• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Maanzaadcake met citroen

    Bijgewerkt: mrt 2024 · Geplaatst: apr 2024 door Sandra

    Fris, niet te zoet en overheerlijk: dat is deze maanzaadcake met citroen! En deze lekkere citroencake is nog makkelijk te maken ook!

    Naar recept
    Twee plakken maanzaadcake met citroen op een gebaksbordje.

    Als je houdt van een niet te zoete, lekker fris gebak, is deze cake met maanzaadvulling echt een aanrader! Door de yoghurt en de citroen is de cake lekker fris, en de topping van poedersuiker met citroensap is zoet, maar ook fruitig!

    Ingrediënten maanzaadcake recept

    Om deze maandzaadcake met yoghurt te maken heb je geen ingewikkelde ingrediënten nodig. Het meeste heb je vast al in huis:

    Uit het keukenkastje: witte basterdsuiker, zonnebloemolie, zelfrijzend bakmeel, poedersuiker en natuurlijk:

    Maanzaad. Maanzaad kun je kopen in de meeste goed gesorteerde supermarkten. Je vindt het meestal bij de afdeling met biologische producten.

    Uit de koelkast: eieren en Griekse yoghurt.

    Vers: citroenen

    Dit is alles wat je nodig hebt om deze maanzaadcake met citroen te maken. Gaat lukken toch?

    Wat is maanzaad?

    Maanzaadjes zijn de zaadjes van de (bol)papaver. Wanneer de bloem van de papaver is uitgebloeid, blijven de zaadjes achter. Vervolgens kunnen ze worden geoogst.

    Maanzaad smaakt heerlijk op brood, maar ook in zoete baksels. Zo doen ze het dus goed in een cake, maar ook in scones zijn ze heel lekker.

    Is maanzaad goed voor je?

    Net als andere noten en zaden zijn ook maanzaadjes erg voedzaam. Ze zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, calcium en fosfor, vitamines en mineralen. Daarnaast bevatten ze ook veel vezels. Een prima idee om ze regelmatig op het menu te zetten dus!

    Vegan maanzaadcake

    Een citroencake met maanzaad waar twee plakken vanaf zijn gesneden. De cake ligt op een houten plank op bakpapier en is gegarneerd met een witte frosting en schijfjes citroen.

    Wil je deze maanzaadcake vegan maken? Dat is gelukkig niet moeilijk:

    • Vervang de Griekse yoghurt in het recept door een plantaardige variant
    • Laat de eieren helemaal weg en voeg in plaats daarvan een theelepel bakpoeder toe

    Citroencake bewaren

    Als je de cake hebt afgebakken, laat je hem volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Op dit moment kun je de cake invriezen óf garneren met de frosting. Daarna is de cake nog twee dagen lekker. Verpak 'm goed in bijvoorbeeld een schone theedoek of een bijenwasdoek, en bewaar in de koelkast of erbuiten. Eenmaal versierd met frosting kun je de cake niet meer invriezen. Tip: krijg je de cake niet snel genoeg op? Je kunt ook de helft invriezen voor later.

    Recept

    Twee plakken maanzaadcake met citroen op een gebaksbordje.

    Maanzaadcake met citroen

    Een heerlijke frisse yoghurtcake met maanzaad en citroen
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 45 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 5 minuten minuten
    Servings: 10 plakken
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • bakkwastje
    • mengkom
    • mixer
    • cakeblik (ca 25 cm)
    • zeef

    Ingrediënten

    • 175 gr witte basterdsuiker
    • 3 eieren
    • 100 ml zonnebloemolie (+ extra voor het invetten)
    • 175 gr Griekse yoghurt
    • 2 citroenen (rasp)
    • 2 el citroensap
    • 200 gr zelfrijzend bakmeel
    • 2 el maanzaad

    Voor de frosting

    • 100 gr poedersuiker
    • 1 el citroensap + extra
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Vet een cakeblik in met zonnebloemolie.
    • Doe de eieren en de suiker in een kom en mix in enkele minuten romig.
    • Doe de olie, yoghurt, citroensap en citroenrasp erbij en mix tot alles goed gemengd is.
    • Doe het zelfrijzend bakmeel en wat zout erbij, en mix tot het beslag nét gemengd is. Spatel de maanzaadjes door het beslag en giet in een ingevette cakevorm.
    • Bak de maanzaadcake in ongeveer 45-50 minuten gaar en goudbruin.
    • Laat de cake volledig afkoelen en stort hem op een snijplank.
    • Maak nu de frosting: zeef de poedersuiker en doe er een eetlepel citroensap bij. Voeg steeds een heel klein beetje extra citroensap toe en roer tot een dikke frosting die heel langzaam van je lepel afloopt. Giet de frosting uit over de cake, smeer eventueel waar nodig glad, en laat de frosting opstijven in de koelkast.

    Notities

    Bewaar de cake in de koelkast, dan blijft hij nog twee of drie dagen lekker. Dek de cake losjes af, bijvoorbeeld met een bijenwasdoek.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 312kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwitten: 7g | Vetten: 12g | Zout: 27mg | Vezels: 2g | Suiker: 29g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.