Altijd lekker voor bij de borrel: kaaskoekjes! Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar hier behoren de kaasvlinders en andere kaas-snacks altijd tot de populairste hapjes bij de borrel. Natuurlijk kun je ze kant en klaar kopen, maar zelf kaaskoekjes maken is helemaal niet moeilijk. En ze zijn natuurlijk ontzettend lekker!

Variaties op dit kaaskoekjes recept
Met onderstaand recept heb je een prima basis kaaskoekjes recept, maar ik vind het ook superleuk als je mijn recepten als basis gebruikt en er je eigen draai aan geeft! Als je dat hebt gedaan, laat het me dan vooral weten, helemaal leuk! Met onderstaand recept kun je natuurlijk ook weer lekker variëren. Een paar ideeën:
- Gebruik gewone geraspte kaas in plaats van Parmezaan
- Gebruik karwijzaadjes in plaats van komijn
- Vervang de komijn door fenegriekzaadjes
Borrelhapjes recepten
Op zoek naar meer hapjes voor bij de borrel? Neem eens een kijkje bij mijn andere borrelhapjes-recepten. Warm, koud, met vlees, vis of vegetarisch.
Bewaren
Laat de kaaskoekjes na het bakken volledig afkoelen op een rek. Als ze helemaal zijn afgekoeld, kun je ze het beste bewaren in een luchtdichte doos. Dan blijven ze nog wel een dag of twee, drie lekker vers. Borrelhapjes die je vooraf kunt klaarmaken zijn namelijk altijd superhandig om achter de hand te hebben!
Recept
Kaaskoekjes met tijm en oregano
Ingrediënten
- 150 gr bloem
- 100 gr Parmezaan (geraspt)
- 1 tl tijm
- 1 tl oregano
- 1 tl komijn
- 100 gr boter (koud)
- 1 ei
- zout en peper
- Verse kruiden voor de garnering, zoals salie
Zo maak je het
- Zeef de bloem boven een kom en voeg de kaas en wat zout en peper toe.
- Roer de tijm, oregano en komijn erdoor.
- Snijd de boter in stukjes en voeg deze samen met het ei toe aan de kom. Kneed met koele handen tot een soepel deeg.
- Maak een nette rol van het deeg (dan kun je het straks makkelijk in plakjes snijden) en zet het deeg minimaal een uur in de koelkast. Zo kunnen de smaken goed intrekken en wordt de structuur van de kaaskoekjes ook beter.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd ongeveer 15 koekjes van het deeg, naar wens kun je de kaaskoekjes nog garneren met wat extra verse of gedroogde kruiden. Ik drukte er zelf nog wat blaadjes salie in.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar.
Gijs
Hoi Sandra.
Welke parmezaanse kaas zou het beste hiervoor zijn? Is bijv. Grana Padano rasp goed? Of juist meer de zakjes rasp (zijn vooral poeders) van de Parmezaanse kazen die overal liggen?
Bedankt alvast!
Gijs
Sandra
Hoi Gijs, goede vraag! Ik gebruik zelf het liefste de rasp inderdaad, niet de 'poeder-kaas'.