Zin in een lekker stroopwafel toetje? Deze stroopwafelpudding is heel makkelijk te maken en om je vingers bij af te likken zo lekker! In het recept leg ik je stap voor stap uit hoe je dit heerlijke toetje maakt.
![Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.](https://culi-sandra.nl/wp-content/uploads/2024/01/stroopwafelpudding.jpg)
Wat hebben wij van dit stroopwafel toetje gesmuld, echt zo lekker! Goed om te weten: de stukjes stroopwafel in de pudding worden zacht tijdens het opstijven. Je proeft dus geen knapperige stukjes terug. Toch geeft het wel een beetje extra bite én smaak aan de pudding.
Ingrediënten stroopwafel toetje
De meeste ingrediënten voor dit recept heb je vast al in huis:
Melk - voor een lekker romig resultaat gebruik ik het liefste volle melk. Voor een nóg romiger resultaat vervang je de helft van de melk door slagroom!
Ei - om pudding te maken heb je alleen de eidooiers nodig. Deze zorgen voor een romiger resultaat én geven smaak. Gooi het eiwit niet weg, je kunt dit invriezen voor later gebruik of direct verwerken tot een eiwit-omelet of bijvoorbeeld meringue.
Vanille & kaneel - de smaakmakers van de pudding. Ik gebruik het liefste vanillepasta, dat heeft net wat meer smaak dan vanille-extract.
Suiker - om de pudding lekker zoet te maken. Ik gebruikte basterdsuiker, maar je kunt ook kristalsuiker gebruiken.
Maizena - het bindmiddel voor de pudding en daarom een onmisbaar ingrediënt. Zodra je dit hebt toegevoegd, zal er een dikke vla ontstaan.
Stroopwafel - zonder stroopwafels, geen stroopwafelpudding! Ik kocht kant en klare stroopwafelkruimels bij de supermarkt, op de markt zijn die soms ook verkrijgbaar. Kun je die niet op de kop tikken, dan kun je gewone stroopwafels klein snijden.
Karamelsaus - pudding zonder saus vind ik geen pudding! Karamelsaus vind ik het lekkerste bij de stroopwafelpudding. Koop een flesje kant en klare saus of maak het zelf met dit recept voor karamelsaus (laat het zout weg).
Stroopwafelpudding maken
Zelf pudding maken is niet moeilijk: je brengt melk aan de kook met smaakmakers, en vervolgens bind je het door er een mengsel van suiker, eieren en maïzena aan toe te voegen. Nog even doorkoken en je stroopwafelpudding is klaar om in de vorm te gieten.
Ik geef je uiteraard wel enkele tips waardoor je pudding altijd lukt:
- Blijf regelmatig roeren. Melk heeft de neiging om snel aan te branden. Breng het op een rustig vuur aan de kook en roer het regelmatig door met een garde.
- Voeg eerst een paar lepels melk toe aan het maïzena-mengsel en roer dit helemaal glad, vóórdat je het in de pan doet. Als je ineens de ei/maizena-pap bij de hete melk doet, heb je grote kans op klontjes.
Als de pudding in de vorm is afgekoeld, zet je hem in de koelkast om verder op te laten stijven. Leg een bord op de vorm, draai het geheel om en kijk of de pudding vanzelf loskomt van de vorm. Anders moet je even zachtjes heen en weer schudden tot de pudding loskomt.
Veelgestelde vragen
Dan heb je óf niet genoeg maizena toegevoegd aan het puddingmengsel, of je hebt de vla niet lang genoeg door laten koken. Laat het mengsel doorkoken tot je een dikke vla hebt, het moet net iets dikker zijn dan bijvoorbeeld vanillevla. Tijdens het afkoelen stijft de pudding verder op.
Bewaar de pudding zonder saus en koekkruimels in de koelkast, dan blijft hij een dag of drie goed. Bewaar een restje pudding in een goed afsluitbaar bakje.
Ik dek pudding altijd af met plasticfolie om een vel te voorkomen. Druk het folie lichtjes tegen de nog warme vla en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna verplaats je de pudding naar de koelkast.
Mijn voorkeur heeft een klassieke aardewerken vorm, maar je kunt ook een glazen of kunststof vorm gebruiken. Zelf gebruik ik een exemplaar met een inhoud van 1 liter, maar je kunt ook 6 kleine puddingvormpjes gebruiken. Je kunt alle exemplaren in deze webshop kopen.
Stroopwafelpudding
Handig om te hebben
- puddingvorm (van 1 liter, of 6 kleine puddingvormpjes)
Ingrediënten
Voor de vanillepudding
- 750 ml volle melk
- 1 tl kaneel
- 2 eierdooiers
- 1 tl vanillepasta (of extract)
- 85 gr suiker
- 50 gr maizena
- 75 gr stroopwafel (in stukjes)
Voor erbij
- 6 el karamelsaus (gekocht of zelfgemaakt)
- 50 gr stroopwafel (in stukjes)
Zo maak je het
- Houdt 100 ml melk achter en doe de rest van de melk in een pannetje. Voeg de kaneel toe en breng de melk op een zacht vuurtje aan de kook. Roer af en toe door.
- Klop ondertussen de eierdooiers los met de vanillepasta en de suiker.
- Zeef de maizena en meng deze door het ei-mengsel. Meng de rest van de melk erdoor met een garde.
- Klop nu één voor één ongeveer vijf jus-lepels van de kokende melk door het eiermengsel. Giet daarna rustig het eiermengsel bij de mengsel, onder voortdurend roeren met een garde.
- Breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat ongeveer drie minuten doorkoken (het hoeft niet hard te koken, tegen de kook aanhouden is zelfs al genoeg, want maizena bind al net onder het kookpunt).Blijf af en toe roeren. Als het goed is heb je nu een mengsel dat net wat dikker is dan vla, maar wat je nog wel kunt doorroeren. Haal de pan van het vuur en roer de stroopwafel kruimels door de pudding.
- Spoel een puddingvorm om met koud water en droog deze niet af. Giet de pudding in de vorm en dek af met keukenfolie zodat zich geen vel vormt.
- Laat de stroopwafelpudding afkoelen tot kamertemperatuur. Zet daarna de pudding minimaal 6 uur in de koelkast om hem goed op te laten stijven.
- Serveer de stroopwafel pudding met karamelsaus en extra stukjes gehakte stroopwafel.
D.B.
Hallo!
Het recept ziet er superlekker uit!
Ik wil het graag gaan maken, maar ik kan niet terugvinden wanneer de 75 gr stroopwafelstukjes door de vanillepudding gaan.
Heb ik hieroverheen gelezen?
Groetjes!
Sandra
Wat suf, dat ben ik inderdaad vergeten te vermelden, dat zal ik alsnog doen. Je voegt deze toe nadat je de pudding van het vuur haalt, en net voor je de pudding in de vorm giet. Eet smakelijk en ik hoop dat de stroopwafelpudding goed gaat smaken!