Fris, niet te zoet en overheerlijk: dat is deze maanzaadcake met citroen! En deze lekkere citroencake is nog makkelijk te maken ook!

Als je houdt van een niet te zoete, lekker fris gebak, is deze cake met maanzaadvulling echt een aanrader! Door de yoghurt en de citroen is de cake lekker fris, en de topping van poedersuiker met citroensap is zoet, maar ook fruitig!
Ingrediënten maanzaadcake recept
Om deze maandzaadcake met yoghurt te maken heb je geen ingewikkelde ingrediënten nodig. Het meeste heb je vast al in huis:
Uit het keukenkastje: witte basterdsuiker, zonnebloemolie, zelfrijzend bakmeel, poedersuiker en natuurlijk:
Maanzaad. Maanzaad kun je kopen in de meeste goed gesorteerde supermarkten. Je vindt het meestal bij de afdeling met biologische producten.
Uit de koelkast: eieren en Griekse yoghurt.
Vers: citroenen
Dit is alles wat je nodig hebt om deze maanzaadcake met citroen te maken. Gaat lukken toch?
Wat is maanzaad?
Maanzaadjes zijn de zaadjes van de (bol)papaver. Wanneer de bloem van de papaver is uitgebloeid, blijven de zaadjes achter. Vervolgens kunnen ze worden geoogst.
Maanzaad smaakt heerlijk op brood, maar ook in zoete baksels. Zo doen ze het dus goed in een cake, maar ook in scones zijn ze heel lekker.
Is maanzaad goed voor je?
Net als andere noten en zaden zijn ook maanzaadjes erg voedzaam. Ze zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, calcium en fosfor, vitamines en mineralen. Daarnaast bevatten ze ook veel vezels. Een prima idee om ze regelmatig op het menu te zetten dus!
Vegan maanzaadcake
Wil je deze maanzaadcake vegan maken? Dat is gelukkig niet moeilijk:
- Vervang de Griekse yoghurt in het recept door een plantaardige variant
- Laat de eieren helemaal weg en voeg in plaats daarvan een theelepel bakpoeder toe
Citroencake bewaren
Als je de cake hebt afgebakken, laat je hem volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Op dit moment kun je de cake invriezen óf garneren met de frosting. Daarna is de cake nog twee dagen lekker. Verpak 'm goed in bijvoorbeeld een schone theedoek of een bijenwasdoek, en bewaar in de koelkast of erbuiten. Eenmaal versierd met frosting kun je de cake niet meer invriezen. Tip: krijg je de cake niet snel genoeg op? Je kunt ook de helft invriezen voor later.
Recept
Maanzaadcake met citroen
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 175 gr witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 100 ml zonnebloemolie (+ extra voor het invetten)
- 175 gr Griekse yoghurt
- 2 citroenen (rasp)
- 2 el citroensap
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 2 el maanzaad
Voor de frosting
- 100 gr poedersuiker
- 1 el citroensap + extra
Zo maak je het
- Vet een cakeblik in met zonnebloemolie.
- Doe de eieren en de suiker in een kom en mix in enkele minuten romig.
- Doe de olie, yoghurt, citroensap en citroenrasp erbij en mix tot alles goed gemengd is.
- Doe het zelfrijzend bakmeel en wat zout erbij, en mix tot het beslag nét gemengd is. Spatel de maanzaadjes door het beslag en giet in een ingevette cakevorm.
- Bak de maanzaadcake in ongeveer 45-50 minuten gaar en goudbruin.
- Laat de cake volledig afkoelen en stort hem op een snijplank.
- Maak nu de frosting: zeef de poedersuiker en doe er een eetlepel citroensap bij. Voeg steeds een heel klein beetje extra citroensap toe en roer tot een dikke frosting die heel langzaam van je lepel afloopt. Giet de frosting uit over de cake, smeer eventueel waar nodig glad, en laat de frosting opstijven in de koelkast.
Laat een reactie achter