• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Crème brûlée met vanille & maple syrup

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: jan 2023 door Sandra

    Crème brûlée - een heel klassiek toetje! Het bestaat uit een laagje zachte custard met daar bovenop een krokant suikerlaagje. Als het goed is, moet je deze stuk kunnen slaan met je lepel!

    Naar recept
    creme brulee recept

    Crème brûlée ingrediënten

    Traditioneel maak je een crème brûlée met vanille. Dat is hier nog steeds het hoofdingrediënt, maar ik voeg er ook een leuk extraatje aan toe: maple syrup!

    maple creme brulee

    Wat heb je nodig voor dit crème brûlée recept:

    • Eieren - alleen het eigeel
    • Suiker - gebruik het liefste rietsuiker
    • Slagroom
    • Volle melk
    • Maple syrup
    • Vanillestokje

    Goede vanillestokjes

    Omdat dit crème brûlée recept maar een paar ingrediënten bevat, is het wel belangrijk dat deze van goede kwaliteit zijn:

    de beste vanillestokjes

    Om met de vanillestokjes te beginnen: ik gebruikte Madagaskar Premium Bourbon vanillestokjes. Madagaskar is de leverancier van de beste vanillestokjes ter wereld.

    Geloof mij maar: als je eenmaal zo'n verse, dikke vanillepeul hebt gebruikt in een recept, grijp je nooit meer naar de uitgedroogde stokjes uit zo'n plastic zakje.

    Je kunt deze heerlijke vanillestokjes kopen via de webshop van Delicous Vanilla.

    Ook voor de maple syrup geldt: maak gebruik van een siroop van goede kwaliteit, dat maakt echt een verschil in dit recept. De siroop kun je trouwens via dezelfde webshop aanschaffen, dat scheelt weer in de verzendkosten!

    Tips voor het maken van crème brûlée

    creme brulee maken

    Het maken van crème brûlée is op zich niet moeilijk, maar er zijn wel een paar handige tips:

    • Maak gebruik van platte, ondiepe schaaltjes. Dan wordt de custard overal even gaar.
    • Gebruik rietsuiker voor het karameliseren van de toplaag.
    • Voor het karameliseren gebruik je het beste een brandertje. Ik heb deze keer de grill van de oven gebruikt om dit een keer uit te testen, maar dat werkt bij mij toch echt minder goed.
    • Laat de crème brûlée volledig afkoelen (eerst tot kamertemperatuur buiten de koelkast, en daarna nog een paar uur in de koelkast) voor je hem gaat afbranden.

    Crème brûlée bewaren

    Je kunt de custard al twee dagen vooraf klaarmaken. Het karameliseren van de suiker doe je het beste niet al te lang voor het serveren.

    Recept

    Creme brulee recept met echte vanillestokjes. Naast de bakjes creme brulee liggen een vanillestokje en rode bessen.

    Crème brûlée met vanille en maple syrup

    Een heerlijk klassiek toetje! Dit crème brûlée recept maak je met de beste vanille u0026amp; maple syrup.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 35 minuten minuten
    Totale tijd: 55 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • mixer
    • ovenschaaltjes
    • gasbrandertje (je kunt ook de grill van je oven gebruiken)

    Ingrediënten

    • 5 eidooiers
    • 75 ml maple syrup
    • 300 ml slagroom
    • 200 ml volle melk
    • 1 vanillestokje
    • 4 el rietsuiker
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Verwarm de oven voor op 165 graden.
    • Snijd de vanillepeul open en schraap hem uit. Doe de vulling in een pannetje en doe de peul erbij. Voeg de slagroom en de melk toe en verwarm dit op een laag vuurtje. Roer af en toe door en zorg dat het niet gaat koken, maar wel goed warm wordt.
    • Scheid ondertussen de eieren en doe de eidooiers met de maple syrup in een kom. Mix met behulp van een mixer tot het een mooi egaal en romig mengsel is.
    • Haal het vanillestokje uit de room en haal de pan van het vuur. Voeg nu onder voortdurend roeren het warme room-mengsel toe aan de eieren. Blijf roeren tot alles goed door elkaar is gemixt.
    • Giet het mengsel door een zeef in een schenkkannetje, en schenk het vervolgens over in vier ovenschaaltjes.
    • Zet een ruime ovenschaal waar de schaaltjes makkelijk inpassen klaar, en zet de schaaltjes erin. Vul de ovenschaal nu met heet water, zo hoog als het custardmengsel in de bakjes zit.
    • Bak de crème brûlée nu ongeveer 45 minuten. De custard moet stevig zijn, maar in het midden nog een beetje wiebelig. Haal ze uit de oven. Laat de crème afkoelen tot kamertemperatuur en zet de schaaltjes daarna minstens een paar uur in de koelkast.
    • Haal de schaaltjes uit de oven en bestrooi de custard met een dun laagje rietsuiker. Karameliseer de suiker met behulp van een gasbrander. Als alternatief kun je dit ook onder de grill van de oven doen

    Notities

    Tip: gebruik de overgebleven eiwitten om een pavlova te maken. Je kunt er ook een eiwit-omelet van maken of ze invriezen voor later gebruik. 

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 490kcal | Koolhydraten: 38g | Eiwitten: 7g | Vetten: 35g | Zout: 53mg | Suiker: 35g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More Toetjes

    • Een ouderwetse griesmeelpudding op een grijs bord. De pudding is gegarneerd met aardbeiensaus en verse aardbeien.
      Griesmeelpudding - Ouderwets toetje
    • Een fles zelfgemaakte aardbeienvla, met verse aardbeien ernaast ter decoratie.
      Aardbeienvla
    • Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.
      Stroopwafelpudding
    • Bovenaanzicht van een stoofpeer galette, gegarneerd met mascarpone.
      Stoofperen toetje met mascarpone

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.