• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Gepofte aardappel met zalm

    Bijgewerkt: aug 2024 · Geplaatst: sep 2024 door Sandra

    Een super makkelijk hoofdgerecht met een wow-factor: gepofte aardappel met zure room en warmgerookte zalm.

    Naar recept Naar video
    Gepofte aardappel gevuld met warmgerookte zalm en een dille-saus.

    Waarom dit nu al een favoriet recept is:

    • Deze gepofte aardappels tover je zonder weinig moeite op tafel
    • De warmgerookte zalm is een echte smaakbom
    • Je hebt maar 6 ingrediënten nodig voor dit recept (zonder peper en zout)
    • Zo'n gevulde aardappel staat super feestelijk
    • Het recept is ook makkelijk te maken voor grote groepen

    Ingrediënten gepofte aardappel met zalm

    Voor dit makkelijke recept heb je maar een paar ingrediënten nodig:

    De ingredienten voor gepofte aardappels met warmgerookte zalm. De ingredienten zijn gelabeld.

    Aardappels - kies grote aardappels die er mooi gaaf uitzien. De aardapppels mogen geen uitlopers hebben. Kies een aardappelsoort die (iets) kruimig is. Bintje of Eigenheimer zijn prima soorten voor dit recept.

    Warmgerookte zalm - dé smaakmaker in dit recept, dus kies de beste kwaliteit die je je kunt veroorlozen. Warmgerookte zalm is goed verkrijgbaar bij de visboer en bij ruim gesorteerde supermarkten.

    Zure room - de basis voor de saus. Je kunt ook crème fraiche gebruiken, dat geeft wel een iets minder fris resultaat.

    Dille - de smaakmaker voor de saus. Kies verse dille die er nog mooi fris uitziet. Ben je geen fan van dille? Dan kun je dit ook vervangen door bieslook, of een combinatie van bieslook en peterselie.

    Mosterd - geeft wat pit aan de saus. Grove mosterd is het lekkerste in dit recept.

    Olijfolie, peper en zout - voor het insmeren en op smaak brengen van de aardappel. Gebruik bij voorkeur grof zeezout.

    Wat serveren bij gepofte aardappels?

    Close-up van een gepofte aardappel met zure room en zalm.

    Voor dit recept reken ik 1 grote gevulde aardappel per persoon. Door de saus en de zalm vullen de aardappels goed, maar ik zou er nog wel iets bij serveren om het een compleet hoofdgerecht te maken. Een frisse komkommersalade of deze gewokte peultjes met citroen smaken er geweldig bij.

    Dit recept voorbereiden en bewaren

    Als je dit recept van tevoren wilt klaarmaken kun je alvast het volgende doen:

    • De aardappels inkwasten met olie, op smaak brengen met peper en zout en inpakken in aluminiumfolie. Dit kun je al eerder op de dag doen.
    • De saus klaarmaken: meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar en bewaar in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast. Dit kun je al eerder op de dag doen.

    Restjestip: de onderdelen van het recept kun je los van elkaar nog prima een dagje bewaren (aardappel, saus, zalm), in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast.. Je kunt de aardappel in grove stukken prakken en mengen met de saus, en de zalm erover verdelen. Dit is lekker als lunch.

    Tips voor de lekkerste gepofte aardappels

    Warmgerookte zalm met aardappels op een houten serveerplank. Het gerecht is gegarneerd met verse dille.
    • Zorg dat je de aardappels goed op smaak brengt met peper en zout. De saus en warmgerookte zalm geven al veel smaak, maar zorg dat de aardappel zelf óók goed op smaak is gebracht met vers gemalen peper en grof zeezout.
    • Zorg dat de warmgerookte zalm op kamertemperatuur is, dan heeft deze de meeste smaak. Haal de zalm dus zeker een half uur voor het serveren uit de koelkast.
    • Gebruik absoluut verse dille en geen gedroogde. Verse kruiden geven veel meer smaak.

    Veelgestelde vragen

    Is warmgerookte zalm hetzelfde als koudgerookte zalm?

    Nee, warmgerookte zalm wordt bij hogere temperaturen gerookt en heeft een steviger, vlokkiger textuur met een diepere rooksmaak. Koudgerookte zalm is zachter en delicater van smaak, maar je kunt het ook gebruiken als vervanging als je wilt.

    Kan ik de warmgerookte zalm vervangen door iets anders?

    Zeker! Je kunt ook koudgerookte zalm gebruiken, Hollandse garnalen of zelfs fijngesneden gerookte kip. Uiteraard zal de smaak van het gerecht dan wel anders worden, maar deze combinaties zijn ook erg smakelijk.

    Welke aardappelsoort is het beste voor dit recept?

    Gebruik kruimige aardappelen zoals Bintje of Eigenheimer. Deze soorten hebben een zachte structuur na het poffen en nemen de smaken van de toppings goed op.

    Recept

    Gepofte aardappel gevuld met warmgerookte zalm en een dille-saus.

    Gepofte aardappel met warmgerookte zalm

    Dit gerecht is een echt smaakbom en toch is het zó gemaakt en heb je er maar een paar ingrediënten voor nodig.
    5 van 1 stem
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 1 uur uur
    Totale tijd: 1 uur uur 10 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • fijne rasp
    • bakkwastje
    • aluminiumfolie
    • kommetje

    Ingrediënten

    • 4 aardappels (kruimig, neem grote aardappels)
    • 125 gr zure room
    • 1 tl mosterd
    • 1 citroen (alleen de rasp)
    • 5 gr dille
    • 100 gr warmgerookte zalm
    • peper en zout
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    • Boen de aardappels schoon, droog ze af en smeer ze met behulp van een bakkwastje rondom in met olijfolie. Doe een beetje peper en grof zeezout op de aardappels, en verpak ze individueel in aluminiumfolie.
    • Pof de aardappels in 1 uur gaar in de oven. Ze zijn goed gaar als je er met een satéprikker of mesje makkelijk in kunt steken. Laat de aardappels ietsje afkoelen voor je ze opdient.
    • Maak ondertussen een sausje door de zure room en mosterd door elkaar te mengen.
    • Snijd de dille fijn en rasp de citroen. Meng dit door de saus en breng op smaak met peper en zout.
    • Serveer de gepofte aardappel met de saus en de warmgerookte zalm.

    Video

    Notities

    Als hoofdgerecht is dit wellicht net te weinig voor vier personen. Ik raad aan om een lekkere salade bij bij de gepofte aardappel te serveren.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 149kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwitten: 3g | Vetten: 6g | Zout: 44mg | Vezels: 3g | Suiker: 3g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Plaattaart met pompoen en feta, de taart is in zes stukken gesneden en bestrooid met verse basilicum.
      Plaattaart met pompoen en feta
    • Een mand gevuld met zelfgemaakte volkoren wraps. De wraps liggen op een geblokte groene theedoek.
      Wraps maken (volkoren)
    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Mandy

      januari 02, 2025 at 8:09 am

      5 sterren
      Aanrader!
      Eerste keer dat ik ze maakte was op 1e Kerstdag… best tricky, want ik had geen alternatief 😬… maar de gepofte aardappel (gehaald bij de groenteboer) is echt makkelijk te maken, smaakt heerlijk en werd door de gasten heel goed ontvangen!

      Beantwoorden
      • Sandra

        januari 03, 2025 at 7:32 pm

        Haha, dat is altijd spannend! Maar wat fijn dat het allemaal is gelukt en bedankt dat je de moeite hebt genomen om een berichtje achter te laten, dat waardeer ik enorm!

        Beantwoorden
    5 from 1 vote

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.