Dé dorstlesser van de zomer: zelfgemaakte citroenlimonade! Zelf citroensiroop maken is een eitje en met dit recept maak je een hele kan!

Ik kan me niet herinneren dat wij vroeger thuis wel eens citroensiroop in huis hadden. We dronken als kind wel heel veel limonade, maar dat was altijd een andere smaak. Frambozen of kersen bijvoorbeeld. Pas op vakantie in Tunesië heb ik kennisgemaakt met citroenlimonade en sindsdien drink ik het heel graag. Zuur, zoet en ontzettend verfrissend, zeker als je het serveert met lekker veel ijsblokjes. Heerlijk op een warme dag!
Ingrediënten citroensiroop
Voor dit eenvoudige recept heb je niet veel nodig:

- Citroenen - natuurlijk! Kies mooie verse exemplaren met een dikke schil. Gebruik bij voorkeur biologische citroenen omdat je ook de rasp van de vruchten gebruikt.
 - Suiker - ik kies basterdsuiker omdat dit makkelijk oplost.
 - Water - geen toelichting nodig!
 
Variatietips
Met dit simpele recept voor citroenlimonade kun je lekker variëren. Een leuke variatie is door het gewone water te vervangen door bruisend water, voor een lekker bubbelig drankje. Om de limonade wat spannender te maken kun je het ook serveren met wat verse kruiden in de kan: tijm, munt of rozemarijn bijvoorbeeld.
Citroenlimonade bewaren
Doordat de siroop veel suiker bevat, kun je deze haast oneindig bewaren. Je kunt dan ook heel makkelijk een dubbele of driedubbele hoeveelheid siroop maken. Giet deze in een brandschoon, goed afsluitbaar flesje en bewaar in de koelkast. Eenmaal aangelengd blijft de limonade nog een dag of twee goed.
Restjestip: voor dit recept heb je van drie citroenen enkel het sap nodig. Rasp deze citroenen eerst, met de rasp kun je nog van alles doen: meng het met zout en laat het drogen voor fris citroenzout (lekker op een stukje vis), of meng het door beslag voor cake, taart of pannenkoeken. Citroenrasp is ook lekker in salade-dressings.
Veelgestelde vragen
Ja, je kunt de suiker vervangen door honing of agavesiroop. Houd er rekening mee dat de smaak wel anders is dan wanneer je suiker gebruikt.
Ik gebruik een verhouding van 1 deel siroop op 4 delen water.
Ja, je kunt citroenlimonade maken zonder suiker, maar de smaak zal echt heel zuur zijn. Ik gebruik zelf geen suikervrije zoetstoffen, dus ik kan je niet vertellen of die werken in dit recept.
Absoluut! Sinaasappel, mandarijn, grapefruit, limoen...
Recept

Citroensiroop maken
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 5 citroenen
 - 100 gr basterdsuiker
 - 100 gr water
 
Zo maak je het
- Rasp de citroenen en doe de rasp van twee van de citroenen samen met het water in een pan. Verwarm op een matig vuur en roer regelmatig tot de suiker helemaal is opgelost.
 - Laat de suikersiroop afkoelen en pers ondertussen de citroenen uit. Zet het citroensap in de koelkast zodat het lekker afkoelt.
 - Giet de afgekoelde siroop door een zeef en leng aan met ongeveer 800 ml koud water. Verdeel de citroenlimonade over vijf grote glazen en serveer koud.
 






Laat een reactie achter