• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Walnotenkoeken - gevulde koeken met walnotenspijs

    Bijgewerkt: mei 2023 · Geplaatst: jan 2022 door Sandra

    Walnotenkoeken, ik haal ze af en toe op de markt. Zo lekker! Een boterige koek met een vulling van walnotenspijs. Eigenlijk zijn het gewoon gevulde koeken, maar dan met een vulling van walnoten, waardoor ze toch weer heel anders smaken.

    Naar recept Naar video
    Walnotenkoeken: gevulde koeken met walnotenspijs en een walnoot als garnering.

    Ik geef toe, het is even een werkje om ze te maken. Maar eenmaal geproefd weet je dat het alle moeite waard was, zo lekker zijn deze walnotenkoeken! Bovendien maak je met dit recept wel een stuk of 12 koeken, dus je kunt er even mee vooruit.

    Walnotenkoeken invriezen

    Dat brengt me meteen bij dit punt: walnotenkoeken invriezen. Je maakt er 12, dus dat is best veel. Je kunt er natuurlijk een paar uitdelen (maak je zeker vrienden mee), maar je kunt deze koeken ook uitstekend invriezen. Dat kun je ongebakken doen.

    Ik zou ze dan per stuk in plasticfolie (of liever: een bijenwasdoekje, dan gebruik je geen plastic) invriezen in een diepvriesdoos. Je kunt dan steeds een paar koeken afbakken. Want warm zijn deze koeken het allerlekkerste! Ook gebakken kun je ze denk ik wel invriezen, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.

    gevulde koek met walnoten

    Walnotenspijs

    Zelf walnotenspijs maken is ontzettend makkelijk. Normaal gesproken gebruik je amandelen voor het maken van spijs, maar voor het maken van walnotenspijs vervang je eenvoudigweg de amandelen voor walnoten.

    Het recept ervoor is heel simpel: je gebruikt evenveel walnoten als suiker, maalt dit helemaal fijn en mengt er een geklutst eitje door.

    Het is wel belangrijk om de spijs al (minimaal) een dag van tevoren te maken, dan kunnen de smaken zich goed ontwikkelen. Goed, laten we eens doorgaan naar het walnotenkoeken recept!

    Recept

    Walnotenkoeken: gevulde koeken met walnotenspijs en een walnoot als garnering.

    Walnotenkoeken - gevulde koeken met walnotenspijs

    Hmmm, gevulde koeken maar dan anders. Deze walnotenkoeken zijn namelijk gevuld met walnotenspijs. Zalig bij de thee!
    5 van 6 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 45 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 5 minuten minuten
    Servings: 12 koeken
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • keukenmachine
    • mengkom
    • zeef
    • deegroller
    • koekjesuitsteker
    • bakkwastje

    Ingrediënten

    Voor de walnotenspijs

    • 100 gr walnoten
    • 100 gr suiker
    • 1 ei

    Voor de koeken

    • 400 gr bloem
    • 200 gr witte basterdsuiker
    • 1 snuf zout
    • 250 gr roomboter (koud)
    • 1 ei
    • 12 halve walnoten voor de garnering
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Begin (het liefste al een dag van tevoren) met het maken van de walnotenspijs. Doe de walnoten en de suiker in een keukenmachine en maal het zo fijn mogelijk. Meng het geklutste eitje erdoor en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
    • Zeef de bloem boven een kom en meng met de basterdsuiker en het zout.
    • Snijd de roomboter in stukjes en voeg deze toe aan de bloem. Voeg 2 el koud water toe en kneed het deeg tot een bal. Sla de deegbal een beetje plat, verpak in folie of een bijenwasdoek, en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
    • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
    • Bestuif het aanrecht met wat bloem, bebloem ook een deegroller en deel de deegbal door de helft. Rol een van de helften uit tot ca 2 mm en steek rondjes uit het deeg. Ik gebruikte hier een koeksteker voor met een diameter van ongeveer 8-9 cm. Je kunt dan als het goed is ongeveer 12 koeken uitsteken.
    • Haal de walnotenspijs uit de koelkast en vorm er 12 balletjes van (of meer of minder, afhankelijk van het aantal koekrondjes dat je uit hebt kunnen steken).
    • Leg de uitgestoken rondjes deeg op de bakplaat en leg op ieder koekje een balletje walnotenspijs. Druk de spijs een beetje plat.
    • Bebloem opnieuw het aanrecht en de deegroller en herhaal nu het proces van deeg uitrollen en uitsteken. Dek de koeken af met deze deegrondjes en druk de randjes voorzichtig aan met een vork.
    • Kluts het ei en bestrijk de walnotenkoeken met een beetje geklutst ei. Druk een halve walnoot in elke koek en bak de koeken in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
    • Laat de walnotenkoeken volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel, ze blijven dan een dag of drie lekker.

    Video

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 432kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwitten: 6g | Vetten: 23g | Zout: 178mg | Vezels: 1g | Suiker: 25g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Marga

      december 10, 2024 at 10:14 pm

      Een fantastisch recept, heerlijk van smaak

      Beantwoorden
      • Sandra

        december 11, 2024 at 8:10 pm

        5 sterren
        Wat fijn om te horen Marga, dankjewel! Hopelijk ga je ze nog eens maken!

        Beantwoorden
    2. Candice

      april 21, 2022 at 3:10 pm

      Hoi! Gebruik je dus gewoon het eiwit en het eigeel?

      Beantwoorden
      • Sandra

        april 24, 2022 at 1:13 pm

        Hi Candice, yes! In de walnotenspijs gebruik ik het hele ei, en om de koeken te bestrijken kluts ik ook een heel eitje los. Bak ze! Ik hoop dat je ze lekker vindt :-)

        Beantwoorden
        • Candice

          mei 18, 2022 at 6:41 pm

          Helaas nog steeds niet gemaakt, maar ga het zeker doen! Moet het ongezouten roomboter zijn? Fijne avond!

          Beantwoorden
          • Sandra

            mei 19, 2022 at 1:40 pm

            Hey Candice, haha geen probleem toch! Je moet er toch even tijd voor vinden. Ik gebruik inderdaad altijd ongezouten roomboter voor mijn recepten, anders staat er expliciet bij dat het gezouten boter moet zijn. Bak ze!

            Beantwoorden
    3. Atie

      januari 19, 2022 at 10:57 am

      5 sterren
      Wij hebben ze geproefd, ze waren heerlijk Sandra!

      Beantwoorden
      • Sandra

        januari 22, 2022 at 9:24 am

        Ik kreeg thuis alweer het verzoek om ze snel nog eens te maken, haha!

        Beantwoorden
    5 from 6 votes (4 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.