• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Gingerbread mannetjes | Peperkoek mannetjes

    Bijgewerkt: sep 2023 · Geplaatst: dec 2017 door Sandra

    Gingerbread mannetjes zelf maken stond al een tijd op mijn lijst. Toch bleef ik het maar uitstellen, want als je mij een klein beetje kent, weet je dat mijn fijne motoriek niet zo best is. En dat is bij het maken van zulke mooie versierde koekjes wel essentieel.

    Naar recept

    Denk je nou, "ach ze overdrijft vast"? Nou nee, hier werd op de basisschool al melding van gemaakt in mijn rapport, haha!

    Normaal houd ik me dan ook ver van mooi versierde cupcakes en dat soort zaken, maar ja, als ik het nooit probeer leer ik het natuurlijk nooit.

    Dus toen ik bij Dille&Kamille bij de kassa een koekvormpje zag in de vorm van een peperkoek mannetje, moest ik die wel meenemen.

    Op een regenachtige zondag toch maar eens de keuken ingedoken en een poging gedaan tot het maken van gingerbread mannetjes en dit is het resultaat!

    Gingerbread mannetjes maken is leuk!

    Peperkoek mannetjes of gingerbread mannetjes?

    Nog even over de naam van deze koekjes... Deze Amerikaanse koekjes heten 'gingerbread men' maar in het Nederlands zijn ze ook wel bekend als peperkoek mannetjes.

    Waarom ik dan toch de Amerikaanse naam gebruik voor dit recept? Simpelweg omdat de koekjes bomvol staan van de gember! Ik vind deze naam dan ook eigenlijk heel passend.

    Voor het decoreren van de peperkoek mannetjes kocht ik decoratiestiften van Dr. Oetker bij de supermarkt. Ik zag ze liggen en dacht dat deze perfect zouden zijn om deze koekjes mee te versieren.

    Zelf glazuur maken kan ook en is ook helemaal niet moeilijk, maar met deze stiften kun je toch iets preciezer werken en dat heb ik hard nodig ;-)

    En mocht het nou allemaal niet zo goed lukken met het maken van de peperkoek mannetjes, dan maak je er gewoon 'zombie koekjes' van. Ook hartstikke lekker ;-)

    Peperkoek mannetjes - ook wel bekend als zombie koekjes

    Meer koekjes recepten

    Op zoek naar nog meer bak-inspiratie? Neem ook eens een kijkje bij mijn andere koekjes-recepten.

    Recept

    Gingerbread mannetjes maken door met gekleurde stiften frosting op koekmannetjes te spuiten.

    Gingerbread mannetjes | Peperkoek mannetjes

    Deze vrolijke peperkoek mannetjes of gingerbread men maak je met dit recept makkelijk zelf.
    4.67 van 9 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 40 minuten minuten
    Servings: 30 koekjes
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • mixer
    • mengkom
    • spatel
    • deegroller
    • bakpapier

    Ingrediënten

    • 140 gr roomboter
    • 120 gr bruine basterdsuiker
    • 90 gr stroop
    • 1 ei
    • 250 gr bloem
    • 30 gr zelfrijzend bakmeel
    • 3 tl gemberpoeder
    • 2 tl kaneel
    • 0,5 tl kardemom
    • 1 snuf zout

    Om te versieren:

    • decoratiestiften in wit, rood en groen (ik kocht ze bij de supermarkt, van Dr. Oetker)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Klop de boter met de suiker romig met behulp van een mixer. Voeg de stroop en het ei toe en klop nogmaals door met de mixer.
    • Voeg de bloem, het zelfrijzend bakmeel en alle specerijen en het zout toe. Spatel alles goed door elkaar met een spatel en kneed daarna met je handen kort tot een mooi egaal deeg.
    • Zet het deeg afgedekt minimaal een uur in de koelkast, maar eigenlijk liever een aantal uur (denk je nou, daar heb ik helemaal geen tijd voor? Toch doen, want het deeg is erg plakkerig en moet goed koel zijn om een beetje te hanteren te zijn!)
    • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestuif je werkblad met flink wat bloem en rol het deeg met behulp van een deegroller (ook deze even bestuiven met bloem) uit tot ca een halve centimeter dikte.
    • Steek met een gingerbread mannetje koekjesvorm koekjes uit en verdeel de koekjes over 2 met bakpapier beklede bakplaten. Misschien wordt het deeg tussendoor te warm, dan kun je het beste eerst één batch afbakken en het deeg opnieuw een kwartiertje in de koelkast zetten.
    • Bak de koekjes in twee batches in ca 9 minuten gaar. Mijn eerste batch deed ik tien minuten in de oven en toen waren de gingerbread poppetjes net iets te bruin aan de buitenste randjes. Blijf er dus bij en kijk naar het einde van de baktijd even hoe de koekjes eruit zien.
    • Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat en leg de gingerbread mannetjes dan op een rooster tot ze volledig zijn afgekoeld.
    • Nu kun je de koekjes versieren. Laat na het versieren het glazuur even uitharden, daarna zijn je gingerbread koekjes klaar om te serveren.

    Notities

  • Bewaar de peperkoek mannetjes in een afgesloten koektrommel, dan blijven ze zeker een paar dagen lekker.
  • Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 94kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwitten: 1g | Vetten: 4g | Zout: 47mg | Vezels: 0.3g | Suiker: 6g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Myrthe

      december 22, 2021 at 11:08 pm

      4 sterren
      Lekker recept en de koekjes waren gelijk de eerste keer goed gelukt. Wel vond ik dat er iets te veel gember en kardemom in het recept stond naar mijn smaak.

      Beantwoorden
      • Sandra

        december 23, 2021 at 8:21 am

        Wat leuk dat je de peperkoek mannetjes hebt gemaakt Myrthe, fijn dat ze goed zijn gelukt! En dat kan natuurlijk, persoonlijk houd ik wel van flink gekruide koekjes maar ik kan me zeker voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt! Je kunt uiteraard gerust minder gebruiken. Zeker kardemom kan best overheersend zijn, je kunt er ook voor kiezen om dit helemaal weg te laten, of te vervangen door extra kaneel bijvoorbeeld.

        Beantwoorden
    4.67 from 9 votes (8 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.