Een goed gevulde gehaktsaus met groenten, heerlijk bij een bord pasta. Met dit recept maak je zelf de lekkerste pastasaus met gehakt!

Spaghetti bolognese is een rasechte Hollandse klassieker en niet voor niks: wat is dit lekker! Ik hoor je denken: Hollandse klassieker? Ja, want de Italianen in Bologna (waar de saus vandaan komt) eten geen spaghetti bij deze saus, maar tagliatelle.
In plaats van met spaghetti, kun je de bolognese dus ook prima serveren met tagliatelle, of penne. Ook is deze bolognesesaus een heerlijke vulling voor de lasagne! Zelf eet ik mijn pasta met gehaktsaus het liefst met volkorenpasta en royaal geraspte grana padano erover.
Ingrediënten gehaktsaus
Voor dit recept heb je nodig:
Rundergehakt: een lekkere, hartige basis voor de saus. Halfomhalf-gehakt is ook geschikt voor deze saus, dit is wat vetter.
Spekblokjes: voegen een rokerige en zoute smaak toe.
Uien & knoflook: basis-smaakmakers voor de pastasaus.
Winterwortels: voor wat zoetheid en textuur.
Courgette: voor wat extra groente in de gehaktsaus.
Tomatenblokjes (uit blik): Dienen als de basis van de saus, tomaat uit blik is vaak geschikter dan verse tomaten, zeker buiten het tomatenseizoen (de zomer).
Bouillon: helpt om de saus de gewenste dikte te geven, en zorgt voor extra smaak. Gebruik groentenbouillon of eventueel runderbouillon.
Verse Italiaanse kruiden (salie, oregano, rozemarijn, tijm): geven de gehaktsaus een authentieke mediterrane smaak.
Basilicum: voor een frisse smaakboost.
Pasta naar keuze: traditioneel wordt tagliatelle gebruikt, maar spaghetti of penne zijn ook prima keuzes.
Grana Padano of Parmezaanse kaas: voor een hartige topping.
Variatie: je kunt de bouillon ook vervangen door rode wijn voor een meer authentiek recept.
Tip:
Zelf maak ik altijd een dubbele portie bolognesesaus, zodat wat in kan vriezen. Lekker makkelijk voor doordeweeks, dan hoef je alleen nog maar wat pasta te koken en de bolognesesaus op te warmen. Kun je binnen een kwartiertje aan tafel!
PS: ook zo'n pasta-fan? Maak dan ook eens deze spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus, en deze ravioli met venkel en spinazie.
Veelgestelde vragen
Ja, graag zelfs. De smaken zullen dan nog beter op elkaar zijn ingewerkt. Je kunt de saus tot twee dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook. Bij het opwarmen kun je eventueel een beetje water of bouillon toevoegen om aanbranden te voorkomen.
Traditioneel wordt gehaktsaus geserveerd met tagliatelle, omdat de brede linten de saus goed vasthouden. Maar andere pastasoorten zoals spaghetti, penne of pappardelle zijn ook geschikt. Kies de pasta die jij het lekkerst vindt.
Voor een vegetarische variant kun je het rundergehakt en de spekblokjes vervangen door plantaardige gehakt en plantaardige spekjes. Je kunt er ook voor kiezen om beiden weg te laten en of extra groenten toe te voegen, champignons bijvoorbeeld. Linzen kunnen ook worden toegevoegd voor een wat vullendere saus.
Recept
Pasta met gehaktsaus
Ingrediënten
- 400 gr rundergehakt
- 100 gr spekblokjes
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 winterwortels
- 1 courgette
- 2 blikken tomatenblokjes (a 400 gram)
- 100 ml bouillon
- 1 bosje Italiaanse kruiden (takje salie, oregano, rozemarijn en 2 takjes tijm)
- 15 gr verse basilicum
- 300 gr spaghetti
- grana padano (naar smaak)
Zo maak je het
- Snijd de knoflook en de uien fijn en fruit deze zachtjes aan in wat olijfolie.
- Snijd ondertussen de wortel en courgette in kleine blokjes, en doe deze ook in de pan. Bak deze twee minuten mee en voeg dan de tomaten, wijn en bouillon toe. Laat dit zo'n 30-45 minuten zachtjes pruttelen. Als het mengsel te droog wordt, voeg dan wat extra bouillon toe.
- Je hebt nu een vrij grove gehaktsaussaus, ik vind het lekker om de saus iets fijner te maken en doe hem eventjes in de blender (niet helemaal glad maken, maar heel kort mengen zodat de saus net even iets fijner is.
- Doe ondertussen de spekblokjes en het gehakt in een pan en rul tot het gehakt gaar is.
- Roer het gehaktmengsel door de bolognesesaus.
- Garneer de pasta met gehaktsaus met wat grana padano en basilicum.
Eef
Hmm, wat lekker! Op en top comfortfood zo'n heerlijk bord spaghetti bolognese (of tagliatella zoals de Italianen het willen ;) )