Zeker weten dat je indruk gaat maken op je gasten met deze lange vingertaart of Charlotte Russe, echt een indrukwekkend toetje!

Misschien heb je hem wel eens eerder gezien, zo'n prachtige taart met een buitenkant van lange vingers. Ziet er indrukwekkend uit toch? Het leuke is dat zo'n Charlotte Russe (want zo heet zo'n taart) helemaal niet zo moeilijk te maken is. Tuurlijk, door de verschillende lagen is het wel even werk, maar lastig is het niet (als je eenmaal weet hoe het moet. Ik zal eerlijk bekennen dat de eerste keer niet zonder slag of stoot ging, maar nu weet ik hoe het moet en dat deel ik graag met je ;-))
Kerst dessert: Charlotte Russe
Deze Charlotte is een perfect toetje voor de feestdagen, voor Kerst natuurlijk, maar ook als afsluiter van een lekkere brunch (Pasen!). Het leuke is dat je met deze lange vingertaart volop kunt variëren qua vulling. Vervang de bosvruchtenvulling eens door frambozen of aardbeien bijvoorbeeld. Houdt er rekening mee dat de vulling van de Charlotte Russe moet opstijven. Begin dan ook een paar uur van te voren met dit recept. Alleen maar fijn, dan hoef je er later niets meer aan te doen!
Recept
Recept Charlotte Russe of Lange vingertaart met bosvruchtenmousse
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 2 eieren
- 160 gr suiker
- 40 gr bloem
- 10 gr custardpoeder
- 30 lange vingers
- 8 blaadjes gelatine
- 250 gr bosvruchten (diepvries)
- 350 ml slagroom
- 200 ml volle yoghurt
- 1 citroen
- Voor de garnering: vers fruit en poedersuiker
Zo maak je het
- Begin met het maken van de biscuitbodem: mix hiervoor de eieren met 50 gram suiker voor vijf minuten. Zeef de bloem en de custard boven dit mengsel en spatel dit er voorzichtig door.
- Bekleed een ronde bakvorm met bakpapier en vet de randen van de vorm in. Bak de biscuitbodem in 20 minuten gaar op 160 graden en laat afkoelen. Snijd een randje van de bodem af, zodat er ruimte is om de lange vingers erlangs te zetten.
- Snijd ongeveer een centimeter van de lange vingers af en zet ze in de bakvorm met de gesuikerde kant naar buiten.
- Ga ondertussen verder met de citroenyoghurt: laat hiervoor 4 gelatineblaadjes weken in koud water. Knijp ondertussen de helft van de citroen uit in een klein pannetje (vang de pitjes op) en voeg er 50 gr suiker aan toe. Verwarm dit tot de suiker oplost. Haal van het vuur en roer de gelatine er doorheen.
- Klop 200 ml slagroom stijf en roer voorzichtig de yoghurt erdoor. Roer voorzichtig het gelatinemengsel erdoor en giet alles over de biscuitbodem. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
- Maak nu de bosvruchtenmousse: laat hiervoor 4 gelatineblaadjes weken in koud water. Doe ondertussen de bosvruchten met 60 gr suiker en een beetje water in een pannetje en breng aan de kook. Pureer alles met een staafmixer en haal het mengsel door een zeef. Roer de gelatine door het bosvruchtenmengsel.
- Klop 150 ml slagroom stijf en spatel beetje bij beetje het bosvruchtenmengsel door de slagroom. Bedek de yoghurtlaag met de bosvruchtenmousse en laat weer minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
- Garneer de Charlotte Russe met vers fruit en wat poedersuiker voor het serveren.
Annemarie
Beetje bewerkelijk maar alle moeite waard, de taart is werkelijk zaaaalig!
Sandra
Wat leuk om te horen dat je de taart hebt gemaakt Annemarie! Inderdaad, het is niet de makkelijkste keuze maar wel zo lekker!!
Guy
Super geslaagd, en al direct een tweede keer gemaakt binnen de week!
Vond het ook helemaal niet zo moeilijk!
Sandra
Wat leuk om te horen Guy! Fijn dat hij zo in de smaak viel!
Atie Groot
Hij ziet er prachtig uit, maar wij hebben hem ook geproefd, het was heerlijk
Anne-Marie
Hij ziet er prachtig uit! Ik heb in het verleden vaker charlottes gemaakt maar nog niet voor mijn blog. Binnenkort maar eens doen.