Toffees van gecondenseerde melk: dat is makkelijk & lekker! Dit is waarschijnlijk het áller makkelijkste toffee recept wat er bestaat: je hebt er namelijk maar twee ingrediënten voor nodig!

Toffees maken met gecondenseerde melk
Met een blikje gecondenseerde melk en wat boter kun je namelijk heel makkelijk zelf toffee maken. Het enige wat je hoeft te doen is de boter te laten smelten, en vervolgens de gecondenseerde melk erbij te doen.
Vervolgens moet je wat geduld hebben en maar blijven roeren. Er zal dan vanzelf een dikke, goudkleurige karamelmassa ontstaan.

Deze laat je iets afkoelen en vervolgens rol & snijd je de toffee in de vorm die je wilt. Volledig af laten koelen en aanvallen maar! (zoals je op de foto kunt zien vond onze oudste het maar lastig om te wachten tot ik de foto's had gemaakt!)
Variaties op dit toffee recept

Deze toffees van gecondenseerde melk zijn zo naturel al lekker, maar je kunt er ook goed mee variëren:
- Bestuif ze met wat kaneel
 - Bestrooi met grof zeezout
 - Dip ze deels in melk- of pure chocolade
 
Tip: als je zelf snoep maken leuk vindt, maak ga dan ook zeker eens zelf marshmallow maken. Makkelijk en super lekker!
Recept

Ingrediënten
- 25 gr boter
 - 1 blik gecondenseerde melk
 
Zo maak je het
- Zet een pan met een dikke bodem klaar en smelt de boter op middelhoog vuur.
 - Voeg de gecondenseerde melk toe en blijf vanaf nu vrijwel continue roeren. Dit kun je het beste doen met een rubberen spatel die ook goed de bodem en de randen van de pan mee kan nemen.
 - Op een gegeven moment (na ruim vijf minuten) zul je zien dat het mengsel een lichte karamelkleur krijgt en dat de bodem van de pan lichtjes begint aan te branden. Zet het vuur op dat moment iets lager.
 - Blijf roeren en je zult merken dat het mengsel dikker wordt en dat het steeds meer een samenhangende massa wordt, die ook niet meer zo plakkerig is. Als dit het geval is, en de karamel is mooi goudkleurig, zet je het vuur uit en stort je de karamel op een vel bakpapier.
 - Laat het nu enkele minuutjes iets afkoelen, want het is erg heet! Verdeel de massa in vieren en rol er lange staven van.
 - Druk de staven iets plat en draai aan beide uiteinden in een tegengestelde richting, zodat je mooie golven in de toffee krijgt. Snijd de toffees vervolgens in stukjes. (je kunt er natuurlijk ook gewoon rechte stukjes van snijden).
 - Laat de toffee volledig afkoelen en aanvallen maar!
 






Josje
Gemaakt! Heel leuk om te doen. Ik heb er kleine croissant vormpjes van gemaakt, als het de juiste temperatuur heeft is het net klei :-)
Uiteindelijk werd het wel hard en heel taai, niet goed voor je tanden :-)
Sandra
Wat leuk Josje, ben benieuwd hoe dat eruit zag! En dat klopt, ze kunnen vrij hard worden. Het is belangrijk om het mengsel niet al te lang te laten doorkoken en ik zou ze gewoon lekker snel opeten, haha!