Hier blijf je van eten.... Niet erg, want deze pindakaaskoekjes zonder toegevoegde suikers zijn alleen natuurlijk gezoet met banaan. Niet té zoet, en toch ontzettend lekker!

Pindakaaskoekjes maken is echt een leuk bakproject, ook om met kinderen te doen. Want deze pindakaaskoekjes met banaan zijn erg makkelijk te maken. De meeste ingrediënten zul je ook vast al wel in huis hebben. De koekjes smaken geweldig bij een kopje thee en het is ook een erg leuke verrassing om mee te geven in de lunchtrommel. Deze koekjes zijn in vergelijking met veel andere koekjes namelijk een stuk voedzamer.
Ingrediënten pindakaaskoekjes recept
Voor dit koekjes recept heb je nodig:

Pindakaas - gebruik jouw favoriete merk (let op: sommige merken pindakaas bevatten toegevoegde suiker). Ik vind zelf pindakaas met stukjes erg lekker in dit recept.
Boter - voor al mijn bakrecepten gebruik ik ongezouten roomboter, dus voor dit pindakaaskoekjes recept ook.
Bananen - de natuurlijke zoetstof voor dit recept. Hoe rijper, hoe zoeter!
Ei - als ik geen 'eigen eieren' van mijn schoonouders' kippen kan krijgen, gebruik ik altijd vrije uitloop- of scharreleieren.
Amandelmeel - maakt de koekjes wat voedzamer dan wanneer je alleen zelfrijzend bakmeel zou gebruiken. Bovendien past de notige smaak perfect bij deze koekjes.
Zelfrijzend bakmeel en bakpoeder - om de koekjes mooi te laten rijzen gebruik ik zelfrijzend bakmeel in plaats van bloem, en voeg ik ook nog een klein beetje bakpoeder toe. Niet teveel, anders krijg je een 'krijtachtige' nasmaak.
Zout - haalt alle smaken op, het is dus altijd een goed idee om een snufje zout aan je bakrecepten toe te voegen.
Chocolate chips - omdat ik ze anders een beetje te saai vond voor de foto, heb ik na het bakken in elk koekje drie kleine chocolate chips gedrukt. Je kunt deze uiteraard weglaten.
Variatietips
Het is altijd leuk om te variëren als je het basisrecept onder de knie hebt. Een paar ideeën:
- Voeg een theelepel vanillepasta toe aan het beslag
- Voeg een theelepel kaneel of speculaaskruiden toe aan het beslag
- Vervang het amandelmeel door ander notenmeel
- Vervang de pindakaas door andere notenpasta
Pindakaaskoekjes bewaren en voorbereiden

Je kunt (moet) het beslag voor deze koekjes al eerder klaarmaken, het moet namelijk een uur de koelkast in om op te stijven. Sla deze stap niet over, het beslag is namelijk vrij zacht en als je het niet koelt, wordt het erg moeilijk om het te verwerken. Laat het beslag liever niet al te lang in de koeling staan, dan gaat de banaan verkleuren (ik heb niet getest of dit het uiteindelijke bakresultaat beïnvloed, waarschijnlijk niet).
Na het bakken laat je de pindakaaskoekjes helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna bewaar je ze het beste in een luchtdichte doos, zoals een koektrommel. Doordat er verse banaan in dit recept gaat en de koekjes zacht blijven, kun je ze niet heel lang bewaren. Maximaal twee dagen.
Uit dit recept haal je 30 koekjes, ze zijn niet groot maar als je dit teveel vindt, kun je het recept natuurlijk halveren.
Veelgestelde vragen
Ja, dat kan. Laat ze na het bakken volledig afkoelen en doe ze in een luchtdichte doos. Vries ze vervolgens in.
Nee, dat zou ik niet doen. Het is een vrij slap deeg en door de banaan zal het deeg erg verkleuren als je het weer ontdooid.
Recept

Pindakaaskoekjes zonder suiker
Ingrediënten
- 115 gr boter
- 125 gr pindakaas (met stukjes)
- 2 bananen
- 1 ei
- 75 gr amandelmeel
- 100 gr zelfrijzend bakmeel
- 0.5 tl bakpoeder
- zout
- chocolate chips (optioneel)
Zo maak je het
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de boter met de pindakaas in een kom en meng glad met een mixer.
- Prak de bananen een beetje fijn en doe ze samen met het ei bij het pindakaasmengsel. Mix goed door tot alles goed is gemengd.
- Voeg het amandelmeel toe, en zeef het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder boven de kom. Voeg ook het zout toe en spatel alles door elkaar tot het nét gemengd is. Zet het beslag nu een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed twee bakvormen met bakpapier
- Rol 30 balletjes van het deeg met natte handen, elk ongeveer zo groot als een walnoot. Leg de deegballetjes op de bakplaten en bak de koekjes om en om af. Bak ze 10 tot 12 minuten.
- Eventueel kun je er in elk koekje drie mini chocolate chips drukken als ze net uit de oven komen.






Laat een reactie achter