Het enige waarmee je me nóg blijer maakt dan met een zoet nagerecht? Een kaasplankje als toetje! Van superjonge graskaas tot een lekkere rood- of blauwschimmelkaas, je doet me er een plezier mee. Daarom werd het hoog tijd voor een artikel over het samenstellen van een kaasplank!

Kaasplankje samenstellen met verschillende soorten kazen
Het samenstellen van een kaasplankje is niet moeilijk, maar wat het misschien een beetje lastig maakt is dat er zo ontzettend veel soorten kazen zijn. Een fijne basistip is om een plankje samen te stellen met kazen uit verschillende families voor een mooie afwisseling van smaken:
- Geiten- en schapenkaas - bijvoorbeeld chèvre. Over het algemeen vrij milde kaassoorten met een frisse smaak.
- Witschimmelkaas - bijvoorbeeld brie en camembert. Deze kazen zijn meestal niet zo pittig en hebben een vrij milde, romige smaak.
- Harde en halfharde kazen - bijvoorbeeld Comté, Goudse en Emmentaler.
- Roodschimmelkazen - bijvoorbeeld Epoisses en Munster. Smeuïg en heftig van smaak.
- Blauwschimmelkazen - bijvoorbeeld Bleu d'Auvergne en Roquefort. Over het algemeen pittig van smaak.
Begin met het eten van de meest milde kaas en bouw dit op tot de meest pittige kaas. Het is handig (en leuk!) de namen & pittigheid van de kazen te vermelden op de kaasplank, dan is het voor je gasten ook direct duidelijk in welke volgorde ze de kazen moeten eten.
Tip: je kunt kazen uit verschillende landen prima combineren, maar denk ook eens aan een volledig Franse, Italiaanse of zelfs Nederlandse kaasplank.
Hoeveel kaas voor een kaasplankje?
Als je een plankje serveert bij de borrel is ongeveer 175 gram per persoon voldoende. Als je de plank serveert als nagerecht is ongeveer 100 gram per persoon voldoende. Reken op drie tot vijf soorten kaas.
Wat serveer ik bij een kaasplank?

Erbij kun je verschillende dingen serveren. Denk aan:
- Brood: een mooi stuk bruin brood is lekker, maar denk ook eens aan dadel- of vijgenbrood
- Chutney, compote of jam, bijvoorbeeld perenjam of cranberrycompote
- Fruit - vooral druiven en peer zijn erg lekker
- Noten
- Toastjes
- En een glaasje rode wijn of port smaakt er geweldig bij!
Benieuwd wat er op mijn kaasplankje lag?
Ik besloot deze keer te gaan voor een Franse kaasplank met een geitenkaas, een witschimmelkaas, twee hardere kazen, en twee blauwschimmelkazen. Op de plank liggen van boven naar beneden en van links naar rechts: Truffel gorgonzola, Morbier, Oude geit, La Delice, Kernhem en Saint Agur.







Eef
Super leuke tips San! Ik ben gek op kaas en dus ook op kaasplankjes. Jouwe ziet er prachtig uit.
Daniëlle
Heerlijk! Ik ben dol op kaasplankjes! Deze ziet er heerlijk uit!
Demi | StudioKOOK
Wat een leuke tips! Komt goed van pas nu de feestdagen in zicht zijn.