• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Palmkool salade met halloumi

    Bijgewerkt: jun 2025 · Geplaatst: jul 2025 door Sandra

    Zin in een lekker palmkool recept? Deze palmkool salade met halloumi, linzen en kastanjechampignons is een aanrader!

    Naar recept Naar video
    Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.

    🥬 Waarom je dit palmkool recept wilt maken:

    • Meer dan 250 gram groente per persoon
    • Binnen 20 minuten op tafel
    • Makkelijk aan te passen naar je eigen smaak

    Tip: deze salade is lekker als lunch, maar je kunt 'm ook als hoofdgerecht serveren. Serveer er dan eventueel nog wat brood of een kop soep bij.

    Ingrediënten palmkool salade

    Voor dit recept heb je nodig:

    De ingrediënten voor palmkoolsalade, uitgestald op een bruine, marmeren ondergrond.

    Palmkool - je vindt deze koolsoort (die ook wel cavolo nero wordt genoemd) soms bij de (bio) supermarkt of op de markt. De groente is ook heel makkelijk zelf te telen. Kun je geen palmkool vinden? Vervang het dan door boerenkool.

    Rode ui en knoflook - voor extra smaak. Rode ui is het lekkerste in dit recept.

    Halloumi - deze kaas is goed verkrijgbaar in de supermarkt. Doordat deze kaas niet smelt tijdens het bakken, kun je hem heel goed gebruiken als topping voor salades.

    Linzen - een blikje linzen zou altijd in je voorraadkast moeten staan! Vullend, goedkoop en een goede plantaardige bron van eiwitten.

    Kastanjechampignons - hebben net wat meer smaak dan de gewone champignons en hebben daarom mijn voorkeur voor dit recept.

    Italiaanse kruiden - voor dit recept kun je zowel verse kruiden gebruiken, als een gedroogde Italiaanse kruidenmix.

    Citroen - de linzen, kool en champignons zijn vrij 'zwaar' van smaak. Daarom gebruik ik geraspte citroenschil voor een lekker fris accent.

    En natuurlijk peper en eventueel wat zout. Gebruik niet teveel, de halloumi is al erg zout).

    Dressing (optioneel): je kunt een simpele dressing van 1 el olijfolie (extra vierge) en het sap van de citroen maken, en deze door de salade scheppen.

    Een kom gevuld met een palmkool recept met halloumi, linzen en champignons. De kom ligt op een oudroze doek.

    💡Tips voor het beste resultaat

    Halloumi

    Bak de halloumi op hoog vuur tot deze begint te kleuren en het vocht verdampt. Giet het vrijgekomen vocht eventueel af. Alleen dan krijgen de kaasblokjes een mooi bruin korstje.

    Champignons

    Ook de champignons bak je op hoog vuur. Deze bevatten veel vocht en dan gaat het gerecht 'koken' in plaats van bakken. Je wilt veel smaak, dus moeten de champignons goed kunnen aanbakken. Zet het vuur dus hoog tot het vocht is verdampt, en bak ze daarna mooi bruin.

    Veelgestelde vragen

    Kan ik de salade ook mealpreppen?

    Ja, de salade blijft 1-2 dagen goed in de koelkast. Bewaar een eventuele dressing apart. De salade smaakt lauwwarm het lekkerste, dus warm hem even op in de koekenpan voor het serveren.

    Hoe maak ik de salade vegan?

    Vervang de halloumi door een vegan alternatief: stukjes gebakken tofu of tempeh, of een vegan feta bijvoorbeeld (die laatste kun je niet bakken, strooi deze voor het serveren over de salade).

    Mijn halloumi blijft zacht, wat kan ik doen?

    Bak halloumi op hoog vuur en zorg vooral dat het vocht dat uit de kaas komt, zo snel mogelijk verdampt (of giet alles even door een zeef en doe de blokjes daarna terug in de pan). Alleen zonder vocht in de pan krijg je mooi bruin gebakken halloumi.

    Recept

    Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.

    Palmkool salade met halloumi

    Een heerlijk vegetarisch palmkool recept met linzen & halloumi. Deze salade is heerlijk als lunch- of hoofdgerecht.
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 20 minuten minuten
    Servings: 2 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koekenpan
    • koksmes
    • zeef

    Ingrediënten

    • 100 gr palmkool
    • 1 teen knoflook
    • 1 rode ui
    • 400 gr kastanjechampignons
    • 2 tl Italiaanse kruiden
    • 130 gr linzen (uitlekgewicht)
    • 200 gr halloumi
    • 1 citroen
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Snijd de knoflook en uien fijn, en snijd de champignons doormidden en daarna in plakjes.
      1 teen knoflook, 1 rode ui, 400 gr kastanjechampignons
    • Bak de groenten op hoog vuur in een beetje olijfolie, en voeg 1 tl van de Italiaanse kruiden toe, en wat peper en zout (wees zuinig met zout, de halloumi brengt ook veel zout mee). Laat het vocht uit de champignons verdampen of giet het af, anders kun je ze niet mooi bruin bakken.
      2 tl Italiaanse kruiden
    • Snijd de middelste harde nerf uit de palmkool en snijd de bladeren in repen van ongeveer twee centimeter breed. Voeg de palmkool toe aan de groenten samen met de rest van de Italiaanse kruiden en nog wat peper en zout. Zet het vuur wat lager en roerbak vijf minuten mee.
      100 gr palmkool
    • Snijd de halloumi in blokjes van ongeveer 1x1 centimeter en bak ze in een pan met een beetje olijfolie aan alle kanten bruin. Laat ook hier weer het vocht verdampen of giet het af. Anders kan de kaas niet mooi bruin bakken en dat geeft juist veel smaak.
      200 gr halloumi
    • Spoel ondertussen de linzen af en laat ze uitlekken in een zeef.
      130 gr linzen
    • Schep de linzen en halloumi door de salade, en rasp de citroen boven het gerecht. Serveer de salade warm of lauwwarm.
      1 citroen

    Video

    Notities

    Dressing: je kunt van 1 el olijfolie en het sap van (de halve of hele) citroen een eenvoudige dressing maken en deze door de palmkool salade scheppen.
    Restje over? Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast, en eet dit de volgende dag op. Even opwarmen in een koekenpan voor het serveren.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 493kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwitten: 37g | Vetten: 27g | Zout: 1242mg | Vezels: 12g | Suiker: 10g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Plaattaart met pompoen en feta, de taart is in zes stukken gesneden en bestrooid met verse basilicum.
      Plaattaart met pompoen en feta
    • Een mand gevuld met zelfgemaakte volkoren wraps. De wraps liggen op een geblokte groene theedoek.
      Wraps maken (volkoren)
    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required