Chocoladetulband met koffieglazuur. Klinkt dat goed of klinkt dat goed? Ik kan je vertellen: deze tulband met chocolade en koffie smaakt net zo lekker als hij eruit ziet!

Een luchtige, smakelijke chocoladecake (met extra chocolate chips door het beslag!) en daarover een rijke laag glazuur van pure chocolade & koffie. Echt een traktatie voor bij een kop koffie.
Kerstcake
Ik vind hem trouwens ook prima passen bij Kerst, zeker met van die feestelijke sprinkles erover!
Chocoladecake in tulbandvorm
Ik noem deze chocoladetulband een tulband omdat ik deze in een tulbandvorm heb gebakken, maar eigenlijk is het een recept voor chocoladecake.
Bij een tulband denk ik vaak aan zo'n superluchtig, Moskovisch gebak maar dat is dit dus niet! Even om de verwachtingen goed te scheppen :-) Dit is dus een meer stevig gebak, echt een cake. Maar lekker dat hij is!
Tulbandvorm
Voor het maken van deze chocoladetulband heb je uiteraard een tulbandvorm nodig. Zelf heb ik de mijne in de kringloopwinkel gescoord, maar daar moet je maar net tegenaan lopen!
Online zijn er natuurlijk ook voldoende te koop. Die van Nordic Ware vind ik de mooiste en ze zijn van prachtige kwaliteit (maar niet goedkoop).
Recept
Chocoladetulband met koffieglazuur
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor de chocoladetulband
- 175 gr boter
- 175 gr suiker
- 3 eieren
- 160 gr zelfrijzend bakmeel
- 2 el cacaopoeder
- 100 gr chocoladechips
- zout
Voor het koffieglazuur
- 150 gr pure chocolade
- 10 gr boter
- 0,5 zakje oploskoffie
Zo maak je het
- Begin met het invetten van de tulbandvorm, dat luistert nogal nauw dus neem hier goed de tijd voor. Je kunt de vorm het beste invetten met zachte boter en die goed verdelen met een rond, . Bestrooi de vorm daarna met wat kristalsuiker en klop het teveel aan suiker eraf.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Doe de boter en suiker in een kom en mix deze in 5 minuten luchtig. Klop daarna één voor één de eieren erdoor.
- Zeef het bakmeel en de cacao in een andere kom en roer het zout erdoor. Voeg dit beetje bij beetje bij het boter-suiker mengsel en roer tot alles goed is opgenomen en je een egaal, bruin beslag hebt.
- Roer daarna voorzichtig de chocolate chips door het beslag en giet het beslag in de tulbandvorm. Bak de chocoladetulband in 60 minuten gaar en laat helemaal afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
- Als de tulband is afgekoeld, is het tijd om het glazuur te maken. Doe de chocolade en boter in een glazen kom en verwarm deze au bain marie (dus bovenop een pan heet water). Roer tot de chocolade gesmolten is en roer de oploskoffie erdoor. Proef even (voorzichtig: heet!) en voeg eventueel nog meer koffie toe als je een sterkere koffiesmaak aan het glazuur wilt.
- Laat het glazuur een beetje afkoelen zodat het ietsje dikker wordt en giet het daarna over de chocoladetulband heen. Versier eventueel nog met sprinkles.
Demi | StudioKOOK.nl
Chocolade en koffie, zo lekker! Dit baksel past helemaal bij mij!
Sandra
Wat een goede combi blijft dat toch hè!