Menu
voorgerechten

Millefeuille met geitenkaas en vijgen

Millefeuille met geitenkaas en vijgen, is dat geen chique voorgerecht voor de feestdagen? Het grappige aan dit gerecht is dat het er super-de-luxe uitziet, maar eigenlijk heel erg makkelijk te maken is. Bovendien kun je het bladerdeeg voor de millefeuille met geitenkaas al eerder bakken, lekker makkelijk. Hoef je het alleen vlak voor het serveren nog maar even op te bouwen.

Betekenis millefeuille

De betekenis van het Franse millefeuille is ‘duizend laagjes’. Het woord mille gaf het al een beetje weg. De reden dat het deze naam heeft gekregen, is dat dit gerecht met bladerdeeg wordt gemaakt.

Als dat mooi opbolt in de oven, krijgt het een heleboel laagjes. Misschien geen duizend, maar toch! Het is in ieder geval een prachtige naam, vind je niet?

Vegetarische millefeuille

Het handige aan dit voorgerecht is dat je het heel eenvoudig naar ieders smaak kunt maken. Deze vegetarische millefeuille met geitenkaas en vijgen is perfect voor vegetariërs (en zwanger-proof), maar je zou er ook een plakje rauwe ham aan kunnen toevoegen voor de carnivoren.

En krijg je liefhebbers van vis op bezoek? Serveer hen dat deze millefeuille met gerookte zalm & kruidenkaas. Dezelfde basis, maar toch 3x een heel ander gerechtje.

Millefeuille met geitenkaas en vijgen

5 from 1 stem
Gang: VoorgerechtKeuken: KerstNiveau: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

15

minutes
Calorieën

295

kcal

Een heerlijk vegetarisch voorgerecht: millefeuille met geitenkaas en vijgen.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 3 plakjes 3 bladerdeeg

  • 1 1 ei, geklutst

  • 50 gr 50 geitenkaas (zacht)

  • 25 gr 25 mascarpone

  • 4 4 vijgen

  • 4 tl 4 honing

  • 25 gr 25 walnoten

  • 1 tl 1 tijm

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Laat de plakjes bladerdeeg heel kort ontdooien (ze moeten niet te zacht worden want dan is het lastig snijden) en snijdt ze daarna in drie repen.
  • Leg de plakken bladerdeeg op een vel bakpapier op een ovenplaat, en besmeer ze met het geklutste ei.
  • Een tip: ik heb het bladerdeeg flink laten rijzen in de oven, dat vond ik wel feestelijk. Maar je kunt ook een klassieke, platte millefeuille maken door nog een vel bakpapier op het bladerdeeg te leggen en vervolgens een extra bakplaat – of iets anders zwaars. Zo bakt het bladerdeeg wel gaar in de oven, maar rijst het niet.
  • Bak de plakken bladerdeeg in 15 minuten gaar en goudbruin. Laat ze volledig afkoelen.
  • Klop de geitenkaas los met de mascarpone en besmeer 8 plakken bladerdeeg met dit mengsel (je houd 1 plakje over).
  • Snijd de vijgen in plakjes en verdeel deze over de plakken bladerdeeg.
  • Besprenkel met wat honing en tijm en stapel de plakken bladerdeeg per twee op elkaar.
  • Bestrooi met de fijngehakte walnoten en serveer meteen.

Opmerkingen

  • Je kunt het bladerdeeg al een dag van tevoren afbakken in de oven. Bewaar in een luchtdichte doos.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

recept millefeuille geitenkaas

2 Reacties

  • Atie
    23 december 2022 at 12:05

    Wat ziet dat er mooi uit Sandra! Dit ga ik zeker een keer maken.

    Reply
    • Sandra
      26 december 2022 at 12:09

      Leuk!

      Reply

Laat een reactie achter