Walnotenkoeken, ik haal ze af en toe op de markt. Zo lekker! Een boterige koek met een vulling van walnotenspijs. Eigenlijk zijn het gewoon gevulde koeken, maar dan met een vulling van walnoten, waardoor ze toch weer heel anders smaken.

Ik geef toe, het is even een werkje om ze te maken. Maar eenmaal geproefd weet je dat het alle moeite waard was, zo lekker zijn deze walnotenkoeken! Bovendien maak je met dit recept wel een stuk of 12 koeken, dus je kunt er even mee vooruit.
Walnotenkoeken invriezen
Dat brengt me meteen bij dit punt: walnotenkoeken invriezen. Je maakt er 12, dus dat is best veel. Je kunt er natuurlijk een paar uitdelen (maak je zeker vrienden mee), maar je kunt deze koeken ook uitstekend invriezen. Dat kun je ongebakken doen.
Ik zou ze dan per stuk in plasticfolie (of liever: een bijenwasdoekje, dan gebruik je geen plastic) invriezen in een diepvriesdoos. Je kunt dan steeds een paar koeken afbakken. Want warm zijn deze koeken het allerlekkerste! Ook gebakken kun je ze denk ik wel invriezen, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.

Walnotenspijs
Zelf walnotenspijs maken is ontzettend makkelijk. Normaal gesproken gebruik je amandelen voor het maken van spijs, maar voor het maken van walnotenspijs vervang je eenvoudigweg de amandelen voor walnoten.
Het recept ervoor is heel simpel: je gebruikt evenveel walnoten als suiker, maalt dit helemaal fijn en mengt er een geklutst eitje door.
Het is wel belangrijk om de spijs al (minimaal) een dag van tevoren te maken, dan kunnen de smaken zich goed ontwikkelen. Goed, laten we eens doorgaan naar het walnotenkoeken recept!
Recept

Walnotenkoeken - gevulde koeken met walnotenspijs
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor de walnotenspijs
- 100 gr walnoten
- 100 gr suiker
- 1 ei
Voor de koeken
- 400 gr bloem
- 200 gr witte basterdsuiker
- 1 snuf zout
- 250 gr roomboter (koud)
- 1 ei
- 12 halve walnoten voor de garnering
Zo maak je het
- Begin (het liefste al een dag van tevoren) met het maken van de walnotenspijs. Doe de walnoten en de suiker in een keukenmachine en maal het zo fijn mogelijk. Meng het geklutste eitje erdoor en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- Zeef de bloem boven een kom en meng met de basterdsuiker en het zout.
- Snijd de roomboter in stukjes en voeg deze toe aan de bloem. Voeg 2 el koud water toe en kneed het deeg tot een bal. Sla de deegbal een beetje plat, verpak in folie of een bijenwasdoek, en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
- Bestuif het aanrecht met wat bloem, bebloem ook een deegroller en deel de deegbal door de helft. Rol een van de helften uit tot ca 2 mm en steek rondjes uit het deeg. Ik gebruikte hier een koeksteker voor met een diameter van ongeveer 8-9 cm. Je kunt dan als het goed is ongeveer 12 koeken uitsteken.
- Haal de walnotenspijs uit de koelkast en vorm er 12 balletjes van (of meer of minder, afhankelijk van het aantal koekrondjes dat je uit hebt kunnen steken).
- Leg de uitgestoken rondjes deeg op de bakplaat en leg op ieder koekje een balletje walnotenspijs. Druk de spijs een beetje plat.
- Bebloem opnieuw het aanrecht en de deegroller en herhaal nu het proces van deeg uitrollen en uitsteken. Dek de koeken af met deze deegrondjes en druk de randjes voorzichtig aan met een vork.
- Kluts het ei en bestrijk de walnotenkoeken met een beetje geklutst ei. Druk een halve walnoot in elke koek en bak de koeken in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
- Laat de walnotenkoeken volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel, ze blijven dan een dag of drie lekker.






Marga
Een fantastisch recept, heerlijk van smaak
Sandra
Wat fijn om te horen Marga, dankjewel! Hopelijk ga je ze nog eens maken!
Candice
Hoi! Gebruik je dus gewoon het eiwit en het eigeel?
Sandra
Hi Candice, yes! In de walnotenspijs gebruik ik het hele ei, en om de koeken te bestrijken kluts ik ook een heel eitje los. Bak ze! Ik hoop dat je ze lekker vindt :-)
Candice
Helaas nog steeds niet gemaakt, maar ga het zeker doen! Moet het ongezouten roomboter zijn? Fijne avond!
Sandra
Hey Candice, haha geen probleem toch! Je moet er toch even tijd voor vinden. Ik gebruik inderdaad altijd ongezouten roomboter voor mijn recepten, anders staat er expliciet bij dat het gezouten boter moet zijn. Bak ze!
Atie
Wij hebben ze geproefd, ze waren heerlijk Sandra!
Sandra
Ik kreeg thuis alweer het verzoek om ze snel nog eens te maken, haha!