ontbijt

Skolebrod – Noorse custardbroodjes

Skolebrod - Noorse custardbroodjes

Ben je wel eens in Noorwegen geweest? Dan heb je ze misschien wel eens gegeten: Skolebrod of Skolleboller. Zoete broodjes gevuld met custard. Je kunt ze vinden bij de bakker en ze zijn erg lekker als zoet ontbijtje of snack tussendoor. Op de Paastafel zouden ze ook helemaal niet misstaan trouwens. Ze lijken erg op de Deense ‘spandauer’ maar die zijn gemaakt met een croissantdeeg, terwijl het Skolebrod wordt gemaakt met een gistdeeg. De toevoeging van kardemom aan het deeg maakt deze custardbroodjes heel bijzonder en een echte aanrader voor kardemom-liefhebbers (zoals ikzelf ;-))

Skolleboller

Ook al spreek je geen Noors, je kunt uit Skolebrod of Skolleboller misschien wel afleiden dat het woord ‘school’ in de naam van deze custardbroodjes zit. Deze zoete broodjes worden namelijk vaak meegegeven aan kinderen als snack tijdens de schooluren. Maar wees gerust, ook voor volwassenen zijn deze broodjes onweerstaanbaar lekker! Serveer ze tijdens een zondags ontbijt of als onderdeel van de Paastafel bijvoorbeeld. Het is wel even een klusje om ze te maken omdat het deeg tussendoor moet rijzen, maar het is erg leuk om te doen en bovendien wordt je beloond met iets heel lekkers. Doen dus!

Skolebrod – Noorse custardbroodjes

0 from 0 votes
Course: Ontbijt, TussendoortjeDifficulty: Uitdagend
Voor

broodjes
Bereidingstijd

40

minutes
Rusttijd

90

minuten

Ingrediënten

  • Voor de broodjes

  • 175 ml melk

  • 40 gr boter

  • 0,5 zakje gist

  • 55 gr kristalsuiker

  • 300 gr bloem

  • 1 tl kardemom

  • 1 ei

  • Voor de custard

  • 300 ml melk

  • 3 eierdooiers

  • 80 gr kristalsuiker

  • 2 el maizena

  • 2 tl vanille-extract of 1 vanillestokje

  • Voor de frosting

  • 100 gr poedersuiker

  • 4 tl water

  • kokosrasp

Bereiding van de zoete Noorse broodjes

  • Begin met het maken van de custard. Klop hiervoor de eierdooiers los in een kom met de suiker, maizena en de vanille.
  • Verwarm de melk in een pannetje en voeg daarna de warme melk al kloppend met een garde toe aan het eimengsel. Doe daarna alles weer terug in het pannetje en verwarm het mengsel onder voortdurend kloppen met een garde een paar minuten, tot er een vla ontstaat.
  • Giet de custard in een kom en dek hem af. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
  • Ga nu verder met het deeg voor de custardbroodjes. Meng hiervoor de bloem met de suiker en de kardemom. Roer ook de gist erdoor.
  • Smelt de boter en voeg deze toe aan het bloem-mengsel. Verwarm de melk tot deze lauw-warm is en voeg beetje bij beetje de melk toe aan het deeg. Kneed het geheel tot een soepel deeg en laat het in een licht met olie ingevette kom een uur rijzen onder een schone theedoek. Dit gaat het beste op een tochtvrije, warme plek in huis.
  • Kneed het deeg nog een keer goed door en verdeel het in 6-8 porties. Vorm er mooie bolletjes van en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het skolebrod af met een schone theedoek en laat de broodjes nog een half uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de bolletjes iets platter met je hand en maak een holletje in elk broodje door met je vingers of een vijzel een holletje in het deeg te duwen. Vul elk holletje met custard.
  • Bestrijk de randen van de broodjes met losgeklopt ei en bak de skoleboller in 20 minuten gaar. Laat de broodjes volledig afkoelen op een rooster.
  • Als de broodjes helemaal zijn afgekoeld maak je een frosting door de poedersuiker los te roeren met water, tot je de gewenste dikte bereikt. Maak de frosting niet te dun, dan loopt het van de broodjes af. Als de frosting heel langzaam van je lepel afloopt is hij perfect. Bestrijk het skolebrod met de frosting en bestrooi ze meteen met kokosrasp.

Opmerkingen

  • Je kunt het skolebrod maximaal 2 dagen bewaren in een goed afgesloten doos.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Atie

    Wat een mooie nieuwe opmaak van je recepten Sandra!
    Het ziet er duidelijker en overzichtelijker uit.
    De broodjes zien er ook lekker uit!

    11 november 2019 at 10:57
    • Reply Sandra

      Dankjewel mam!

      11 november 2019 at 10:58

    Reactie achterlaten