Menu
zoet

Boterkoek met citroen en lavendel

Boterkoek met citroen en lavendel

Als je mijn blog een beetje volgt, dan weet je dat ik graag een twist meegeef aan mijn recepten. Ik maak geen ‘gewone’ appeltaart, maar een appeltaart met meringue. En maak ik chocoladetaart, dan wordt dat een chocoladetaart met Guinness. Enfin, je snapt het idee. Ik wilde voor dit recept dan ook geen traditionele boterkoek maken, maar een boterkoek met citroen. En lavendel, want dat potje gedroogde lavendel dat ik ooit in huis haalde, is nog steeds niet op! 

Boterkoek

Al ben ik ook dol op traditionele boterkoek hoor. Het is zo lekker ‘vet’, een ander woord heb ik er eigenlijk niet voor. Heerlijk! Maar het is bijna zomer en daarom had ik zin om een frisse twist aan deze boterkoek te geven. Daarom werd het een boterkoek met citroen. En citroen combineert weer heel goed met lavendel. Alweer een tijd geleden kocht ik een potje gedroogde lavendel en daar heb ik inmiddels al verschillende recepten mee gemaakt. Ik besloot dan ook om een theelepeltje lavendel toe te voegen aan het deeg voor deze lekkere citroen boterkoek. Geen lavendel in huis of vind je het niet lekker? Dan laat het natuurlijk gewoon weg uit het recept!

Boterkoek met citroen en lavendel
Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Boterkoek met citroen en lavendel

0 from 0 stemmen
Gang: ZoetKeuken: NederlandsNiveau: Eenvoudig
Voor ca

10

stukken
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

25

minutes
Calories

331

kcal

Een boterkoek met een twist: door de toevoeging van citoren en lavendel is dit een lekkere variatie op de klassieke boterkoek.

Ingrediƫnten

 • 250 gr bloem

 • 200 gr boter (+ extra om in te vetten)

 • 200 gr kristalsuiker

 • 1 snufje zout

 • 2 eieren

 • 1 citroen (alleen de rasp)

 • 1 tl lavendel

Bereiding CITROEN BOTERKOEK

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Mix de boter met de suiker en het zout romig. Mix 1 ei en de citroenrasp en lavendel door het mengsel.
 • Voeg beetje bij beetje de bloem toe en klop tot een samenhangend deeg. Als het deeg erg droog is, kun je een beetje citroensap toevoegen. Als het erg plakkerig is, kun je wat extra bloem toevoegen.
 • Vet een boterkoekvorm in (heb je die niet, gebruik dan een kleine taartvorm van ca 18 cm doorsnee) met boter en verdeel het deeg in de vorm. Strijk het deeg glad met de bolle kant van een lepel (dit gaat het best als de lepel steeds een beetje nat maakt met koud water).
 • Klop het tweede ei los en bestrijk de boterkoek ermee. Desgewenst kun je nu met een mes het bekende ‘ruitpatroon’ in de boterkoek snijden.
 • Bak de boterkoek in 25-30 minuten gaar. Laat de boterkoek met citroen helemaal afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en in stukken snijdt.

Opmerkingen

 • Bewaar de boterkoek in een goed afsluitbare trommel, dan blijft de koek enkele dagen lekker.
Recept boterkoek met lavendel

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hieronder aanmelden. Ontvang je meteen een gratis e-book met vijf exclusieve recepten!

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter