Zin in een lekker palmkool recept? Deze palmkool salade met halloumi, linzen en kastanjechampignons is een aanrader!

🥬 Waarom je dit palmkool recept wilt maken:
- Meer dan 250 gram groente per persoon
- Binnen 20 minuten op tafel
- Makkelijk aan te passen naar je eigen smaak
Tip: deze salade is lekker als lunch, maar je kunt 'm ook als hoofdgerecht serveren. Serveer er dan eventueel nog wat brood of een kop soep bij.
Ingrediënten palmkool salade
Voor dit recept heb je nodig:

Palmkool - je vindt deze koolsoort (die ook wel cavolo nero wordt genoemd) soms bij de (bio) supermarkt of op de markt. De groente is ook heel makkelijk zelf te telen. Kun je geen palmkool vinden? Vervang het dan door boerenkool.
Rode ui en knoflook - voor extra smaak. Rode ui is het lekkerste in dit recept.
Halloumi - deze kaas is goed verkrijgbaar in de supermarkt. Doordat deze kaas niet smelt tijdens het bakken, kun je hem heel goed gebruiken als topping voor salades.
Linzen - een blikje linzen zou altijd in je voorraadkast moeten staan! Vullend, goedkoop en een goede plantaardige bron van eiwitten.
Kastanjechampignons - hebben net wat meer smaak dan de gewone champignons en hebben daarom mijn voorkeur voor dit recept.
Italiaanse kruiden - voor dit recept kun je zowel verse kruiden gebruiken, als een gedroogde Italiaanse kruidenmix.
Citroen - de linzen, kool en champignons zijn vrij 'zwaar' van smaak. Daarom gebruik ik geraspte citroenschil voor een lekker fris accent.
En natuurlijk peper en eventueel wat zout. Gebruik niet teveel, de halloumi is al erg zout).
Dressing (optioneel): je kunt een simpele dressing van 1 el olijfolie (extra vierge) en het sap van de citroen maken, en deze door de salade scheppen.

💡Tips voor het beste resultaat
Halloumi
Bak de halloumi op hoog vuur tot deze begint te kleuren en het vocht verdampt. Giet het vrijgekomen vocht eventueel af. Alleen dan krijgen de kaasblokjes een mooi bruin korstje.
Champignons
Ook de champignons bak je op hoog vuur. Deze bevatten veel vocht en dan gaat het gerecht 'koken' in plaats van bakken. Je wilt veel smaak, dus moeten de champignons goed kunnen aanbakken. Zet het vuur dus hoog tot het vocht is verdampt, en bak ze daarna mooi bruin.
Veelgestelde vragen
Ja, de salade blijft 1-2 dagen goed in de koelkast. Bewaar een eventuele dressing apart. De salade smaakt lauwwarm het lekkerste, dus warm hem even op in de koekenpan voor het serveren.
Vervang de halloumi door een vegan alternatief: stukjes gebakken tofu of tempeh, of een vegan feta bijvoorbeeld (die laatste kun je niet bakken, strooi deze voor het serveren over de salade).
Bak halloumi op hoog vuur en zorg vooral dat het vocht dat uit de kaas komt, zo snel mogelijk verdampt (of giet alles even door een zeef en doe de blokjes daarna terug in de pan). Alleen zonder vocht in de pan krijg je mooi bruin gebakken halloumi.
Recept

Palmkool salade met halloumi
Ingrediënten
- 100 gr palmkool
- 1 teen knoflook
- 1 rode ui
- 400 gr kastanjechampignons
- 2 tl Italiaanse kruiden
- 130 gr linzen (uitlekgewicht)
- 200 gr halloumi
- 1 citroen
Zo maak je het
- Snijd de knoflook en uien fijn, en snijd de champignons doormidden en daarna in plakjes.1 teen knoflook, 1 rode ui, 400 gr kastanjechampignons
- Bak de groenten op hoog vuur in een beetje olijfolie, en voeg 1 tl van de Italiaanse kruiden toe, en wat peper en zout (wees zuinig met zout, de halloumi brengt ook veel zout mee). Laat het vocht uit de champignons verdampen of giet het af, anders kun je ze niet mooi bruin bakken.2 tl Italiaanse kruiden
- Snijd de middelste harde nerf uit de palmkool en snijd de bladeren in repen van ongeveer twee centimeter breed. Voeg de palmkool toe aan de groenten samen met de rest van de Italiaanse kruiden en nog wat peper en zout. Zet het vuur wat lager en roerbak vijf minuten mee.100 gr palmkool
- Snijd de halloumi in blokjes van ongeveer 1x1 centimeter en bak ze in een pan met een beetje olijfolie aan alle kanten bruin. Laat ook hier weer het vocht verdampen of giet het af. Anders kan de kaas niet mooi bruin bakken en dat geeft juist veel smaak.200 gr halloumi
- Spoel ondertussen de linzen af en laat ze uitlekken in een zeef.130 gr linzen
- Schep de linzen en halloumi door de salade, en rasp de citroen boven het gerecht. Serveer de salade warm of lauwwarm.1 citroen






Laat een reactie achter