zoet

Vanille meringue

Vanille meringue met eetbare bloemen

Een tijdje geleden ging ik voor de tweede keer wildplukken. Echt heel leuk om te doen en tijdens zo’n wildplukwandeling kom je op veel nieuwe ideeën. Eén van de gerechtjes die we proefden tijdens de wildplukwandeling, waren meringues met bloemetjes erin van mosterdzaad. Een heel leuk idee vond ik, en aangezien ik altijd een voorraadje eiwitten in mijn vriezer heb liggen (overigens een handige tip waarvan ik heb gemerkt dat niet veel mensen het weten: eiwitten kun je heel goed invriezen dus doe dat vooral!) besloot ik de volgende dag zelf ook meringues te maken met eetbare bloemen. Ik maakte er vanille meringue van, met de mooie gele bloemblaadjes van de mosterdzaadplant erin. Die proef je overigens niet, maar ik vond het wel een heel leuk idee om op deze manier mijn wildpluk-oogst te verwerken!

Eetbare bloemen

Er zijn ontzettend veel eetbare bloemen. De ene smaakt peperig, de andere zoet, weer anderen hebben niet veel smaak maar zijn wel decoratief… Je kunt er in ieder geval alle kanten mee op. Als je er meer over wilt lezen verwijs ik je graag naar het artikel van mooiemoestuin.nl over dit onderwerp. Dan doe je gegarandeerd veel inspiratie op! Voor deze vanille meringue maakte ik gebruik van de bloemen van de mosterdzaadplant. Zoals je hieronder kunt zien zijn dit prachtige, knalgele bloemetjes. Je kunt ze goed verwerken in een salade of op een boterham, maar dus ook in deze lekkere zoete vanille schuimpjes!

Kun je geen mosterdzaadbloemen vinden? Dan kun je ze ook prima weglaten, ook zonder zijn deze vanille meringue koekjes lekker.

Mosterdzaad bloemen

Recept vanille meringue

0 from 0 votes
Course: KoekjesCuisine: ZoetDifficulty: Eenvoudig
Voor

25

schuimpjes
Voorbereiding

10

minutes
Oventijd

1

hour 
Calorieën

17

kcal

Een simpel recept om zelf vanille meringue schuimpjes te maken. Met slechts 2 eiwitten en 100 gram suiker maak je een flinke voorraad schuimkoekjes.

Ingrediënten

  • 80 gr eiwit (ca 2 grote eieren)

  • 100 gr kristalsuiker

  • 1 tl vanille-extraction

  • Eventueel: 10 mosterdzaad bloemen

Bereiding

  • Was de bloemen voorzichtig af en laat ze drogen. Verwarm de oven voor op 110 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Pak een vetvrije kom en zorg dat je mixerhaken ook goed vetvrij zijn (niet zeker? Was ze goed af en wrijf er eventueel even met een halve citroen over, dan is het zeker goed ontvet). Klop de eiwitten stijf en voeg vervolgens beetje bij beetje de suiker toe.
  • Klop als laatste het vanille-extract erdoor. Pluk de blaadjes van de bloemen en spatel deze voorzichtig door de eiwitten. Doe het stijfgeklopte eiwit in een spuitzak en spuit ongeveer 25 toefjes van het schuim.
  • Doe de bakplaten in de oven en bak de koekjes een uur tot anderhalf uur tot ze mooi droog zijn (wissel de platen halverwege om). Laat de vanille meringues volledig afkoelen op de bakplaat.

Opmerkingen

  • Met dit recept kun je eindeloos variëren. Meng bijvoorbeeld in een paar slagen een klein beetje kleurstof door het schuim voor een gemarmerd effect. Of vervang de vanille door een ander extract, zoals koffie, amandel of citroen.
  • Gooi de eigelen niet weg, daar kun je bijvoorbeeld vanillevla van maken.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten