Menu
voorgerechten

Millefeuille met zalm

Millefeuille met zalm

Millefeuille met zalm, als je dat als voorgerecht serveert klinkt het meteen als een chique etentje, vind je niet? Toch is dit recept héél makkelijk om te maken, beloofd! Het Franse woord ‘millefeuille’ betekent ‘duizend laagjes’. In het Nederlands noemen we het simpelweg bladerdeeg. Als je zelf bladerdeeg zou maken, doe je dat door roomboter tussen deeg uit te rollen, het op te vouwen en dit proces keer op keer te herhalen. Op die manier krijg je inderdaad een mooi deeg met heel veel laagjes! Maar geen zorgen, voor dit millefeuille met zalm recept maken we gebruik van kant en klaar bladerdeeg, wel zo makkelijk.

Hartige millefeuille

Er zijn veel zoete millefeuille recepten, maar wij maken vandaag een hartige variant: millefeuille met zalm. In combinatie met een lekkere kruidenroomkaas en wat verse cress, heb je in een handomdraai een leuk Kerst voorgerecht klaarstaan. Tip: je kunt het bladerdeeg al eerder afbakken in de oven, maak het voorgerecht wel pas vlak voor het serveren af. Dan blijft het bladerdeeg lekker knapperig.

Nog een tip: ik heb het bladerdeeg flink laten rijzen in de oven, dat vond ik wel feestelijk staan, zo’n hoog torentje op het bord. Maar je kunt het bladerdeeg voor dit millefeuille recept ook bakken door er nog een vel bakpapier op te leggen en vervolgens een extra bakplaat – of iets anders zwaars. Zo bakt het bladerdeeg wel gaar in de oven, maar rijst het niet. Je krijgt dan een klassieke, platte millefeuille met zalm.

Voorgerecht of hapje

In principe is deze millefeuille met zalm een voorgerecht, maar je zou er ook een hapje van kunnen maken. Ik zou dan de plakjes bladerdeeg nog eens halveren en ze niet opstapelen. Dan heb je een makkelijk en feestelijk hapje! Op zoek naar meer inspiratie voor de feestdagen? Neem dan eens een kijkje bij mijn andere kerst-recepten.

Millefeuille met zalm
Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Millefeuille met zalm

0 from 0 stemmen
Gang: VoorgerechtKeuken: KerstNiveau: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

15

minutes
Calorieën

244

kcal

Een makkelijk en lekker Kerst voorgerecht: millefeuille met zalm

Ingrediënten

  • 3 plakjes bladerdeeg

  • 1 ei, geklutst

  • 100 gr gerookte zalm

  • 75 gr kruidenroomkaas

  • verse cress om te garneren

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Laat de plakjes bladerdeeg heel kort ontdooien (ze moeten niet te zacht worden want dan is het lastig snijden) en snijdt ze daarna in drie repen.
  • Leg de plakken bladerdeeg op een vel bakpapier op een ovenplaat, en besmeer ze met het geklutste ei.
  • Bak de plakken bladerdeeg in 15 minuten gaar en goudbruin. Laat ze volledig afkoelen.
  • Besmeer elke plak bladerdeeg met wat kruidenkaas, beleg met de gerookte zalm en verdeel er nog wat cress over. (je houdt 1 plakje bladerdeeg over)
  • Stapel steeds twee belegde plakken bladerdeeg op elkaar en zet die voorzichtig op een bord. Serveer de millefeuille met zalm meteen.

Opmerkingen

  • Wil je de plakken bladerdeeg plat houden in plaats van ze te laten rijzen? Leg dan een vel bakpapier op het deeg met daarop een extra bakplaat. Zo zullen ze niet rijzen in de oven.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hieronder aanmelden. Ontvang je meteen een gratis e-book met vijf exclusieve recepten!

Bladerdeeg hapje met zalm

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter