Millefeuille met geitenkaas en vijgen, is dat geen chique voorgerecht voor de feestdagen? Het grappige aan dit gerecht is dat het er super-de-luxe uitziet, maar eigenlijk heel erg makkelijk te maken is. Bovendien kun je het bladerdeeg voor de millefeuille met geitenkaas al eerder bakken, lekker makkelijk. Hoef je het alleen vlak voor het serveren nog maar even op te bouwen.
Betekenis millefeuille
De betekenis van het Franse millefeuille is ‘duizend laagjes’. Het woord mille gaf het al een beetje weg. De reden dat het deze naam heeft gekregen, is dat dit gerecht met bladerdeeg wordt gemaakt.
Als dat mooi opbolt in de oven, krijgt het een heleboel laagjes. Misschien geen duizend, maar toch! Het is in ieder geval een prachtige naam, vind je niet?
Vegetarische millefeuille
Het handige aan dit voorgerecht is dat je het heel eenvoudig naar ieders smaak kunt maken. Deze vegetarische millefeuille met geitenkaas en vijgen is perfect voor vegetariërs (en zwanger-proof), maar je zou er ook een plakje rauwe ham aan kunnen toevoegen voor de carnivoren.
En krijg je liefhebbers van vis op bezoek? Serveer hen dat deze millefeuille met gerookte zalm & kruidenkaas. Dezelfde basis, maar toch 3x een heel ander gerechtje.

Millefeuille met geitenkaas en vijgen
Ingrediënten
- 3 plakjes bladerdeeg
- 1 ei, geklutst
- 50 gr geitenkaas (zacht)
- 25 gr mascarpone
- 4 vijgen
- 4 tl honing
- 25 gr walnoten
- 1 tl tijm
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Laat de plakjes bladerdeeg heel kort ontdooien (ze moeten niet te zacht worden want dan is het lastig snijden) en snijdt ze daarna in drie repen.
- Leg de plakken bladerdeeg op een vel bakpapier op een ovenplaat, en besmeer ze met het geklutste ei.
- Een tip: ik heb het bladerdeeg flink laten rijzen in de oven, dat vond ik wel feestelijk. Maar je kunt ook een klassieke, platte millefeuille maken door nog een vel bakpapier op het bladerdeeg te leggen en vervolgens een extra bakplaat – of iets anders zwaars. Zo bakt het bladerdeeg wel gaar in de oven, maar rijst het niet.
- Bak de plakken bladerdeeg in 15 minuten gaar en goudbruin. Laat ze volledig afkoelen.
- Klop de geitenkaas los met de mascarpone en besmeer 8 plakken bladerdeeg met dit mengsel (je houd 1 plakje over).
- Snijd de vijgen in plakjes en verdeel deze over de plakken bladerdeeg.
- Besprenkel met wat honing en tijm en stapel de plakken bladerdeeg per twee op elkaar.
- Bestrooi met de fijngehakte walnoten en serveer meteen.
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)

2 Reacties
Atie
23 december 2022 at 12:05Wat ziet dat er mooi uit Sandra! Dit ga ik zeker een keer maken.
Sandra
26 december 2022 at 12:09Leuk!