Een goed basisrecept voor pannenkoeken is een must voor iedereen! Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik het pannenkoeken recept nog steeds niet uit mijn hoofd ken, daarom zoek ik steeds als ik pannenkoeken ga bakken het recept opnieuw op.
Tijd om daar verandering in te brengen en op mijn blog mijn eigen pannenkoeken recept te publiceren. Dan kan ik het zelf in ieder geval altijd snel terugvinden, en jij vanaf nu ook!
Pannenkoeken bakken

Pannenkoeken bakken is niet moeilijk, maar een paar tips en trucs zijn nooit weg. Ik deel daarom graag mijn ervaringen met je:
Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?
Ja, eerlijk is eerlijk, de eerste pannenkoek is wel altijd de lastigste! De truc is om de pan eerst goed heet te laten worden. Je zal merken dat dit al heel veel verschil maakt. Ik laat de pan altijd een paar minuutjes op het vuur staan voordat ik ga beginnen met pannenkoeken bakken, nog zonder olie erin.
Welke pan kun je het beste gebruiken voor pannenkoeken bakken?
Ik zweer bij een pannenkoekenpan! Ik maak ze ook wel eens in een gewone koekenpan, maar in mijn pannenkoekenpan lukken ze echt veel beter.
Een pannenkoekenpan lijkt op een koekenpan, maar heeft een veel lagere rand, waardoor je de pannenkoeken heel makkelijk om kunt draaien.
Ik gebruik zelf deze pan van het merk Sola. Deze pan heeft een goede dikke bodem en een goede anti-aanbaklaag, waardoor ik maar heel weinig olie of boter hoef te gebruiken.
Belangrijk: ik gebruik hem echt alleen voor het pannenkoeken bakken en nergens anders voor. Ik doe hem nooit in de vaatwasser maar was hem altijd met de hand af.
Daardoor blijft hij mooi en blijft de antiaanbaklaag mooi intact. Want heb je eenmaal een krasje of een aangebrand stukje in je pan, dan kun je pannenkoeken bakken wel vergeten…
Pannenkoeken bakken in olie of boter?
Dat is echt een kwestie van smaak! Het voordeel van olie is dat het een hoger rookpunt heeft. Daardoor branden je pannenkoeken minder snel aan. Als je voor olie gaat, gebruik dan ’t liefste zonnebloemolie. Dat is neutraal van smaak.
Roomboter heeft een heerlijke, rijke smaak en is daarom ook een heel goede keuze om pannenkoeken in te bakken. Tip: maak een mix van olie en boter. Dan profiteer je wel van de rijke smaak van de boter, en bakken je pannenkoeken dankzij de olie toch minder snel aan dan wanneer je alleen boter gebruikt.
Het lekkerste pannenkoekenbeslag

Ook hier geldt weer, het is natuurlijk een kwestie van smaak!
Bloem – ik gebruik tarwebloem en voeg daarnaast een deel boekweitmeel toe. Dit maakt de pannenkoeken iets voedzamer maar maakt ze ook wat voller van smaak.
Let op: de pannenkoeken krijgen wel een crunchy randje en ze zijn iets stugger dan een pannenkoek van enkel bloem. Houd je hier niet zo van, vervang het boekweitmeel dan door bloem.
Eieren – ik gebruik hier altijd de eieren voor die ik van mijn schoonouders krijg! Kies natuurlijk bij voorkeur voor scharrel- of vrije uitloopeieren (maat M)
Eieren maken de pannenkoeken luchtig. Als je de pannenkoeken vegan wilt maken, kun je het ei weglaten en vervangen door een theelepel bakpoeder. Zo krijg je toch wat luchtigheid in je pannenkoeken.
Melk – ik gebruik het liefste halfvolle melk. Je kunt het ook vervangen door plantaardige melk, qua smaak zou ik bij voorkeur havermelk gebruiken.
Help, mijn pannenkoekenbeslag klontert!
Ai, dat kan gebeuren! Voorkomen is beter dan genezen:
Roer eerst de droge ingrediënten door elkaar en doe de eieren bij het beslag. Doe daarna beetje bij beetje de melk erbij en roer tussendoor steeds goed door. Dit voorkomt klontjes.
Heb je toch klontjes in je beslag? Giet het pannenkoekenbeslag dan even door een zeef.
Toppings

Zoet of hartig, met pannenkoeken kun je werkelijk alle kanten op! Je kent ongetwijfeld de spekpannenkoeken en de kaaspannenkoek, en ook stroop en poedersuiker zijn je vast wel bekend. Ook lekker:
- Doe geraspte appel, rozijnen en wat kaneel door het beslag
- Besmeer de pannenkoeken met Nutella & plakjes aardbeien
- Serveer de pannenkoeken met vanille-ijs en salted caramelsaus, warme vanillesaus of aardbeiensaus
- Serveer de pannenkoeken met toefjes slagroom, stukjes stroopwafel en blokjes fudge
- Roerbak halve ringen ui, spekblokjes, stukjes paprika en champignons en vul de pannenkoek hiermee.
- Serveer de pannenkoeken zoals op de foto hierboven, met boerenjongens en / of boerenmeisjes (wat slagroom of ijs is er dan ook lekker bij)
Pannenkoeken bewaren
Zijn niet alle pannenkoeken op gegaan? Of wil je ze vooraf maken? Dat kan prima!
Even goed afdekken met bijvoorbeeld een theedoek, en dan blijven ze in de koelkast zeker een dag of twee lekker.

Pannenkoeken – basisrecept
Ingrediënten
- 200 gr bloem
- 50 gr boekweitmeel
- 3 eieren
- 500 ml halfvolle melk
- zout
Zo maak je het
- Zeef de bloem, boekweitmeel en zout boven een ruime kom en meng dit door elkaar.
- Doe de eieren in de kom en voeg een beetje melk toe. Meng alles goed door elkaar. Meng beetje bij beetje de rest van de melk erdoor, en roer tot een glad beslag.
- Laat het beslag nu het liefst een half uurtje rusten, maar dit hoeft niet.
- Zet een pannenkoekenpan of koekenpan op het vuur en laat deze goed heet worden. Voeg een beetje olie en/of boter toe en laat dit smelten.
- Giet nu een soeplepel beslag in de pan en wals rond zodat het beslag goed verdeeld wordt. Ik doe zelf de lepel niet helemaal vol, dan krijg je een mooie dunne pannenkoek.
- Wacht tot er belletjes op de bovenkant van de pannenkoek verschijnen en de bovenkant droog is, en draai de pannenkoek dan om. Bak nog even verder tot ook de onderkant mooi goudbruin is.
- Serveer de pannenkoeken het liefste direct, of houdt ze warm op een bord, afgedekt met een theedoek. Zet het bord op een pan met heet water om ze warm te houden.
Nog geen reacties