• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Chocoladetulband met koffieglazuur

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: dec 2021 door Sandra

    Chocoladetulband met koffieglazuur. Klinkt dat goed of klinkt dat goed? Ik kan je vertellen: deze tulband met chocolade en koffie smaakt net zo lekker als hij eruit ziet!

    Naar recept
    Chocoladetulband

    Een luchtige, smakelijke chocoladecake (met extra chocolate chips door het beslag!) en daarover een rijke laag glazuur van pure chocolade & koffie. Echt een traktatie voor bij een kop koffie.

    Kerstcake

    Ik vind hem trouwens ook prima passen bij Kerst, zeker met van die feestelijke sprinkles erover!

    koffiecake met chocolade

    Chocoladecake in tulbandvorm

    Ik noem deze chocoladetulband een tulband omdat ik deze in een tulbandvorm heb gebakken, maar eigenlijk is het een recept voor chocoladecake.

    Bij een tulband denk ik vaak aan zo'n superluchtig, Moskovisch gebak maar dat is dit dus niet! Even om de verwachtingen goed te scheppen :-) Dit is dus een meer stevig gebak, echt een cake. Maar lekker dat hij is!

    luchtige chocoladecake

    Tulbandvorm

    Voor het maken van deze chocoladetulband heb je uiteraard een tulbandvorm nodig. Zelf heb ik de mijne in de kringloopwinkel gescoord, maar daar moet je maar net tegenaan lopen!

    Online zijn er natuurlijk ook voldoende te koop. Die van Nordic Ware vind ik de mooiste en ze zijn van prachtige kwaliteit (maar niet goedkoop).

    chocoladecake recept

    Recept

    Chocoladetulband met een frosting van chocolade, bestrooid met sprinkles.

    Chocoladetulband met koffieglazuur

    Deze feestelijke chocoladetulband heeft als extraatje een lekkere chocolade-koffieglazuur.
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
    Bereidingstijd: 1 uur uur
    Totale tijd: 1 uur uur 30 minuten minuten
    Servings: 12 plakken
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • tulbandvorm
    • mengkom
    • mixer
    • zeef

    Ingrediënten

    Voor de chocoladetulband

    • 175 gr boter
    • 175 gr suiker
    • 3 eieren
    • 160 gr zelfrijzend bakmeel
    • 2 el cacaopoeder
    • 100 gr chocoladechips
    • zout

    Voor het koffieglazuur

    • 150 gr pure chocolade
    • 10 gr boter
    • 0,5 zakje oploskoffie
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Begin met het invetten van de tulbandvorm, dat luistert nogal nauw dus neem hier goed de tijd voor. Je kunt de vorm het beste invetten met zachte boter en die goed verdelen met een rond, . Bestrooi de vorm daarna met wat kristalsuiker en klop het teveel aan suiker eraf.
    • Verwarm de oven voor op 160 graden.
    • Doe de boter en suiker in een kom en mix deze in 5 minuten luchtig. Klop daarna één voor één de eieren erdoor.
    • Zeef het bakmeel en de cacao in een andere kom en roer het zout erdoor. Voeg dit beetje bij beetje bij het boter-suiker mengsel en roer tot alles goed is opgenomen en je een egaal, bruin beslag hebt.
    • Roer daarna voorzichtig de chocolate chips door het beslag en giet het beslag in de tulbandvorm. Bak de chocoladetulband in 60 minuten gaar en laat helemaal afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
    • Als de tulband is afgekoeld, is het tijd om het glazuur te maken. Doe de chocolade en boter in een glazen kom en verwarm deze au bain marie (dus bovenop een pan heet water). Roer tot de chocolade gesmolten is en roer de oploskoffie erdoor. Proef even (voorzichtig: heet!) en voeg eventueel nog meer koffie toe als je een sterkere koffiesmaak aan het glazuur wilt.
    • Laat het glazuur een beetje afkoelen zodat het ietsje dikker wordt en giet het daarna over de chocoladetulband heen. Versier eventueel nog met sprinkles.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 348kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwitten: 4g | Vetten: 22g | Zout: 119mg | Vezels: 2g | Suiker: 22g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Demi | StudioKOOK.nl

      december 22, 2021 at 4:29 pm

      5 sterren
      Chocolade en koffie, zo lekker! Dit baksel past helemaal bij mij!

      Beantwoorden
      • Sandra

        december 22, 2021 at 5:59 pm

        Wat een goede combi blijft dat toch hè!

        Beantwoorden
    5 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.