Millefeuille met zalm, als je dat als voorgerecht serveert klinkt het meteen als een chique etentje, vind je niet? Toch is dit recept héél makkelijk om te maken, beloofd! Het Franse woord ‘millefeuille’ betekent ‘duizend laagjes’. In het Nederlands noemen we het simpelweg bladerdeeg. Als je zelf bladerdeeg zou maken, doe je dat door roomboter tussen deeg uit te rollen, het op te vouwen en dit proces keer op keer te herhalen. Op die manier krijg je inderdaad een mooi deeg met heel veel laagjes! Maar geen zorgen, voor dit millefeuille met zalm recept maken we gebruik van kant en klaar bladerdeeg, wel zo makkelijk.
Hartige millefeuille
Er zijn veel zoete millefeuille recepten, maar wij maken vandaag een hartige variant: millefeuille met zalm. In combinatie met een lekkere kruidenroomkaas en wat verse cress, heb je in een handomdraai een leuk Kerst voorgerecht klaarstaan.
Krijg je vegetariërs aan tafel? Dan kun je heel makkelijk een variatie maken op dit recept, namelijk deze vegetarische millefeuille met vijgen.
Tip: je kunt het bladerdeeg al eerder afbakken in de oven, maak het voorgerecht wel pas vlak voor het serveren af. Dan blijft het bladerdeeg lekker knapperig.
Nog een tip: ik heb het bladerdeeg flink laten rijzen in de oven, dat vond ik wel feestelijk staan, zo’n hoog torentje op het bord. Maar je kunt het bladerdeeg voor dit millefeuille recept ook bakken door er nog een vel bakpapier op te leggen en vervolgens een extra bakplaat – of iets anders zwaars. Zo bakt het bladerdeeg wel gaar in de oven, maar rijst het niet. Je krijgt dan een klassieke, platte millefeuille met zalm.
Voorgerecht of hapje
In principe is deze millefeuille met zalm een voorgerecht, maar je zou er ook een hapje van kunnen maken. Ik zou dan de plakjes bladerdeeg nog eens halveren en ze niet opstapelen. Dan heb je een makkelijk en feestelijk hapje! Op zoek naar meer inspiratie voor de feestdagen? Neem dan eens een kijkje bij mijn andere kerst-recepten.
Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!
Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.


Nog geen reacties