Menu
desserts

Charlotte Russe of Lange vingertaart met bosvruchtenmousse

Charlotte Russe - langevingertaart

Misschien heb je hem wel eens eerder gezien, zo’n prachtige taart met een buitenkant van lange vingers. Ziet er indrukwekkend uit toch? Het leuke is dat zo’n Charlotte Russe (want zo heet zo’n taart) helemaal niet zo moeilijk te maken is. Tuurlijk, door de verschillende lagen is het wel even werk, maar lastig is het niet (als je eenmaal weet hoe het moet. Ik zal eerlijk bekennen dat de eerste keer niet zonder slag of stoot ging, maar nu weet ik hoe het moet en dat deel ik graag met je ;-)) Zeker weten dat je indruk gaat maken op je gasten met deze lange vingertaart!

Kerst dessert: Charlotte Russe

Toetje met lange vingers

Deze Charlotte is een perfect toetje voor de feestdagen, voor Kerst natuurlijk, maar ook als afsluiter van een lekkere brunch (Pasen!). Het leuke is dat je met deze lange vingertaart volop kunt variëren qua vulling. Vervang de bosvruchtenvulling eens door frambozen of aardbeien bijvoorbeeld. Houdt er rekening mee dat de vulling van de Charlotte Russe moet opstijven. Begin dan ook een paar uur van te voren met dit recept. Alleen maar fijn, dan hoef je er later niets meer aan te doen!

Foodblogswap

Lange vinger taart

Ik maakte dit recept naar aanleiding van de maandelijkse Foodblogswap, waarbij je wordt gelinkt aan een ander blog. Van dat blog maak je een recept dat je een eigen twist geeft. Leuk, want zo leer je nieuwe blogs kennen! Deze maand werd ik gekoppeld aan Mamma’tje van alles, een blog dat vol staat met zalig zoete recepten. Er zijn ook hartige recepten op te vinden, maar vooral zoetigheid. Toen ik langs deze Charlotte Russe scrollde, wist ik dat ik deze wilde maken! Mijn versie is ietsje eenvoudiger dan het origineel, hier komt het recept:

Charlotte Russe - langevingertaart

Recept Charlotte Russe of Lange vingertaart met bosvruchtenmousse

Deze langevingertaart of Charlotte Russe is indrukwekkend om te zien en hij smaakt heerlijk! Lekker luchtig en daarom een heerlijk toetje.
4.93 van 13 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 40 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 160 gr suiker
  • 40 gr bloem
  • 10 gr custardpoeder
  • 30 lange vingers
  • 8 blaadjes gelatine
  • 250 gr bosvruchten (diepvries)
  • 350 ml slagroom
  • 200 ml volle yoghurt
  • 1 citroen
  • Voor de garnering: vers fruit en poedersuiker
  • Extra nodig: bakblik met een diameter van 22 cm

Zo maak je het

  • Begin met het maken van de biscuitbodem: mix hiervoor de eieren met 50 gram suiker voor vijf minuten. Zeef de bloem en de custard boven dit mengsel en spatel dit er voorzichtig door.
  • Bekleed een ronde bakvorm met bakpapier en vet de randen van de vorm in. Bak de biscuitbodem in 20 minuten gaar op 160 graden en laat afkoelen. Snijd een randje van de bodem af, zodat er ruimte is om de lange vingers erlangs te zetten.
  • Snijd ongeveer een centimeter van de lange vingers af en zet ze in de bakvorm met de gesuikerde kant naar buiten.
  • Ga ondertussen verder met de citroenyoghurt: laat hiervoor 4 gelatineblaadjes weken in koud water. Knijp ondertussen de helft van de citroen uit in een klein pannetje (vang de pitjes op) en voeg er 50 gr suiker aan toe. Verwarm dit tot de suiker oplost. Haal van het vuur en roer de gelatine er doorheen.
  • Klop 200 ml slagroom stijf en roer voorzichtig de yoghurt erdoor. Roer voorzichtig het gelatinemengsel erdoor en giet alles over de biscuitbodem. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Maak nu de bosvruchtenmousse: laat hiervoor 4 gelatineblaadjes weken in koud water. Doe ondertussen de bosvruchten met 60 gr suiker en een beetje water in een pannetje en breng aan de kook. Pureer alles met een staafmixer en haal het mengsel door een zeef. Roer de gelatine door het bosvruchtenmengsel.
  • Klop 150 ml slagroom stijf en spatel beetje bij beetje het bosvruchtenmengsel door de slagroom. Bedek de yoghurtlaag met de bosvruchtenmousse en laat weer minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer de Charlotte Russe met vers fruit en wat poedersuiker voor het serveren.

Notities

u003cliu003eJe kunt de lange vinger taart al een dag van tevoren maken, de taart is na het maken ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast.u003c/liu003e

Voedingswaarden

Calories: 309kcal
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.
Recept Charlotte Russe

4 Reacties

  • Guy
    23 december 2020 at 19:03

    5 sterren

    Super geslaagd, en al direct een tweede keer gemaakt binnen de week!
    Vond het ook helemaal niet zo moeilijk!

    Reply
    • Sandra
      24 december 2020 at 18:09

      Wat leuk om te horen Guy! Fijn dat hij zo in de smaak viel!

      Reply
  • Atie Groot
    14 december 2015 at 11:15

    Hij ziet er prachtig uit, maar wij hebben hem ook geproefd, het was heerlijk

    Reply
  • Anne-Marie
    12 december 2015 at 08:07

    Hij ziet er prachtig uit! Ik heb in het verleden vaker charlottes gemaakt maar nog niet voor mijn blog. Binnenkort maar eens doen.

    Reply

Laat een reactie achter

Beoordeling recept