• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Kaasplankje maken - zo doe je dat!

    Bijgewerkt: mrt 2025 · Geplaatst: dec 2016 door Sandra

    Het enige waarmee je me nóg blijer maakt dan met een zoet nagerecht? Een kaasplankje als toetje! Van superjonge graskaas tot een lekkere rood- of blauwschimmelkaas, je doet me er een plezier mee. Daarom werd het hoog tijd voor een artikel over het samenstellen van een kaasplank!

    Kaasplankje maken met verschillende kazen en bijgerechten. Op deze kaasplanken liggen zes kazen, crackers en druiven.

    Kaasplankje samenstellen met verschillende soorten kazen

    Het samenstellen van een kaasplankje is niet moeilijk, maar wat het misschien een beetje lastig maakt is dat er zo ontzettend veel soorten kazen zijn. Een fijne basistip is om een plankje samen te stellen met kazen uit verschillende families voor een mooie afwisseling van smaken:

    • Geiten- en schapenkaas - bijvoorbeeld chèvre. Over het algemeen vrij milde kaassoorten met een frisse smaak.
    • Witschimmelkaas - bijvoorbeeld brie en camembert. Deze kazen zijn meestal niet zo pittig en hebben een vrij milde, romige smaak.
    • Harde en halfharde kazen - bijvoorbeeld Comté, Goudse en Emmentaler.
    • Roodschimmelkazen - bijvoorbeeld Epoisses en Munster. Smeuïg en heftig van smaak.
    • Blauwschimmelkazen - bijvoorbeeld Bleu d'Auvergne en Roquefort. Over het algemeen pittig van smaak.

    Begin met het eten van de meest milde kaas en bouw dit op tot de meest pittige kaas. Het is handig (en leuk!) de namen & pittigheid van de kazen te vermelden op de kaasplank, dan is het voor je gasten ook direct duidelijk in welke volgorde ze de kazen moeten eten.

    Tip: je kunt kazen uit verschillende landen prima combineren, maar denk ook eens aan een volledig Franse, Italiaanse of zelfs Nederlandse kaasplank.

    Hoeveel kaas voor een kaasplankje?

    Als je een plankje serveert bij de borrel is ongeveer 175 gram per persoon voldoende. Als je de plank serveert als nagerecht is ongeveer 100 gram per persoon voldoende. Reken op drie tot vijf soorten kaas.

    Wat serveer ik bij een kaasplank?

    Een borrel kaasplank met verschillende soorten kaas en bijgerechtjes.

    Erbij kun je verschillende dingen serveren. Denk aan:

    • Brood: een mooi stuk bruin brood is lekker, maar denk ook eens aan dadel- of vijgenbrood
    • Chutney, compote of jam, bijvoorbeeld perenjam of cranberrycompote
    • Fruit - vooral druiven en peer zijn erg lekker
    • Noten
    • Toastjes
    • En een glaasje rode wijn of port smaakt er geweldig bij!

    Benieuwd wat er op mijn kaasplankje lag?

    Ik besloot deze keer te gaan voor een Franse kaasplank met een geitenkaas, een witschimmelkaas, twee hardere kazen, en twee blauwschimmelkazen. Op de plank liggen van boven naar beneden en van links naar rechts:⁠ Truffel gorgonzola, Morbier, Oude geit, La Delice, Kernhem en Saint Agur.⁠

    Een kaasplankje samengesteld met zes verschillende kazen.

    More Toetjes

    • Een ouderwetse griesmeelpudding op een grijs bord. De pudding is gegarneerd met aardbeiensaus en verse aardbeien.
      Griesmeelpudding - Ouderwets toetje
    • Een fles zelfgemaakte aardbeienvla, met verse aardbeien ernaast ter decoratie.
      Aardbeienvla
    • Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.
      Stroopwafelpudding
    • Bovenaanzicht van een stoofpeer galette, gegarneerd met mascarpone.
      Stoofperen toetje met mascarpone

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Eef

      december 17, 2016 at 4:09 pm

      Super leuke tips San! Ik ben gek op kaas en dus ook op kaasplankjes. Jouwe ziet er prachtig uit.

      Beantwoorden
    2. Daniëlle

      december 16, 2016 at 3:43 pm

      Heerlijk! Ik ben dol op kaasplankjes! Deze ziet er heerlijk uit!

      Beantwoorden
    3. Demi | StudioKOOK

      december 16, 2016 at 7:56 am

      Wat een leuke tips! Komt goed van pas nu de feestdagen in zicht zijn.

      Beantwoorden

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431