zoet

Boterkoek met citroen en lavendel

Boterkoek met citroen en lavendel

Als je mijn blog een beetje volgt, dan weet je dat ik graag een twist meegeef aan mijn recepten. Ik maak geen ‘gewone’ appeltaart, maar een appeltaart met meringue. En maak ik chocoladetaart, dan wordt dat een chocoladetaart met Guinness. Enfin, je snapt het idee. Ik wilde voor dit recept dan ook geen traditionele boterkoek maken, maar een boterkoek met citroen. En lavendel, want dat potje gedroogde lavendel dat ik ooit in huis haalde, is nog steeds niet op! 

Boterkoek

Al ben ik ook dol op traditionele boterkoek hoor. Het is zo lekker ‘vet’, een ander woord heb ik er eigenlijk niet voor. Heerlijk! Maar het is bijna zomer en daarom had ik zin om een frisse twist aan deze boterkoek te geven. Daarom werd het een boterkoek met citroen. En citroen combineert weer heel goed met lavendel. Alweer een tijd geleden kocht ik een potje gedroogde lavendel en daar heb ik inmiddels al verschillende recepten mee gemaakt. Ik besloot dan ook om een theelepeltje lavendel toe te voegen aan het deeg voor deze lekkere citroen boterkoek. Geen lavendel in huis of vind je het niet lekker? Dan laat het natuurlijk gewoon weg uit het recept!

Recept boterkoek met citroen en lavendel

Voor ca 10 stukken

 • 250 gr bloem
 • 200 gr boter (+ extra om in te vetten)
 • 200 gr kristalsuiker
 • snufje zout
 • 2 eieren
 • rasp van 1 citroen
 • 1 tl gedroogde lavendel

Zo maak je de citroen boterkoek

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Mix de boter met de suiker en het zout romig. Mix 1 ei en de citroenrasp en lavendel door het mengsel.
 • Voeg beetje bij beetje de bloem toe en klop tot een samenhangend deeg. Als het deeg erg droog is, kun je een beetje citroensap toevoegen. Als het erg plakkerig is, kun je wat extra bloem toevoegen.
 • Vet een boterkoekvorm in (heb je die niet, gebruik dan een kleine taartvorm van ca 18 cm doorsnee) met boter en verdeel het deeg in de vorm. Strijk het deeg glad met de bolle kant van een lepel (dit gaat het best als de lepel steeds een beetje nat maakt met koud water).
 • Klop het tweede ei los en bestrijk de boterkoek ermee. Desgewenst kun je nu met een mes het bekende ‘ruitpatroon’ in de boterkoek snijden.
 • Bak de boterkoek in 25-30 minuten gaar. Laat de boterkoek met citroen helemaal afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en in stukken snijdt.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten