• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Pindakaaskoekjes zonder suiker

    Bijgewerkt: jun 2024 · Geplaatst: jun 2024 door Sandra

    Hier blijf je van eten.... Niet erg, want deze pindakaaskoekjes zonder toegevoegde suikers zijn alleen natuurlijk gezoet met banaan. Niet té zoet, en toch ontzettend lekker!

    Naar recept Naar video
    Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.

    Pindakaaskoekjes maken is echt een leuk bakproject, ook om met kinderen te doen. Want deze pindakaaskoekjes met banaan zijn erg makkelijk te maken. De meeste ingrediënten zul je ook vast al wel in huis hebben. De koekjes smaken geweldig bij een kopje thee en het is ook een erg leuke verrassing om mee te geven in de lunchtrommel. Deze koekjes zijn in vergelijking met veel andere koekjes namelijk een stuk voedzamer.

    Ingrediënten pindakaaskoekjes recept

    Voor dit koekjes recept heb je nodig:

    Pindakaas - gebruik jouw favoriete merk (let op: sommige merken pindakaas bevatten toegevoegde suiker). Ik vind zelf pindakaas met stukjes erg lekker in dit recept.

    Boter - voor al mijn bakrecepten gebruik ik ongezouten roomboter, dus voor dit pindakaaskoekjes recept ook.

    Bananen - de natuurlijke zoetstof voor dit recept. Hoe rijper, hoe zoeter!

    Ei - als ik geen 'eigen eieren' van mijn schoonouders' kippen kan krijgen, gebruik ik altijd vrije uitloop- of scharreleieren.

    Amandelmeel - maakt de koekjes wat voedzamer dan wanneer je alleen zelfrijzend bakmeel zou gebruiken. Bovendien past de notige smaak perfect bij deze koekjes.

    Zelfrijzend bakmeel en bakpoeder - om de koekjes mooi te laten rijzen gebruik ik zelfrijzend bakmeel in plaats van bloem, en voeg ik ook nog een klein beetje bakpoeder toe. Niet teveel, anders krijg je een 'krijtachtige' nasmaak.

    Zout - haalt alle smaken op, het is dus altijd een goed idee om een snufje zout aan je bakrecepten toe te voegen.

    Chocolate chips - omdat ik ze anders een beetje te saai vond voor de foto, heb ik na het bakken in elk koekje drie kleine chocolate chips gedrukt. Je kunt deze uiteraard weglaten.

    Variatietips

    Het is altijd leuk om te variëren als je het basisrecept onder de knie hebt. Een paar ideeën:

    • Voeg een theelepel vanillepasta toe aan het beslag
    • Voeg een theelepel kaneel of speculaaskruiden toe aan het beslag
    • Vervang het amandelmeel door ander notenmeel
    • Vervang de pindakaas door andere notenpasta

    Pindakaaskoekjes bewaren en voorbereiden

    Suikervrije koekjes met pindakaas op een bord. Op de achtergrond liggen nog enkele koekjes op een rek af te koelen.

    Je kunt (moet) het beslag voor deze koekjes al eerder klaarmaken, het moet namelijk een uur de koelkast in om op te stijven. Sla deze stap niet over, het beslag is namelijk vrij zacht en als je het niet koelt, wordt het erg moeilijk om het te verwerken. Laat het beslag liever niet al te lang in de koeling staan, dan gaat de banaan verkleuren (ik heb niet getest of dit het uiteindelijke bakresultaat beïnvloed, waarschijnlijk niet).

    Na het bakken laat je de pindakaaskoekjes helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna bewaar je ze het beste in een luchtdichte doos, zoals een koektrommel. Doordat er verse banaan in dit recept gaat en de koekjes zacht blijven, kun je ze niet heel lang bewaren. Maximaal twee dagen.

    Uit dit recept haal je 30 koekjes, ze zijn niet groot maar als je dit teveel vindt, kun je het recept natuurlijk halveren.

    Veelgestelde vragen

    Kan ik de pindakaaskoekjes invriezen?

    Ja, dat kan. Laat ze na het bakken volledig afkoelen en doe ze in een luchtdichte doos. Vries ze vervolgens in.

    Kan ik het koekjesdeeg voor deze koekjes invriezen?

    Nee, dat zou ik niet doen. Het is een vrij slap deeg en door de banaan zal het deeg erg verkleuren als je het weer ontdooid.

    Recept

    Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.

    Pindakaaskoekjes zonder suiker

    Voor deze pindakaaskoekjes gebruik je banaan als natuurlijke zoetstof, waardoor je geen toegevoegde suiker hoeft te gebruiken in dit recept!
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 24 minuten minuten
    Totale tijd: 44 minuten minuten
    Servings: 30 koekjes
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • bakpapier
    • mengkom
    • mixer
    • spatel

    Ingrediënten

    • 115 gr boter
    • 125 gr pindakaas (met stukjes)
    • 2 bananen
    • 1 ei
    • 75 gr amandelmeel
    • 100 gr zelfrijzend bakmeel
    • 0.5 tl bakpoeder
    • zout
    • chocolate chips (optioneel)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de boter met de pindakaas in een kom en meng glad met een mixer.
    • Prak de bananen een beetje fijn en doe ze samen met het ei bij het pindakaasmengsel. Mix goed door tot alles goed is gemengd.
    • Voeg het amandelmeel toe, en zeef het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder boven de kom. Voeg ook het zout toe en spatel alles door elkaar tot het nét gemengd is. Zet het beslag nu een uur in de koelkast.
    • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed twee bakvormen met bakpapier
    • Rol 30 balletjes van het deeg met natte handen, elk ongeveer zo groot als een walnoot. Leg de deegballetjes op de bakplaten en bak de koekjes om en om af. Bak ze 10 tot 12 minuten.
    • Eventueel kun je er in elk koekje drie mini chocolate chips drukken als ze net uit de oven komen.

    Video

    Notities

    Bewaar de koekjes in een afgesloten doos, dan blijven ze ca 2 dagen goed (ze zijn niet zo lang houdbaar door de banaan, en omdat de koekjes zacht blijven).

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 86kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 2g | Vetten: 7g | Zout: 45mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Twee plakken maanzaadcake met citroen op een gebaksbordje.
      Maanzaadcake met citroen

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required