• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Stroopwafelpudding

    Bijgewerkt: feb 2024 · Geplaatst: feb 2024 door Sandra

    Zin in een lekker stroopwafel toetje? Deze stroopwafelpudding is heel makkelijk te maken en om je vingers bij af te likken zo lekker! In het recept leg ik je stap voor stap uit hoe je dit heerlijke toetje maakt.

    Naar recept
    Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.

    Wat hebben wij van dit stroopwafel toetje gesmuld, echt zo lekker! Goed om te weten: de stukjes stroopwafel in de pudding worden zacht tijdens het opstijven. Je proeft dus geen knapperige stukjes terug. Toch geeft het wel een beetje extra bite én smaak aan de pudding.

    Ingrediënten stroopwafel toetje

    De meeste ingrediënten voor dit recept heb je vast al in huis:

    Melk - voor een lekker romig resultaat gebruik ik het liefste volle melk. Voor een nóg romiger resultaat vervang je de helft van de melk door slagroom!

    Ei - om pudding te maken heb je alleen de eidooiers nodig. Deze zorgen voor een romiger resultaat én geven smaak. Gooi het eiwit niet weg, je kunt dit invriezen voor later gebruik of direct verwerken tot een eiwit-omelet of bijvoorbeeld meringue.

    Vanille & kaneel - de smaakmakers van de pudding. Ik gebruik het liefste vanillepasta, dat heeft net wat meer smaak dan vanille-extract.

    Suiker - om de pudding lekker zoet te maken. Ik gebruikte basterdsuiker, maar je kunt ook kristalsuiker gebruiken.

    Maizena - het bindmiddel voor de pudding en daarom een onmisbaar ingrediënt. Zodra je dit hebt toegevoegd, zal er een dikke vla ontstaan.

    Stroopwafel - zonder stroopwafels, geen stroopwafelpudding! Ik kocht kant en klare stroopwafelkruimels bij de supermarkt, op de markt zijn die soms ook verkrijgbaar. Kun je die niet op de kop tikken, dan kun je gewone stroopwafels klein snijden.

    Karamelsaus - pudding zonder saus vind ik geen pudding! Karamelsaus vind ik het lekkerste bij de stroopwafelpudding. Koop een flesje kant en klare saus of maak het zelf met dit recept voor karamelsaus (laat het zout weg).

    De ingrediënten voor storopwafelpudding: melk, maizena, eieren, suiker, vanille en kaneel. Plus karamelsaus en stukjes stroopwafel ter decoratie.

    Stroopwafelpudding maken

    Zelf pudding maken is niet moeilijk: je brengt melk aan de kook met smaakmakers, en vervolgens bind je het door er een mengsel van suiker, eieren en maïzena aan toe te voegen. Nog even doorkoken en je stroopwafelpudding is klaar om in de vorm te gieten.

    Ik geef je uiteraard wel enkele tips waardoor je pudding altijd lukt:

    • Blijf regelmatig roeren. Melk heeft de neiging om snel aan te branden. Breng het op een rustig vuur aan de kook en roer het regelmatig door met een garde.
    • Voeg eerst een paar lepels melk toe aan het maïzena-mengsel en roer dit helemaal glad, vóórdat je het in de pan doet. Als je ineens de ei/maizena-pap bij de hete melk doet, heb je grote kans op klontjes.

    Als de pudding in de vorm is afgekoeld, zet je hem in de koelkast om verder op te laten stijven. Leg een bord op de vorm, draai het geheel om en kijk of de pudding vanzelf loskomt van de vorm. Anders moet je even zachtjes heen en weer schudden tot de pudding loskomt.

    Veelgestelde vragen

    Waarom wordt mijn pudding niet stijf?

    Dan heb je óf niet genoeg maizena toegevoegd aan het puddingmengsel, of je hebt de vla niet lang genoeg door laten koken. Laat het mengsel doorkoken tot je een dikke vla hebt, het moet net iets dikker zijn dan bijvoorbeeld vanillevla. Tijdens het afkoelen stijft de pudding verder op.

    Hoe lang kun je zelfgemaakte pudding bewaren?

    Bewaar de pudding zonder saus en koekkruimels in de koelkast, dan blijft hij een dag of drie goed. Bewaar een restje pudding in een goed afsluitbaar bakje.

    Hoe voorkom ik een vel op mijn pudding?

    Ik dek pudding altijd af met plasticfolie om een vel te voorkomen. Druk het folie lichtjes tegen de nog warme vla en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna verplaats je de pudding naar de koelkast.

