Volg culi-sandra.nl op:
Vanille meringue met eetbare bloemen

Vanille meringue met eetbare bloemen

Een tijdje geleden ging ik voor de tweede keer wildplukken. Echt heel leuk om te doen en tijdens zo’n wildplukwandeling kom je op veel nieuwe ideeën. Eén van de gerechtjes die we proefden tijdens de wildplukwandeling, waren meringues met bloemetjes erin van mosterdzaad. Een heel leuk idee vond ik, en aangezien ik altijd een voorraadje eiwitten in mijn vriezer heb liggen (overigens een handige tip waarvan ik heb gemerkt dat niet veel mensen het weten: eiwitten kun je heel goed invriezen dus doe dat vooral!) besloot ik de volgende dag zelf ook meringues te maken met eetbare bloemen. Ik maakte er vanille meringue van, met de mooie gele bloemblaadjes van de mosterdzaadplant erin. Die proef je overigens niet, maar ik vond het wel een heel leuk idee om op deze manier mijn wildpluk-oogst te verwerken!

Eetbare bloemen

Er zijn ontzettend veel eetbare bloemen. De ene smaakt peperig, de andere zoet, weer anderen hebben niet veel smaak maar zijn wel decoratief… Je kunt er in ieder geval alle kanten mee op. Als je er meer over wilt lezen verwijs ik je graag naar het artikel van mooiemoestuin.nl over dit onderwerp. Dan doe je gegarandeerd veel inspiratie op! Voor deze vanille meringue maakte ik gebruik van de bloemen van de mosterdzaadplant. Zoals je hieronder kunt zien zijn dit prachtige, knalgele bloemetjes. Je kunt ze goed verwerken in een salade of op een boterham, maar dus ook in deze lekkere zoete vanille schuimpjes!

Kun je geen mosterdzaadbloemen vinden? Dan kun je ze ook prima weglaten, ook zonder zijn deze vanille meringue koekjes lekker.

Mosterdzaad bloemen

Recept vanille meringue met mosterdzaad bloemen

Voor ca 25 meringues

  • 80 gr eiwit (ca 2 grote eieren)
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • Eventueel: 10 mosterdzaad bloemen

Zo maak je de vanille schuimpjes

  • Was de bloemen voorzichtig af en laat ze drogen.
  • Verwarm de oven voor op 110 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Pak een vetvrije kom en zorg dat je mixerhaken ook goed vetvrij zijn (niet zeker? Was ze goed af en wrijf er eventueel even met een halve citroen over, dan is het zeker goed ontvet). Klop de eiwitten stijf en voeg vervolgens beetje bij beetje de suiker toe.
  • Klop als laatste het vanille-extract erdoor.
  • Pluk de blaadjes van de bloemen en spatel deze voorzichtig door de eiwitten. Doe het stijfgeklopte eiwit in een spuitzak en spuit ongeveer 25 toefjes van het schuim.
  • Doe de bakplaten in de oven en bak de koekjes in een uur tot ze mooi droog zijn. Laat de vanille meringues volledig afkoelen op de bakplaat.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief

Bericht delen
Leave a comment
Vorig artikel Volgend artikel

Ook leuk voor jou...

Geen reacties

Laat een reactie achter