• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Skolebrod - Noorse custardbroodjes

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: nov 2019 door Sandra

    Ben je wel eens in Noorwegen geweest? Dan heb je ze misschien wel eens gegeten: Skolebrod of Skolleboller. Zoete broodjes gevuld met custard. Je kunt ze vinden bij de bakker en ze zijn erg lekker als zoet ontbijtje of snack tussendoor. Op de Paastafel zouden ze ook helemaal niet misstaan trouwens. 

    Naar recept
    Skolebrod - Noorse custardbroodjes. De broodjes liggen op een houten plank en zijn deels op elkaar gestapeld.

    Custardbroodjes met kardemom

    Deze custardbroodjes lijken erg op de Deense 'spandauer' maar die zijn gemaakt met een croissantdeeg, terwijl het Skolebrod wordt gemaakt met een gistdeeg. De toevoeging van kardemom aan het deeg maakt deze custardbroodjes heel bijzonder en een echte aanrader voor kardemom-liefhebbers (zoals ikzelf ;-))

    Skolleboller

    Ook al spreek je geen Noors, je kunt uit Skolebrod of Skolleboller misschien wel afleiden dat het woord 'school' in de naam van deze custardbroodjes zit. Deze zoete broodjes worden namelijk vaak meegegeven aan kinderen als snack tijdens de schooluren.

    Skolebrod bij het Paasontbijt

    Maar wees gerust, ook voor volwassenen zijn deze broodjes onweerstaanbaar lekker! Serveer ze tijdens een zondags ontbijt of als onderdeel van de Paastafel bijvoorbeeld. Het is wel even een klusje om ze te maken omdat het deeg tussendoor moet rijzen, maar het is erg leuk om te doen en bovendien wordt je beloond met iets heel lekkers. Doen dus!

    Recept

    Skolebrod - Noorse custardbroodjes. De broodjes liggen op een houten plank en zijn deels op elkaar gestapeld.

    Skolebrod - Noorse custardbroodjes

    Een bijzonder ontbijtrecept: Noorse custardbroodjes (Skolebrod)
    4.60 van 5 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 10 minuten minuten
    Servings: 8 broodjes
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • mengkom
    • kookpan
    • garde

    Ingrediënten

    Voor de broodjes

    • 175 ml melk
    • 40 gr boter
    • 0,5 zakje gist
    • 55 gr kristalsuiker
    • 300 gr bloem
    • 1 tl kardemom
    • 1 ei

    Voor de custard

    • 300 ml melk
    • 3 eierdooiers
    • 80 gr kristalsuiker
    • 2 el maizena
    • 1 vanillestokje

    Voor de frosting

    • 100 gr poedersuiker
    • 4 tl water
    • kokosrasp
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Begin met het maken van de custard. Klop hiervoor de eierdooiers los in een kom met de suiker en maizena.
    • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe deze samen met de melk in een pannetje en voeg het vanillestokje ook toe. Verwarm de melk, verwijder het vanillestokje en voeg daarna de warme melk al kloppend met een garde toe aan het eimengsel. Doe daarna alles weer terug in het pannetje en verwarm het mengsel onder voortdurend kloppen met een garde een paar minuten, tot er een vla ontstaat.
    • Giet de custard in een kom en dek hem af. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
    • Ga nu verder met het deeg voor de custardbroodjes. Meng hiervoor de bloem met de suiker en de kardemom. Roer ook de gist erdoor.
    • Smelt de boter en voeg deze toe aan het bloem-mengsel. Verwarm de melk tot deze lauw-warm is en voeg beetje bij beetje de melk toe aan het deeg. Kneed het geheel tot een soepel deeg en laat het in een licht met olie ingevette kom een uur rijzen onder een schone theedoek. Dit gaat het beste op een tochtvrije, warme plek in huis.
    • Kneed het deeg nog een keer goed door en verdeel het in 6-8 porties. Vorm er mooie bolletjes van en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het skolebrod af met een schone theedoek en laat de broodjes nog een half uur rijzen.
    • Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de bolletjes iets platter met je hand en maak een holletje in elk broodje door met je vingers of een vijzel een holletje in het deeg te duwen. Vul elk holletje met custard.
    • Bestrijk de randen van de broodjes met losgeklopt ei en bak de skoleboller in 20 minuten gaar. Laat de broodjes volledig afkoelen op een rooster.
    • Als de broodjes helemaal zijn afgekoeld maak je een frosting door de poedersuiker los te roeren met water, tot je de gewenste dikte bereikt. Maak de frosting niet te dun, dan loopt het van de broodjes af. Als de frosting heel langzaam van je lepel afloopt is hij perfect. Bestrijk het skolebrod met de frosting en bestrooi ze meteen met kokosrasp.

    Notities

    Je kunt het skolebrod maximaal 2 dagen bewaren in een goed afgesloten doos.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 323kcal | Koolhydraten: 59g | Eiwitten: 6g | Vetten: 7g | Zout: 122mg | Vezels: 1g | Suiker: 29g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More ontbijt

    • Een potje zelfgemaakte bramenjam, met enkele verse bramen ernaast.
      Zelf bramenjam maken
    • Zelfgemaakte aardbeienjam in een pot met een gebloemd doekje als deksel. Er omheen liggen verse aardbeien.
      Aardbeienjam maken
    • Zelf jam maken: een potje zelfgemaakte kersenjam. Er zit een handgemaakt label op de pot en er liggen verse kersen omheen.
      Kersenjam maken
    • Pruimenjam recept, de jam zit in een glazen potje en is omringd met steranijs, de smaakmaker in dit recept.
      Pruimenjam maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Maarten

      maart 13, 2024 at 5:00 pm

      Wat een shitzooi zeg helemaal misluky

      Beantwoorden
      • Sandra

        maart 13, 2024 at 6:29 pm

        Wat super balen Maarten! Kun je aangeven hoe de broodjes mislukt zijn? (niet gaar, iets mis met het deeg.... Noem het maar op) Dan kan ik misschien achterhalen wat er mis is gegaan.

        Beantwoorden
    2. Atie

      november 11, 2019 at 10:57 am

      Wat een mooie nieuwe opmaak van je recepten Sandra!
      Het ziet er duidelijker en overzichtelijker uit.
      De broodjes zien er ook lekker uit!

      Beantwoorden
      • Sandra

        november 11, 2019 at 10:58 am

        Dankjewel mam!

        Beantwoorden
    4.60 from 5 votes (5 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.