    Welke puddingvorm kan ik het beste gebruiken?

    Mijn voorkeur heeft een klassieke aardewerken vorm, maar je kunt ook een glazen of kunststof vorm gebruiken. Zelf gebruik ik een exemplaar met een inhoud van 1 liter, maar je kunt ook 6 kleine puddingvormpjes gebruiken. Je kunt alle exemplaren in deze webshop kopen.

    Bovenaanzicht van een stroopwafeltoetje: pudding met karamelsaus en stukjes stroopwafel.

    Recept

    Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.

    Stroopwafelpudding

    Een heerlijk stroopwafel toetje: deze stroopwafelpudding met karamelsaus is om je vingers bij af te likken zo lekker!
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 20 minuten minuten
    Servings: 6 porties
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • puddingvorm (van 1 liter, of 6 kleine puddingvormpjes)
    • kookpan
    • garde
    • zeef
    • plasticfolie

    Ingrediënten

    Voor de vanillepudding

    • 750 ml volle melk
    • 1 tl kaneel
    • 2 eierdooiers
    • 1 tl vanillepasta (of extract)
    • 85 gr suiker
    • 50 gr maizena
    • 75 gr stroopwafel (in stukjes)

    Voor erbij

    • 6 el karamelsaus (gekocht of zelfgemaakt)
    • 50 gr stroopwafel (in stukjes)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Houdt 100 ml melk achter en doe de rest van de melk in een pannetje. Voeg de kaneel toe en breng de melk op een zacht vuurtje aan de kook. Roer af en toe door.
    • Klop ondertussen de eierdooiers los met de vanillepasta en de suiker.
    • Zeef de maizena en meng deze door het ei-mengsel. Meng de rest van de melk erdoor met een garde.
    • Klop nu één voor één ongeveer vijf jus-lepels van de kokende melk door het eiermengsel. Giet daarna rustig het eiermengsel bij de mengsel, onder voortdurend roeren met een garde.
    • Breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat ongeveer drie minuten doorkoken (het hoeft niet hard te koken, tegen de kook aanhouden is zelfs al genoeg, want maizena bind al net onder het kookpunt).
      Blijf af en toe roeren. Als het goed is heb je nu een mengsel dat net wat dikker is dan vla, maar wat je nog wel kunt doorroeren. Haal de pan van het vuur en roer de stroopwafel kruimels door de pudding.
    • Spoel een puddingvorm om met koud water en droog deze niet af. Giet de pudding in de vorm en dek af met keukenfolie zodat zich geen vel vormt.
    • Laat de stroopwafelpudding afkoelen tot kamertemperatuur. Zet daarna de pudding minimaal 6 uur in de koelkast om hem goed op te laten stijven.
    • Serveer de stroopwafel pudding met karamelsaus en extra stukjes gehakte stroopwafel.

    Notities

    Je kunt kant en klare karamelsaus kopen om te serveren bij de stroopwafelpudding, maar zelf maken is ook niet moeilijk. Volg dit karamelsaus recept en laat het zout weg.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 313kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwitten: 6g | Vetten: 11g | Zout: 160mg | Vezels: 0.4g | Suiker: 31g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More Toetjes

    • Een ouderwetse griesmeelpudding op een grijs bord. De pudding is gegarneerd met aardbeiensaus en verse aardbeien.
      Griesmeelpudding - Ouderwets toetje
    • Een fles zelfgemaakte aardbeienvla, met verse aardbeien ernaast ter decoratie.
      Aardbeienvla
    • Bovenaanzicht van een stoofpeer galette, gegarneerd met mascarpone.
      Stoofperen toetje met mascarpone
    • Een ijscoupe met drie bolletjes cactusvijg-ijs, gegarneerd met rozenblaadjes.
      Cactusvijg-ijs zonder ijsmachine

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. D.B.

      juli 03, 2024 at 2:07 pm

      Hallo!
      Het recept ziet er superlekker uit!
      Ik wil het graag gaan maken, maar ik kan niet terugvinden wanneer de 75 gr stroopwafelstukjes door de vanillepudding gaan.
      Heb ik hieroverheen gelezen?
      Groetjes!

      Beantwoorden
      • Sandra

        juli 03, 2024 at 4:37 pm

        Wat suf, dat ben ik inderdaad vergeten te vermelden, dat zal ik alsnog doen. Je voegt deze toe nadat je de pudding van het vuur haalt, en net voor je de pudding in de vorm giet. Eet smakelijk en ik hoop dat de stroopwafelpudding goed gaat smaken!

        Beantwoorden
    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.