Een oer-Nederlands recept: kapucijners met spek, stroop en zuur. Om je vingers bij af te likken zo lekker, en binnen 20 minuten op tafel!

Zoet & hartig is een geweldige combinatie. Stroop als toevoeging in een hoofdgerecht klinkt misschien bijzonder, maar eigenlijk is dit gewoon hetzelfde effect als bij ouderwetse pannenkoeken met spek en stroop.
Ouderwets recept
Ik ben dol op ouderwetse recepten! Zo kun je o.a. recepten voor grootmoeders hachee, ouderwetse gehaktballen, en een klassiek boerenjongens en boerenmeisjes recept op mijn blog vinden. Dit kapucijners recept is de nieuwste toevoeging. Ik at dit voor het eerst bij een vriendinnetje thuis, ik kan me niet herinneren dat we dit vaak thuis aten. Maar wat is het lekker! De romige kapucijners, zoute spek, zoete stroop en het zuur van de augurk en de Amsterdamse uien. Een bijzonder eenvoudige maaltijd, maar overheerlijk.
Ingrediënten kapucijners met spek en stroop

Voor dit ouderwetse recept heb je nodig:
Kapucijners - worden ook wel blauwschokkers genoemd. In de zomermaanden kun je ze vers krijgen, de rest van het jaar gedroogd of in blik. In dit recept raad ik kapucijners uit blik aan.
Spek - geven onwijs veel smaak aan dit recept, dus kies jouw favoriete spek. Ik gebruik spekblokjes of spekreepjes, maar je kunt ook een dik stuk spek kopen en dit zelf in dobbelsteentjes snijden.
Uien - dit recept bevat niet veel groenten, maar uien zijn een geweldige toevoeging. Gewone gele uien vind ik het lekkerste in dit gerecht.
Tijm - mijn favoriete kruid en de smaak past geweldig bij kapucijners met spek. Om te variëren kun je ook bonenkruid gebruiken.
Stroop - schenkstroop is prima. Gebruik wel echt keukenstroop en niet bijvoorbeeld agavesiroop of maple syrup. De donkere smaak van keukenstroop past het beste bij dit gerecht.
Zuur - kies jouw favoriete zuur als bijgerecht. Ik vind een combinatie van augurk en Amsterdamse uien het lekkerste. Piccalilly kan ook.
Zelf kapucijners met spek maken
Dit is een geweldig recept voor beginnende koks, want het kan echt niet mislukken:
- Halveer de uien en snijd ze in halve ringen. Bak ze samen met het spek en de tijm ongeveer 10 minuten uit. Je hoeft geen extra olie toe te voegen, want het spek zal al snel vet vrijgeven.
- Spoel ondertussen de kapucijners af en laat ze goed uitlekken. Dit laatste is belangrijk, anders wordt het gerecht waterig. Dep ze eventueel droog met wat keukenpapier.
- Warm de kapucijners op door ze bij de uien met spek te doen, en serveer alles met stroop en zuur. Dat is alles!
Veelgestelde vragen
Ingeblikte peulvruchten kun je niet lang bewaren nadat je het blik geopend hebt. Maak de peulvruchten binnen twee dagen op.
Kapucijners en andere bonen hebben vaak een wat stroperige vloeistof om zich heen, dit is niet zo lekker. Bovendien is het voor dit recept van belang dat de peulvruchten niet al te nat zijn, dat maakt het gerecht zompig. Spoel ze dus af en laat ze daarna goed uitlekken.
Ja hoor, dat kan prima. Bewaar een kliekje tot twee dagen, in de koelkast in een goed afsluitbaar bakje. Warm voor het serveren even op in een koekenpan of in de magnetron.

Recept

Kapucijners met spek en stroop
Ingrediënten
- 800 gr kapucijners (uit blik)
- 250 gr spekreepjes
- 4 uien
- 2 tl tijm (gedroogd)
Voor erbij
- stroop
- zuur (bv Amsterdamse uien en augurken)
Zo maak je het
- Snijd de ui in halve ringen.
- Doe de spekblokjes, ui en tijm zonder extra olie in een koekenpan en bak 10 minuten op een middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
- Spoel ondertussen de kapucijners af en laat ze goed uitlekken. Dit gaat het makkelijkste in een bolzeef.
- Voeg de kapucijners toe aan de koekenpan en warm nog even mee. Serveer de kapucijners met spek met stroop en zuur.






Atie Groot
Heerlijk!
Sandra
Dat ben ik helemaal met je eens!
Janina Sijtsma
Heerlijk precies zoals we het vroeger ook thuis aten
Sandra
Wat leuk om te horen Janina, fijn dat je ervan genoten hebt!