Een super makkelijk hoofdgerecht met een wow-factor: gepofte aardappel met zure room en warmgerookte zalm.

Waarom dit nu al een favoriet recept is:
- Deze gepofte aardappels tover je zonder weinig moeite op tafel
- De warmgerookte zalm is een echte smaakbom
- Je hebt maar 6 ingrediënten nodig voor dit recept (zonder peper en zout)
- Zo'n gevulde aardappel staat super feestelijk
- Het recept is ook makkelijk te maken voor grote groepen
Ingrediënten gepofte aardappel met zalm
Voor dit makkelijke recept heb je maar een paar ingrediënten nodig:

Aardappels - kies grote aardappels die er mooi gaaf uitzien. De aardapppels mogen geen uitlopers hebben. Kies een aardappelsoort die (iets) kruimig is. Bintje of Eigenheimer zijn prima soorten voor dit recept.
Warmgerookte zalm - dé smaakmaker in dit recept, dus kies de beste kwaliteit die je je kunt veroorlozen. Warmgerookte zalm is goed verkrijgbaar bij de visboer en bij ruim gesorteerde supermarkten.
Zure room - de basis voor de saus. Je kunt ook crème fraiche gebruiken, dat geeft wel een iets minder fris resultaat.
Dille - de smaakmaker voor de saus. Kies verse dille die er nog mooi fris uitziet. Ben je geen fan van dille? Dan kun je dit ook vervangen door bieslook, of een combinatie van bieslook en peterselie.
Mosterd - geeft wat pit aan de saus. Grove mosterd is het lekkerste in dit recept.
Olijfolie, peper en zout - voor het insmeren en op smaak brengen van de aardappel. Gebruik bij voorkeur grof zeezout.
Wat serveren bij gepofte aardappels?

Voor dit recept reken ik 1 grote gevulde aardappel per persoon. Door de saus en de zalm vullen de aardappels goed, maar ik zou er nog wel iets bij serveren om het een compleet hoofdgerecht te maken. Een frisse komkommersalade of deze gewokte peultjes met citroen smaken er geweldig bij.
Dit recept voorbereiden en bewaren
Als je dit recept van tevoren wilt klaarmaken kun je alvast het volgende doen:
- De aardappels inkwasten met olie, op smaak brengen met peper en zout en inpakken in aluminiumfolie. Dit kun je al eerder op de dag doen.
- De saus klaarmaken: meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar en bewaar in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast. Dit kun je al eerder op de dag doen.
Restjestip: de onderdelen van het recept kun je los van elkaar nog prima een dagje bewaren (aardappel, saus, zalm), in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast.. Je kunt de aardappel in grove stukken prakken en mengen met de saus, en de zalm erover verdelen. Dit is lekker als lunch.
Tips voor de lekkerste gepofte aardappels

- Zorg dat je de aardappels goed op smaak brengt met peper en zout. De saus en warmgerookte zalm geven al veel smaak, maar zorg dat de aardappel zelf óók goed op smaak is gebracht met vers gemalen peper en grof zeezout.
- Zorg dat de warmgerookte zalm op kamertemperatuur is, dan heeft deze de meeste smaak. Haal de zalm dus zeker een half uur voor het serveren uit de koelkast.
- Gebruik absoluut verse dille en geen gedroogde. Verse kruiden geven veel meer smaak.
Veelgestelde vragen
Nee, warmgerookte zalm wordt bij hogere temperaturen gerookt en heeft een steviger, vlokkiger textuur met een diepere rooksmaak. Koudgerookte zalm is zachter en delicater van smaak, maar je kunt het ook gebruiken als vervanging als je wilt.
Zeker! Je kunt ook koudgerookte zalm gebruiken, Hollandse garnalen of zelfs fijngesneden gerookte kip. Uiteraard zal de smaak van het gerecht dan wel anders worden, maar deze combinaties zijn ook erg smakelijk.
Gebruik kruimige aardappelen zoals Bintje of Eigenheimer. Deze soorten hebben een zachte structuur na het poffen en nemen de smaken van de toppings goed op.
Recept

Gepofte aardappel met warmgerookte zalm
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 4 aardappels (kruimig, neem grote aardappels)
- 125 gr zure room
- 1 tl mosterd
- 1 citroen (alleen de rasp)
- 5 gr dille
- 100 gr warmgerookte zalm
- peper en zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Boen de aardappels schoon, droog ze af en smeer ze met behulp van een bakkwastje rondom in met olijfolie. Doe een beetje peper en grof zeezout op de aardappels, en verpak ze individueel in aluminiumfolie.
- Pof de aardappels in 1 uur gaar in de oven. Ze zijn goed gaar als je er met een satéprikker of mesje makkelijk in kunt steken. Laat de aardappels ietsje afkoelen voor je ze opdient.
- Maak ondertussen een sausje door de zure room en mosterd door elkaar te mengen.
- Snijd de dille fijn en rasp de citroen. Meng dit door de saus en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de gepofte aardappel met de saus en de warmgerookte zalm.






Mandy
Aanrader!
Eerste keer dat ik ze maakte was op 1e Kerstdag… best tricky, want ik had geen alternatief 😬… maar de gepofte aardappel (gehaald bij de groenteboer) is echt makkelijk te maken, smaakt heerlijk en werd door de gasten heel goed ontvangen!
Sandra
Haha, dat is altijd spannend! Maar wat fijn dat het allemaal is gelukt en bedankt dat je de moeite hebt genomen om een berichtje achter te laten, dat waardeer ik enorm!