Een recept voor ontbijttaart, dat stond al een hele tijd op mijn wensenlijstje. Ik maakte al meerdere versies, maar geen enkel ontbijttaart recept werd zoals ik hem wilde.

Ontbijttaart met aardbeien - lastig!
1x liep mijn experiment uit op een gelatine-drama (niet opgestijfde taart met overal brokken gelatine) en 1x was de taart op zich wel gelukt, maar was hij gewoon echt niet te eten (de bodem maakte ik met havermout en hoewel ik echt van havermout houdt, was dit gewoon smerig!)
Maar 3x is écht scheepsrecht en daarom heb ik nu een echt lekker, mooi opgesteven ontbijttaart met aardbeien die lekker genoeg is om het recept met jullie te delen!
Kwarktaart als ontbijt

Deze taart is speciaal gemaakt om als ontbijt te eten, maar eigenlijk kun je hem ook prima serveren als alternatief voor kwarktaart. De taart is lekker fris en doordat je er geen slagroom in gebruikt, is hij een stuk lichter dan bijvoorbeeld deze 'gewone' kwarktaart met frambozen (hoewel de bodem dankzij de noten & dadels alsnog relatief calorierijk is, natuurlijk). Voor het ontbijt snijd ik hier zo'n 8 punten uit, maar als je hem als taartje bij de thee serveert zou je er ook wel 10-12 punten uit kunnen snijden.
Ontbijt kwarktaart van Willeke

Ook deze maand deed ik weer mee aan de Foodblogswap, waarbij je een recept van een andere blogger mag kiezen en hier je eigen twist aan geeft. Deze maand werd ik gekoppeld aan Willeke van het leuke blog mammatjevanalles. Deze bak-koningin maakt vooral zoete recepten. Het kiezen van een recept was best moeilijk maar toen ik haar recept voor een frambozenkwarktaartje zag, wist ik dat dit 'm moest worden.
Mislukte ontbijttaart

Aangezien mijn eigen ontbijttaart recepten al 2x op een fiasco waren uitgedraaid, kon ik immers maar beter gewoon uitgaan van een beproefd recept! Ik paste dan ook niet al teveel aan in het recept. Ik maakte er een aardbeien ontbijttaart van in plaats van frambozen te gebruiken, gebruikte dikke yoghurt in plaats van kwark en zoette de taart nog met een beetje agavesiroop. Hier vind je mijn recept voor ontbijttaart met aardbeien:
Recept

Ontbijttaart met aardbeien
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor de bodem
- 150 gr Medjool dadels*
- 150 gr noten (ik gebruikte hazelnoten en amandelen, cashewnoten zijn ook heerlijk)
Voor de yoghurtlaag
- 250 gr aardbeien (vers of uit de diepvries, ontdooid)
- 100 ml mangosap of sinaasappelsap
- 650 gr dikke yoghurt 10% vet of kwark
- 2 el agavesiroop
- 9 blaadjes gelatine
Extra
- vers fruit om te garneren
Zo maak je het
- Beleg de bodem van een taartvorm (20-23 cm) met een vel bakpapier en sluit de vorm goed.
- Ontpit de dadels en snijd deze en de noten in grof. Doe ze in de keukenmachine en blend ze tot een mooi samenhangend mengsel. Doe dit in de vorm, druk goed aan en zet koud weg tot gebruik.
- Doe de blaadjes gelatine in een kom water en laat staan terwijl je de yoghurtlaag maakt.
- Ga nu verder met de yoghurtlaag. Doe de aardbeien in de keukenmachine en meng ze glad. Doe de yoghurt en agavesiroop erbij en meng nog even goed door tot je een mooi egaal, lichtroze mengsel hebt.
- Verwarm het sap in een pannetje, schud de gelatineblaadjes een klein beetje uit en doe ze met het aanhangende water bij het sap. Laat de blaadjes op een zacht vuurtje, onder voortdurend roeren met een kleine garde, smelten.
- Meng dit mengseltje nu weer door het yoghurtmengsel, roer het heel goed door en giet het in de bakvorm.
- Laat de ontbijttaart met aardbeien minimaal 4 uur opstijven in de koelkast en garneer 'm voor het serveren met vers fruit.






Laat een reactie achter