minuten minuten
    Servings: 12 stukken
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • springvorm (26 cm)
    • mengkom
    • mixer
    • spatel
    • koekenpan

    Ingrediënten

    Voor de polenta cake

    • 1 sinaasappel
    • 3 eieren
    • 125 gr suiker
    • 125 ml zonnebloemolie
    • 100 ml volle yoghurt
    • 125 gr maismeel (polenta)
    • 125 gr bloem
    • 2 tl bakpoeder
    • snufje zout
    • 5 bolletjes stemgember

    Topping:

    • 2 sinaasappels
    • 75 ml gembersiroop
    • 25 gr amandelschaafsel
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Verwarm de oven voor op 160 graden.
    • Rasp de schil van de sinaasappel boven een mengkom, en knijp de sinaasappel erboven uit (vang de pitten op).
      1 sinaasappel
    • Voeg de eieren en de suiker toe, en meng alles goed met een mixer.
      3 eieren, 125 gr suiker
    • Blijf mixen, en voeg de olie en de yoghurt toe.
      125 ml zonnebloemolie, 100 ml volle yoghurt
    • Blijf mixen en voeg nu de droge ingrediënten één voor één toe: de polenta, bloem, bakpoeder en het zout.
      125 gr maismeel, 125 gr bloem, 2 tl bakpoeder, snufje zout
    • Snijd de bolletjes stemgember fijn, en spatel deze door het beslag.
      5 bolletjes stemgember
    • Giet het mengsel in een ingevette springvorm, en bak de polentacake in 35 minuten gaar en licht goudbruin.
    • Maak ondertussen de topping: meng de gembersiroop met het sap van de overgebleven sinaasappels.
      2 sinaasappels, 75 ml gembersiroop
    • Rooster de amandelen in een droge koekenpan (schud ze regelmatig om, om verbranden te voorkomen).
      25 gr amandelschaafsel
    • Haal de cake uit de oven en prik hem in met een satéprikker. Maak lekker veel gaatjes, zodat de siroop er goed in kan trekken. Giet nu de siroop over de polentacake en laat hem volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

    Video

    Notities

    Je kunt de polenta cake serveren met wat versgeklopte slagroom, of gewoon zó.
    Bewaar overgebleven cake in een afsluitbaar bakje. De cake blijft twee dagen lekker op kamertemperatuur. In de koelkast is hij nog een dag of twee langer houdbaar. Serveer de cake wel op kamertemperatuur.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 273kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwitten: 4g | Vetten: 12g | Zout: 39mg | Vezels: 2g | Suiker: 19g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker
    • Twee plakken maanzaadcake met citroen op een gebaksbordje.
      Maanzaadcake met citroen

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required