desserts

Charlotte Russe of Lange vingertaart met bosvruchtenmousse

Misschien heb je hem wel eens eerder gezien, zo’n prachtige taart met een buitenkant van lange vingers. Ziet er indrukwekkend uit toch? Het leuke is dat zo’n Charlotte Russe (want zo heet zo’n taart) helemaal niet moeilijk te maken is. Maar zeker weten dat je indruk gaat maken op je gasten met deze lange vingertaart!

Deze Charlotte is een perfect toetje voor de feestdagen, voor Kerst natuurlijk, ook als afsluiter van een lekkere brunch (Pasen!)

Het leuke is dat je met deze lange vingertaart volop kunt variëren qua vulling. Denk eens aan een vulling met frambozen of aardbeien bijvoorbeeld.

Houdt er rekening mee dat de vulling van de Charlotte Russe moet opstijven. Begin dan ook een paar uur van te voren met dit recept. Alleen maar fijn, dan hoef je er later niets meer aan te doen!

Op de foto heb ik trouwens maar ongeveer een centimeter van de lange vingers afgesneden. De vulling komt dan niet zo hoog. Ik raad dan ook aan om de lange vingers iets korter te houden en er zo’n 3 cm af te snijden. Maar up to you natuurlijk!

Recept Charlotte Russe / Lange vingertaart

(voor ca 10 personen)

  • ca 30 lange vingers
  • 250 gr diepvriesfruit (bv bosvruchten, ontdooid
  • 100 gr witte basterdsuiker (plus 1 el extra)
  • 8 blaadjes gelatine
  • 1 el citroensap
  • 200 ml slagroom
  • 2 eiwitten

Snijd van de onderkant van de lange vingers ongeveer 3 cm af. Bekleed een bakvorm van 20 cm doorsnede met bakpapier en zet de lange vingers langs de rand van de vorm (met de gesuikerde kant aan de buitenkant).

Laat ondertussen de gelatine weken in koud water.

Pureer de ontdooide bosvruchten met 100 gram witte kristalsuiker. (tip: als de vruchten nog bevroren zijn, kun je ze ontdooien in de magnetron. Ik doe ze in een kom en ontdooi ze in ca 4 minuten op 350 watt).

Knijp de blaadjes gelatine goed uit en doe ze met het citroensap in een klein pannetje. Zet op een laag vuurtje en roer goed tot de gelatine is opgelost. Roer vervolgens door de gepureerde bosvruchten heen.

Klop de slagroom goed stijf in een kom en roer het gelatine/fruitmengsel erdoor.

Klop de eiwitten in een schone kom stijf met de extra lepel basterdsuiker en meng de eiwitten door het bosvruchtenmengsel.

Giet de bosvruchtenmousse in de bakvorm en laat de Charlotte Russe minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Om het af te maken van kun je de lange vingertaart omwikkelen met een mooi lint en de taart garneren met bijvoorbeeld geraspte witte chocolade, wat extra rode vruchten of gehakte nootjes. Leef je uit!

Previous Post Next Post

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Atie Groot

    Hij ziet er prachtig uit, maar wij hebben hem ook geproefd, het was heerlijk

    14 december 2015 at 11:15
  • Reply Anne-Marie

    Hij ziet er prachtig uit! Ik heb in het verleden vaker charlottes gemaakt maar nog niet voor mijn blog. Binnenkort maar eens doen.

    12 december 2015 at 08:07
  • Reactie achterlaten