• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Citroensiroop maken

    Bijgewerkt: jun 2024 · Geplaatst: jul 2024 door Sandra

    Dé dorstlesser van de zomer: zelfgemaakte citroenlimonade! Zelf citroensiroop maken is een eitje en met dit recept maak je een hele kan!

    Naar recept Naar video
    Een kan citroenlimonade met ernaast enkele citroenen.

    Ik kan me niet herinneren dat wij vroeger thuis wel eens citroensiroop in huis hadden. We dronken als kind wel heel veel limonade, maar dat was altijd een andere smaak. Frambozen of kersen bijvoorbeeld. Pas op vakantie in Tunesië heb ik kennisgemaakt met citroenlimonade en sindsdien drink ik het heel graag. Zuur, zoet en ontzettend verfrissend, zeker als je het serveert met lekker veel ijsblokjes. Heerlijk op een warme dag!

    Ingrediënten citroensiroop

    Voor dit eenvoudige recept heb je niet veel nodig:

    De ingrediënten voor citroensiroop: citroenen, suiker en water.
    • Citroenen - natuurlijk! Kies mooie verse exemplaren met een dikke schil. Gebruik bij voorkeur biologische citroenen omdat je ook de rasp van de vruchten gebruikt.
    • Suiker - ik kies basterdsuiker omdat dit makkelijk oplost.
    • Water - geen toelichting nodig!

    Variatietips

    Met dit simpele recept voor citroenlimonade kun je lekker variëren. Een leuke variatie is door het gewone water te vervangen door bruisend water, voor een lekker bubbelig drankje. Om de limonade wat spannender te maken kun je het ook serveren met wat verse kruiden in de kan: tijm, munt of rozemarijn bijvoorbeeld.

    Citroenlimonade bewaren

    Doordat de siroop veel suiker bevat, kun je deze haast oneindig bewaren. Je kunt dan ook heel makkelijk een dubbele of driedubbele hoeveelheid siroop maken. Giet deze in een brandschoon, goed afsluitbaar flesje en bewaar in de koelkast. Eenmaal aangelengd blijft de limonade nog een dag of twee goed.

    Restjestip: voor dit recept heb je van drie citroenen enkel het sap nodig. Rasp deze citroenen eerst, met de rasp kun je nog van alles doen: meng het met zout en laat het drogen voor fris citroenzout (lekker op een stukje vis), of meng het door beslag voor cake, taart of pannenkoeken. Citroenrasp is ook lekker in salade-dressings.

    Veelgestelde vragen

    Kan ik de suiker vervangen door een andere zoetstof?

    Ja, je kunt de suiker vervangen door honing of agavesiroop. Houd er rekening mee dat de smaak wel anders is dan wanneer je suiker gebruikt.

    Hoeveel citroensiroop moet ik gebruiken per glas limonade?

    Ik gebruik een verhouding van 1 deel siroop op 4 delen water.

    Kan ik citroenlimonade maken zonder suiker?

    Ja, je kunt citroenlimonade maken zonder suiker, maar de smaak zal echt heel zuur zijn. Ik gebruik zelf geen suikervrije zoetstoffen, dus ik kan je niet vertellen of die werken in dit recept.

    Kan ik andere citrusvruchten gebruiken voor dit recept?

    Absoluut! Sinaasappel, mandarijn, grapefruit, limoen...

    Recept

    Een kan citroenlimonade met ernaast enkele citroenen.

    Citroensiroop maken

    Heerlijk verfrissend op een warme dag: een grote kan citroenlimonade met ijskoud water erbij. Met dit recept maak je het zelf!
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 10 minuten minuten
    Servings: 5 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • fijne rasp

    Ingrediënten

    • 5 citroenen
    • 100 gr basterdsuiker
    • 100 gr water
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Rasp de citroenen en doe de rasp van twee van de citroenen samen met het water in een pan. Verwarm op een matig vuur en roer regelmatig tot de suiker helemaal is opgelost.
    • Laat de suikersiroop afkoelen en pers ondertussen de citroenen uit. Zet het citroensap in de koelkast zodat het lekker afkoelt.
    • Giet de afgekoelde siroop door een zeef en leng aan met ongeveer 800 ml koud water. Verdeel de citroenlimonade over vijf grote glazen en serveer koud.

    Video

    Notities

    De citroenlimonade blijft zeker een dag of twee goed in de koelkast. 

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 108kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwitten: 1g | Vetten: 0.4g | Zout: 3mg | Vezels: 3g | Suiker: 23g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More drankjes

    • Een glas aardbeien drinkyoghurt met verse aardbeien ernaast.
      Aardbeienmelk - zelf drinkyoghurt maken
    • Perziklimonade in een Mason Jar met ervoor diverse vruchten zoals perzik, limoen en citroen.
      Perziklimonade
    • Lavendel cocktail in drie verschillende cocktailglazen, die gevuld zijn met veel crushed ice. Er liggen takjes tijm en een gehalveerde citroen voor.
      Lavendel cocktail (+mocktail optie)
    • Twee glazen rabarber cocktail, versierd met linten rabarber. Er staat een rabarberdrank op de achtergrond.
      Rabarber cocktail

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required