• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Stroopwafel boterkoek

    Bijgewerkt: jul 2024 · Geplaatst: apr 2021 door Sandra

    Stroopwafel boterkoek, klinkt dat goed of klinkt dat goed? Ik kwam op het idee door een leuk koffiezaakje bij ons hier in het dorp. Het heet Koffie & Lekkers en ze verkopen er.... Juist! Dat 'lekkers' varieert nog wel eens, maar heel regelmatig hebben ze boterkoek met stroopwafel in het assortiment. Zo lekker dat ik ze thuis eens probeerde na te maken.

    Naar recept Naar video
    Stroopwafel boterkoek op een ovenrek. Er zijn drie puntjes uit de boterkoek gesneden. De foto is een bovenaanzicht waardoor je de stukjes stroopwafel op de boterkoek goed kunt zien.

    Boterkoek met stroopwafel

    Voor een echt goede stroopwafel mag je me bijna wakker maken. Wat is dat toch lekker. En ook een goede boterkoek is niet te versmaden. Dus deze twee ultiem Nederlandse lekkernijen samen, dat moet wel iets heerlijks op leveren. En ja, deze stroopwafel boterkoek is echt heel lekker! Een klassiek recept voor boterkoek, gevuld met veel kleine stukjes stroopwafel. Heerlijk!

    Boterkoek recept

    boterkoek met stroopwafel

    Het fijne aan boterkoek, vind ik dat het beslag echt zó gemaakt is. Met een kwartiertje schuif je jouw baksel al de oven in. De koek hoeft ook niet heel lang te bakken - 25 minuten maar - dus je kunt al heel snel smullen van jouw eigen gebakken lekkers!

    Voor het recept heb je wel een boterkoekvorm nodig. Het handige aan zo'n vorm is dat hij aan de onderkant een ingebouwd 'mes' heeft, waarmee je de koek heel eenvoudig los kunt snijden van de rand. Mocht je die nog niet in huis hebben, dan raad ik je aan even een kijkje te nemen op deze website.

    Ingrediënten stroopwafel boterkoek

    Voor dit recept heb je nodig:

    De ingrediënten voor het stroopwafel boterkoek recept: bloem, boter, stroopwafels, eieren en suiker.

    Bloem - voor dit recept is gewone tarwebloem prima. Verkrijgbaar in alle supermarkten.

    Boter - je begrijpt dat in een boterkoek-recept, de boter erg belangrijk is! Kies daarom jouw favoriete ongezouten roomboter voor dit recept. Vooral belangrijk: kies échte roomboter en geen margarine bijvoorbeeld.

    Stroopwafels - uiteraard! Ook hier geldt: kies jouw favoriete merk stroopwafels voor dit recept.

    Eieren - voor mijn recepten gebruik ik vrije uitloop- of scharreleieren, maat M.

    Suiker - voor boterkoek gebruik ik het liefste witte basterdsuiker, maar als je dit niet in huis hebt kun je het ook maken met witte kristalsuiker.

    Variatietip: fan van boterkoek? Ook deze variant met lavendel en citroen is heel lekker en erg bijzonder!

    Boterkoek bewaren en invriezen

    Het is niet moeilijk om boterkoek te bewaren. Doe de overgebleven stroopwafel boterkoek in een luchtdichte doos. Het blijft dan zeker nog een paar dagen tot een week goed. Je kunt de boterkoek ook prima invriezen. Laat na het bakken op kamertemperatuur komen en doe de koek daarna in een luchtdichte doos. Daarna kun je de koek invriezen.

    Veelgestelde vragen

    Wat als ik geen boterkoekvorm heb?

    Als je geen specifieke boterkoekvorm hebt, kun je ook een andere bakvorm gebruiken, bijvoorbeeld een vierkante bakvorm van 20x20 cm. Zorg er wel voor dat de vorm niet te diep is en dat je de randen goed invet om het lossen van de koek te vergemakkelijken.

    Kan ik margarine gebruiken in plaats van roomboter?

    Voor de beste smaak en textuur is het aan te raden om echte roomboter te gebruiken. Margarine kan de smaak en structuur van de boterkoek veranderen en minder rijk maken. Zonder roomboter geen echte boterkoek!

    Kan ik dit boterkoek recept ook maken zonder eieren?

    Ja dat kan, je kunt het ei dat in het beslag gaat, ook weglaten. Het ei dat je gebruikt om de koek in te kwasten, kun je vervangen door melk.

    Kan ik de suiker vervangen door een andere zoetstof?

    Je kunt experimenteren met andere zoetstoffen zoals honing, ahornsiroop, of een suikervervanger. Houd er rekening mee dat dit de textuur en smaak van de boterkoek zal veranderen en het niet zal smaken als een traditionele boterkoek. Ik raad dit dan ook niet aan.

    Recept

    Stroopwafel boterkoek op een ovenrek. Er zijn drie puntjes uit de boterkoek gesneden. De foto is een bovenaanzicht waardoor je de stukjes stroopwafel op de boterkoek goed kunt zien.

    Stroopwafel boterkoek

    Stroopwafel en boterkoek - twee heerlijke Nederlandse lekkernijen in één baksel: boterkoek met stroopwafel.
    4.86 van 7 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 25 minuten minuten
    Totale tijd: 40 minuten minuten
    Servings: 12 stukken
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • boterkoekvorm

    Ingrediënten

    • 225 gr roomboter + extra om in te vetten
    • 200 gr witte basterdsuiker
    • 250 gr bloem
    • 5 stroopwafels
    • 2 eieren
    • 1 snuf zout
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de boterkoekvorm (23 cm) in met boter.
    • Klop de boter en de suiker romig met de mixer. Voeg één van de eieren toe en klop nog een keer goed door.
    • Voeg nu beetje bij beetje de bloem en het snufje zout toe en klop tussendoor steeds goed door met de mixer, zodat de bloem wordt opgenomen in het deeg.
    • Snijd de stroopwafels in heel kleine blokjes en meng ongeveer drie van de vijf stroopwafels door het deeg. Bekleed de vorm met het deeg. Dit gaat het best door het deeg uit te smeren met de bolle kant van een lepel (maak deze tussendoor steeds even nat).
    • Verdeel de rest van de blokjes stroopwafel over de boterkoek en druk de stukjes koek in het deeg.
    • Klop het tweede ei los en bestrijk de stroopwafel boterkoek ermee. Bak de koek in 25 minuten gaar.

    Video

    Notities

    Bewaar de boterkoek met stroopwafel in een goed luchtdichte doos, dan blijft deze een paar dagen lekker.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 328kcal | Koolhydraten: 38g | Eiwitten: 4g | Vetten: 18g | Zout: 193mg | Vezels: 1g | Suiker: 19g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Lona

      juli 04, 2024 at 7:55 am

      5 sterren
      Hallo Sandra,
      Wat een heerlijk recept!
      In stap 1 ontbreekt wat je moet insmeren met boter. Het is duidelijk dat het om de vorm gaat, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn, die het fijn vinden om te lezen welke vorm en hoe groot.
      Misschien kan je dat nog toevoegen.

      Beantwoorden
      • Sandra

        juli 04, 2024 at 8:26 pm

        Hi Lona, je bent scherp! Ik ga het direct aanpassen, bedankt voor het doorgeven en fijn dat je hebt genoten van de boterkoek!

        Beantwoorden
    4.86 from 7 votes (6 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.