Stroopwafel boterkoek, klinkt dat goed of klinkt dat goed? Ik kwam op het idee door een leuk koffiezaakje bij ons hier in het dorp. Het heet Koffie & Lekkers en ze verkopen er.... Juist! Dat 'lekkers' varieert nog wel eens, maar heel regelmatig hebben ze boterkoek met stroopwafel in het assortiment. Zo lekker dat ik ze thuis eens probeerde na te maken.

Boterkoek met stroopwafel
Voor een echt goede stroopwafel mag je me bijna wakker maken. Wat is dat toch lekker. En ook een goede boterkoek is niet te versmaden. Dus deze twee ultiem Nederlandse lekkernijen samen, dat moet wel iets heerlijks op leveren. En ja, deze stroopwafel boterkoek is echt heel lekker! Een klassiek recept voor boterkoek, gevuld met veel kleine stukjes stroopwafel. Heerlijk!
Boterkoek recept
Het fijne aan boterkoek, vind ik dat het beslag echt zó gemaakt is. Met een kwartiertje schuif je jouw baksel al de oven in. De koek hoeft ook niet heel lang te bakken - 25 minuten maar - dus je kunt al heel snel smullen van jouw eigen gebakken lekkers!
Voor het recept heb je wel een boterkoekvorm nodig. Het handige aan zo'n vorm is dat hij aan de onderkant een ingebouwd 'mes' heeft, waarmee je de koek heel eenvoudig los kunt snijden van de rand. Mocht je die nog niet in huis hebben, dan raad ik je aan even een kijkje te nemen op deze website.
Ingrediënten stroopwafel boterkoek
Voor dit recept heb je nodig:
Bloem - voor dit recept is gewone tarwebloem prima. Verkrijgbaar in alle supermarkten.
Boter - je begrijpt dat in een boterkoek-recept, de boter erg belangrijk is! Kies daarom jouw favoriete ongezouten roomboter voor dit recept. Vooral belangrijk: kies échte roomboter en geen margarine bijvoorbeeld.
Stroopwafels - uiteraard! Ook hier geldt: kies jouw favoriete merk stroopwafels voor dit recept.
Eieren - voor mijn recepten gebruik ik vrije uitloop- of scharreleieren, maat M.
Suiker - voor boterkoek gebruik ik het liefste witte basterdsuiker, maar als je dit niet in huis hebt kun je het ook maken met witte kristalsuiker.
Variatietip: fan van boterkoek? Ook deze variant met lavendel en citroen is heel lekker en erg bijzonder!
Boterkoek bewaren en invriezen
Het is niet moeilijk om boterkoek te bewaren. Doe de overgebleven stroopwafel boterkoek in een luchtdichte doos. Het blijft dan zeker nog een paar dagen tot een week goed. Je kunt de boterkoek ook prima invriezen. Laat na het bakken op kamertemperatuur komen en doe de koek daarna in een luchtdichte doos. Daarna kun je de koek invriezen.
Veelgestelde vragen
Als je geen specifieke boterkoekvorm hebt, kun je ook een andere bakvorm gebruiken, bijvoorbeeld een vierkante bakvorm van 20x20 cm. Zorg er wel voor dat de vorm niet te diep is en dat je de randen goed invet om het lossen van de koek te vergemakkelijken.
Voor de beste smaak en textuur is het aan te raden om echte roomboter te gebruiken. Margarine kan de smaak en structuur van de boterkoek veranderen en minder rijk maken. Zonder roomboter geen echte boterkoek!
Ja dat kan, je kunt het ei dat in het beslag gaat, ook weglaten. Het ei dat je gebruikt om de koek in te kwasten, kun je vervangen door melk.
Je kunt experimenteren met andere zoetstoffen zoals honing, ahornsiroop, of een suikervervanger. Houd er rekening mee dat dit de textuur en smaak van de boterkoek zal veranderen en het niet zal smaken als een traditionele boterkoek. Ik raad dit dan ook niet aan.
Recept
Stroopwafel boterkoek
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 225 gr roomboter + extra om in te vetten
- 200 gr witte basterdsuiker
- 250 gr bloem
- 5 stroopwafels
- 2 eieren
- 1 snuf zout
Zo maak je het
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de boterkoekvorm (23 cm) in met boter.
- Klop de boter en de suiker romig met de mixer. Voeg één van de eieren toe en klop nog een keer goed door.
- Voeg nu beetje bij beetje de bloem en het snufje zout toe en klop tussendoor steeds goed door met de mixer, zodat de bloem wordt opgenomen in het deeg.
- Snijd de stroopwafels in heel kleine blokjes en meng ongeveer drie van de vijf stroopwafels door het deeg. Bekleed de vorm met het deeg. Dit gaat het best door het deeg uit te smeren met de bolle kant van een lepel (maak deze tussendoor steeds even nat).
- Verdeel de rest van de blokjes stroopwafel over de boterkoek en druk de stukjes koek in het deeg.
- Klop het tweede ei los en bestrijk de stroopwafel boterkoek ermee. Bak de koek in 25 minuten gaar.
Lona
Hallo Sandra,
Wat een heerlijk recept!
In stap 1 ontbreekt wat je moet insmeren met boter. Het is duidelijk dat het om de vorm gaat, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn, die het fijn vinden om te lezen welke vorm en hoe groot.
Misschien kan je dat nog toevoegen.
Sandra
Hi Lona, je bent scherp! Ik ga het direct aanpassen, bedankt voor het doorgeven en fijn dat je hebt genoten van de boterkoek!