• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Kapucijners met spek en stroop

    Bijgewerkt: feb 2024 · Geplaatst: feb 2024 door Sandra

    Een oer-Nederlands recept: kapucijners met spek, stroop en zuur. Om je vingers bij af te likken zo lekker, en binnen 20 minuten op tafel!

    Naar recept
    Een bord met kapucijners met spek, stroop en zuur.

    Zoet & hartig is een geweldige combinatie. Stroop als toevoeging in een hoofdgerecht klinkt misschien bijzonder, maar eigenlijk is dit gewoon hetzelfde effect als bij ouderwetse pannenkoeken met spek en stroop.

    Ouderwets recept

    Ik ben dol op ouderwetse recepten! Zo kun je o.a. recepten voor grootmoeders hachee, ouderwetse gehaktballen, en een klassiek boerenjongens en boerenmeisjes recept op mijn blog vinden. Dit kapucijners recept is de nieuwste toevoeging. Ik at dit voor het eerst bij een vriendinnetje thuis, ik kan me niet herinneren dat we dit vaak thuis aten. Maar wat is het lekker! De romige kapucijners, zoute spek, zoete stroop en het zuur van de augurk en de Amsterdamse uien. Een bijzonder eenvoudige maaltijd, maar overheerlijk.

    Ingrediënten kapucijners met spek en stroop

    De ingrediënten voor dit kapucijners recept: kapucijners, uien, spekreepjes, tijm, stroop en zuur.

    Voor dit ouderwetse recept heb je nodig:

    Kapucijners - worden ook wel blauwschokkers genoemd. In de zomermaanden kun je ze vers krijgen, de rest van het jaar gedroogd of in blik. In dit recept raad ik kapucijners uit blik aan.

    Spek - geven onwijs veel smaak aan dit recept, dus kies jouw favoriete spek. Ik gebruik spekblokjes of spekreepjes, maar je kunt ook een dik stuk spek kopen en dit zelf in dobbelsteentjes snijden.

    Uien - dit recept bevat niet veel groenten, maar uien zijn een geweldige toevoeging. Gewone gele uien vind ik het lekkerste in dit gerecht.

    Tijm - mijn favoriete kruid en de smaak past geweldig bij kapucijners met spek. Om te variëren kun je ook bonenkruid gebruiken.

    Stroop - schenkstroop is prima. Gebruik wel echt keukenstroop en niet bijvoorbeeld agavesiroop of maple syrup. De donkere smaak van keukenstroop past het beste bij dit gerecht.

    Zuur - kies jouw favoriete zuur als bijgerecht. Ik vind een combinatie van augurk en Amsterdamse uien het lekkerste. Piccalilly kan ook.

    Zelf kapucijners met spek maken

    Dit is een geweldig recept voor beginnende koks, want het kan echt niet mislukken:

    • Halveer de uien en snijd ze in halve ringen. Bak ze samen met het spek en de tijm ongeveer 10 minuten uit. Je hoeft geen extra olie toe te voegen, want het spek zal al snel vet vrijgeven.
    • Spoel ondertussen de kapucijners af en laat ze goed uitlekken. Dit laatste is belangrijk, anders wordt het gerecht waterig. Dep ze eventueel droog met wat keukenpapier.
    • Warm de kapucijners op door ze bij de uien met spek te doen, en serveer alles met stroop en zuur. Dat is alles!

    Veelgestelde vragen

    Hoe lang kan ik kapucijners bewaren?

    Ingeblikte peulvruchten kun je niet lang bewaren nadat je het blik geopend hebt. Maak de peulvruchten binnen twee dagen op.

    Waarom moet je bonen uit blik afspoelen?

    Kapucijners en andere bonen hebben vaak een wat stroperige vloeistof om zich heen, dit is niet zo lekker. Bovendien is het voor dit recept van belang dat de peulvruchten niet al te nat zijn, dat maakt het gerecht zompig. Spoel ze dus af en laat ze daarna goed uitlekken.

    Kan ik een restje kapucijners met spek bewaren?

    Ja hoor, dat kan prima. Bewaar een kliekje tot twee dagen, in de koelkast in een goed afsluitbaar bakje. Warm voor het serveren even op in een koekenpan of in de magnetron.

    Recept

    Een bord met kapucijners met spek, stroop en zuur.

    Kapucijners met spek en stroop

    Een snel en ouderwets recept: kapucijners met uien, spek, stroop en zuur. Overheerlijk, goed vullend en binnen 20 minuten op tafel.
    5 van 5 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 15 minuten minuten
    Totale tijd: 20 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koekenpan
    • koksmes
    • zeef

    Ingrediënten

    • 800 gr kapucijners (uit blik)
    • 250 gr spekreepjes
    • 4 uien
    • 2 tl tijm (gedroogd)

    Voor erbij

    • stroop
    • zuur (bv Amsterdamse uien en augurken)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Snijd de ui in halve ringen.
    • Doe de spekblokjes, ui en tijm zonder extra olie in een koekenpan en bak 10 minuten op een middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
    • Spoel ondertussen de kapucijners af en laat ze goed uitlekken. Dit gaat het makkelijkste in een bolzeef.
    • Voeg de kapucijners toe aan de koekenpan en warm nog even mee. Serveer de kapucijners met spek met stroop en zuur.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 633kcal | Koolhydraten: 66g | Eiwitten: 27g | Vetten: 30g | Zout: 432mg | Vezels: 17g | Suiker: 14g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Een mand gevuld met zelfgemaakte volkoren wraps. De wraps liggen op een geblokte groene theedoek.
      Wraps maken (volkoren)
    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Atie Groot

      februari 26, 2024 at 9:19 am

      5 sterren
      Heerlijk!

      Beantwoorden
      • Sandra

        februari 26, 2024 at 9:46 am

        Dat ben ik helemaal met je eens!

        Beantwoorden
        • Janina Sijtsma

          september 23, 2025 at 4:45 pm

          5 sterren
          Heerlijk precies zoals we het vroeger ook thuis aten

          Beantwoorden
          • Sandra

            september 23, 2025 at 7:44 pm

            Wat leuk om te horen Janina, fijn dat je ervan genoten hebt!

            Beantwoorden
    5 from 5 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.