• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Uienkruier - Uienbrood met kaas

    Bijgewerkt: mei 2023 · Geplaatst: feb 2021 door Sandra

    Ohhhh, een uienkruier! Bij mijn vorige baan gingen we bijna elke pauze even naar de Appie, en dan kwam er af en toe een uienkruier mee richting kantoor. Of onze collega's nou zo blij werden van de geur van dit uienbrood met kaas dat denk ik niet, maar lékker dat het was.

    Naar recept
    Stukken uienkruier met kaas op een houten serveerplank.

    En weet je wat nou zo leuk is? Zo'n uienkruier maak je in een handomdraai zelf. Nou ja, het deeg moet nog wel even rijzen maar afgezien van dat is dit een heel makkelijk recept voor uienbrood. Ook fijn: je kunt het brood zowel warm, lauw als koud eten. Zelf vind ik het 't lekkerste als het nog een beetje warm is.

    Uienbrood met kaas

    Uienbrood met kaas

    Zo'n uienkruier is echt binnen no time op. Uit dit recept maak je twee broden en één daarvan gaf ik weg, maar die andere was zo op. Een paar plakjes bij de lunch en een paar uur later als tussendoortje, en weg was hij! Zo'n stuk uienkruier is ook heerlijk bij de soep (vooral bij uiensoep natuurlijk!) of als bijgerecht bij een buffet of picknick.

    Uienkruier recept van Pien

    Maar dat recept voor uienkruier, hoe kom ik daar eigenlijk aan? Nou, ik deed deze maand weer mee aan de Foodblogswap en ik mocht rondneuzen op de blog van Pien's Keuken. Bij de Foodblogswap kies je een recept van een andere blogger aan wie je gekoppeld wordt, en je geeft je eigen draai mee aan het recept. Toen ik haar recept voor dit kaasbrood met uien zag, ben ik niet verder gaan zoeken. Want dit vind ik me toch een partij lekker!

    Aan haar recept heb ik niet heel veel gesleuteld, ik heb geen volkoren maar gewone bloem gebruikt, en ik heb wat meer uien & kaas gebruikt, omdat je nou eenmaal nooit teveel kaas & ui in een recept kunt hebben ;-) Dus hier is mijn recept voor uienkruier, geniet ervan!

    Uienbrood invriezen

    Nog even een tip: onderstaand uienkruier recept is dus voor twee broden. Ik raad echt aan om het recept niet te halveren. Je bent immers toch al bezig en dit uienbrood laat zich ook uitstekend invriezen. Altijd handig om op voorraad te hebben als basis voor een snelle maaltijd!

    Recept

    Stukken uienkruier met kaas op een houten serveerplank.

    Uienkruier - Uienbrood met kaas

    Uienkruier of uienbrood met kaas maak je heel makkelijk zelf met dit recept. Lekker bij de soep, als lunch, als tussendoortje... Dit is zó op! Dit recept is voldoende voor twee broden.
    5 van 7 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 25 minuten minuten
    Servings: 20 plakken
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • mixer
    • mengkom
    • bakpapier

    Ingrediënten

    • 500 gr bloem
    • 7 gr gist
    • 265 ml water
    • 1 tl agavesiroop (je kunt ook rijstsiroop, maple syrup of honing gebruiken)
    • 60 gr boter (op kamertemperatuur)
    • 1 tl zout
    • 4 kleine uien
    • 150 gr geraspte kaas
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Doe de bloem, gist, water, siroop, boter en zout in een kom en mix het 10 minuten lang met de deeghaak van je keukenmachine of mixer.
    • Als het goed is, heb je nu een mooie bal samenhangend deeg. Vet de kom in met een beetje olijfolie en smeer de deegbal ook heel lichtjes in met olie zodat deze niet aan de kom gaat plakken. Dek af met een schone theedoek en zet minimaal een uur op een warme plek zodat het deeg kan rijzen. Als het goed is, is de deegbal nu twee keer zo groot geworden.
    • Snijd ondertussen de uien in halve ringen en bak deze tien minuten heel zachtjes in de boter, zodat ze zacht worden maar niet kleuren.
    • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    • Snijd het deeg in tweeën en vorm er met je handen twee ovale broden van, druk het deeg iets platter zodat het een ovaal van ongeveer 30x10 centimeter wordt. Leg de broden op een bakplaat, op een vel bakpapier.
    • Verdeel de uien en de geraspte kaas over de broden en bak de uienkruiers in 25 minuten gaar. Serveer ze warm, lauw of koud.

    Notities

    Met dit recept maak je twee uienbroden, vries er eventueel eentje in voor later gebruik.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 154kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwitten: 5g | Vetten: 5g | Zout: 90mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bijgerechten

    • Een close-up van een bord gevuld met sambal goreng telor.
      Sambal goreng telor
    • Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.
      Radijs inmaken
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven
    • Een kom met komkommersalade met dille en feta.
      Komkommersalade met dille en feta

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Carina

      november 09, 2022 at 1:22 pm

      5 sterren
      Visteren gemaakt. Heerlijk!
      Beste recept online die ik geprobeerd heb.

      Beantwoorden
      • Sandra

        november 10, 2022 at 12:55 pm

        Wat een waanzinnig compliment, dankjewel!!

        Beantwoorden
    2. Ilona brakel

      mei 20, 2022 at 2:09 am

      5 sterren
      Ga ik maken!

      Beantwoorden
      • Sandra

        mei 20, 2022 at 2:01 pm

        Leuk! Ik hoop dat je hem lekker vindt :-)

        Beantwoorden
    3. Elisabeth

      maart 06, 2021 at 10:58 am

      5 sterren
      Lekker...

      Beantwoorden
    5 from 7 votes (4 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.