• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Pasta met gehaktsaus

    Bijgewerkt: jun 2023 · Geplaatst: nov 2020 door Sandra

    Een goed gevulde gehaktsaus met groenten, heerlijk bij een bord pasta. Met dit recept maak je zelf de lekkerste pastasaus met gehakt!

    Naar recept Naar video
    Pasta Bolognese, een bord pasta met gehaktsaus, gegarneerd met parmezaanse kaas.

    Spaghetti bolognese is een rasechte Hollandse klassieker en niet voor niks: wat is dit lekker! Ik hoor je denken: Hollandse klassieker? Ja, want de Italianen in Bologna (waar de saus vandaan komt) eten geen spaghetti bij deze saus, maar tagliatelle.

    In plaats van met spaghetti, kun je de bolognese dus ook prima serveren met tagliatelle, of penne. Ook is deze bolognesesaus een heerlijke vulling voor de lasagne! Zelf eet ik mijn pasta met gehaktsaus het liefst met volkorenpasta en royaal geraspte grana padano erover.

    Ingrediënten gehaktsaus

    Voor dit recept heb je nodig:

    De ingrediënten voor bolognesesaus of gehaktsaus met groenten.

    Rundergehakt: een lekkere, hartige basis voor de saus. Halfomhalf-gehakt is ook geschikt voor deze saus, dit is wat vetter.

    Spekblokjes: voegen een rokerige en zoute smaak toe.

    Uien & knoflook: basis-smaakmakers voor de pastasaus.

    Winterwortels: voor wat zoetheid en textuur.

    Courgette: voor wat extra groente in de gehaktsaus.

    Tomatenblokjes (uit blik): Dienen als de basis van de saus, tomaat uit blik is vaak geschikter dan verse tomaten, zeker buiten het tomatenseizoen (de zomer).

    Bouillon: helpt om de saus de gewenste dikte te geven, en zorgt voor extra smaak. Gebruik groentenbouillon of eventueel runderbouillon.

    Verse Italiaanse kruiden (salie, oregano, rozemarijn, tijm): geven de gehaktsaus een authentieke mediterrane smaak.

    Basilicum: voor een frisse smaakboost.

    Pasta naar keuze: traditioneel wordt tagliatelle gebruikt, maar spaghetti of penne zijn ook prima keuzes.

    Grana Padano of Parmezaanse kaas: voor een hartige topping.

    Variatie: je kunt de bouillon ook vervangen door rode wijn voor een meer authentiek recept.

    Tip:

    Zelf maak ik altijd een dubbele portie bolognesesaus, zodat wat in kan vriezen. Lekker makkelijk voor doordeweeks, dan hoef je alleen nog maar wat pasta te koken en de bolognesesaus op te warmen. Kun je binnen een kwartiertje aan tafel!

    PS: ook zo'n pasta-fan? Maak dan ook eens deze spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus, en deze ravioli met venkel en spinazie.

    Veelgestelde vragen

    Een bordje pasta met gehaktsaus waar een zonnestraal op schijnt.
    Kan ik de gehaktsaus van tevoren bereiden en later opwarmen?

    Ja, graag zelfs. De smaken zullen dan nog beter op elkaar zijn ingewerkt. Je kunt de saus tot twee dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook. Bij het opwarmen kun je eventueel een beetje water of bouillon toevoegen om aanbranden te voorkomen.

    Welke pastasoort past het beste bij gehaktsaus?

    Traditioneel wordt gehaktsaus geserveerd met tagliatelle, omdat de brede linten de saus goed vasthouden. Maar andere pastasoorten zoals spaghetti, penne of pappardelle zijn ook geschikt. Kies de pasta die jij het lekkerst vindt.

    Hoe kan ik de gehaktsaus aanpassen voor vegetariërs?

    Voor een vegetarische variant kun je het rundergehakt en de spekblokjes vervangen door plantaardige gehakt en plantaardige spekjes. Je kunt er ook voor kiezen om beiden weg te laten en of extra groenten toe te voegen, champignons bijvoorbeeld. Linzen kunnen ook worden toegevoegd voor een wat vullendere saus.

    Recept

    Pasta Bolognese, een bord pasta met gehaktsaus, gegarneerd met parmezaanse kaas.

    Pasta met gehaktsaus

    Een makkelijk recept voor bolognesesaus met gehakt, spekjes en veel groenten. Lekker met pasta of als vulling voor een lasagne ovenschotel!
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 40 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • kookpan

    Ingrediënten

    • 400 gr rundergehakt
    • 100 gr spekblokjes
    • 2 uien
    • 2 tenen knoflook
    • 2 winterwortels
    • 1 courgette
    • 2 blikken tomatenblokjes (a 400 gram)
    • 100 ml bouillon
    • 1 bosje Italiaanse kruiden (takje salie, oregano, rozemarijn en 2 takjes tijm)
    • 15 gr verse basilicum
    • 300 gr spaghetti
    • grana padano (naar smaak)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Snijd de knoflook en de uien fijn en fruit deze zachtjes aan in wat olijfolie.
    • Snijd ondertussen de wortel en courgette in kleine blokjes, en doe deze ook in de pan. Bak deze twee minuten mee en voeg dan de tomaten, wijn en bouillon toe. Laat dit zo'n 30-45 minuten zachtjes pruttelen. Als het mengsel te droog wordt, voeg dan wat extra bouillon toe.
    • Je hebt nu een vrij grove gehaktsaussaus, ik vind het lekker om de saus iets fijner te maken en doe hem eventjes in de blender (niet helemaal glad maken, maar heel kort mengen zodat de saus net even iets fijner is.
    • Doe ondertussen de spekblokjes en het gehakt in een pan en rul tot het gehakt gaar is.
    • Roer het gehaktmengsel door de bolognesesaus.
    • Garneer de pasta met gehaktsaus met wat grana padano en basilicum.

    Video

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 723kcal | Koolhydraten: 79g | Eiwitten: 38g | Vetten: 28g | Zout: 762mg | Vezels: 9g | Suiker: 11g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More pasta

    • Een bord pasta met boursin, halloumi en broccoli. Het bord staat op een roze, geruit servet.
      Pasta met Boursin en halloumi
    • Een bord pasta met chorizo en venkel. De pasta is gegarneerd met rucola en op de achtergrond ligt een gehalveerde citroen.
      Pasta met chorizo en venkel
    • Een bord pasta met kip en champignonsaus.
      Kip met champignonsaus en pasta
    • Een bord met pasta met tonijn, een basilicumplant, uien en knoflook.
      Pasta met tonijn uit blik

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Eef

      juli 17, 2017 at 6:42 pm

      Hmm, wat lekker! Op en top comfortfood zo'n heerlijk bord spaghetti bolognese (of tagliatella zoals de Italianen het willen ;) )

      Beantwoorden
    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.