Menu
ontbijt

Notenspread – je eigen broodbeleg maken

Notenspread

Zelf broodbeleg maken is echt heel leuk om te doen. En fijn, want zo weet je precies wat erin gaat. Het belangrijkste: het is ook nog eens hartstikke lekker! Deze notenspread smaakt heerlijk op een geroosterde boterham. Kopje thee erbij en je hebt een heerlijk ontbijt.

Notenboter variaties

Qua soorten noten kun je met deze notenspread helemaal losgaan. Kies vooral wat jij lekker vindt of wat je toevallig nog in huis hebt. Zelf ben ik dol op cashewnoten en die heb ik er dan ook in gedaan. Maar misschien ben jij wel gek op amandelen? Of heb je nog een handje walnoten in huis? In principe kun je hier echt alle kanten mee op.

Ik geef je een basis recept voor notenboter, maar je kunt uiteraard lekker experimenteren met allerlei smaakmakers. Voeg bijvoorbeeld een snufje kaneel toe aan het mengsel van de notenboter, of een lepel honing. Zo maak je steeds weer een andere notenpasta.

Notenpasta

Noten roosteren

In onderstaand recept voor notenpasta, geef ik aan dat je de noten eerst roostert. Dat lijkt een extra stap en je oven moet ervoor aangezet worden, maar sla dit alsjeblieft niet over! Door de noten te roosteren, krijgen ze een veel intensere smaak dan wanneer je dit niet doet. Je notenspread wordt er dus echt lekkerder van!

Een tip: bak gelijk een lekker bananenbrood, dan heb je ook meteen wat lekkers om de notenpasta op te smeren! Het recept voor bananenbrood vind je hier.

Deze notenpasta is trouwens ook heerlijk op een plak bietenbrood, op pompoenpoffertjes, door de havermout….

Notenspread bewaren

Het is een inkoppertje, maar bewaar je zelfgemaakte notenpasta in een brandschoon potje. Je hoeft hier zeker geen nieuw potje voor te kopen. Het is altijd handig om lege potjes van bijvoorbeeld pindakaas of jam te bewaren, en deze goed schoon te maken. Deze potten sluiten goed af en zijn er ten slotte voor gemaakt om broodbeleg in te bewaren! De notenspread is vervolgens zeker enkele weken houdbaar (maar eerlijk gezegd is het bij mij voor die tijd altijd al op)!

Recept notenspread

5 from 2 stemmen
Gang: OntbijtKeuken: TussendoorNiveau: Gemakkelijk
Voor ca

20

porties
Voorbereiding

20

minutes
Calorieën

91

kcal

Deze notenpasta is erg lekker op een plak bananenbrood. Het is ook nog eens zó gemaakt!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 250 gr 250 cashewnoten of andere noten naar keuze

  • 1 snufje 1 zeezout (optioneel)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de noten over de bakplaat en rooster ze in 10 minuten goudbruin. Schud ze halverwege een keertje om en houd de noten de laatste paar minuten goed in de gaten want ze mogen absoluut niet verbranden!
  • Laat de noten helemaal afkoelen en draai vervolgens in de keukenmachine tot een mooie spread (inclusief eventuele smaakmakers. Het duurt vrij lang voor de natuurlijke olie uit de noten komt en zorgt dat je een echt gladde pasta krijgt. Zelf moet mijn keukenmachine daar op de laagste stand ongeveer 10 minuten voor draaien.
  • Bewaar je notenspread in een goed afsluitbaar (jam) potje, dan is de spread heel lang houdbaar.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

notenpasta recept

6 Reacties

  • Maaike
    1 oktober 2022 at 14:09

    Met mijn hakmolen lukt het niet om de noten zo fijn te maken dat er olie uitkomt. Ik moet olie toevoegen anders loopt hij vast. Welke blender gebruik jij ervoor?

    Reply
    • Sandra
      1 oktober 2022 at 20:09

      Hey Maaike, ik ben bang dat een hakmolen hier misschien niet sterk genoeg voor is. Ik gebruik mijn keukenmachine ervoor, een Kenwood Multipro Sense. Het duurt wel echt lang voordat de olie vrijkomt hoor, dus misschien heb je het nog niet lang genoeg gemalen? Bij mij duurt het meestal wel 10 minuten voor het mengsel naar mijn wens is.

      Reply
  • Mia J ansen
    3 december 2017 at 13:54

    Ik ga het straks gelijk proberen, lijkt me superlekker.
    Ipv bietenstroop, die ik nu aan het uitproberen ben.
    Ik koop steeds 1 product, en maak dat eerst op.
    Anders staat het zolang, ik ben maar alleen.

    Reply
    • Sandra
      4 december 2017 at 21:02

      Leuk Mia! Ben benieuwd wat je er van vindt!

      Reply
  • Anne-Marie
    9 mei 2016 at 19:46

    Ik maak ook iedere paar weken mijn eigen potje notenpasta, zo lekker! Mijn favoriete combi is walnoten/cashew en wat zeezout. Honing erbij heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd.

    Reply
  • Eef
    8 mei 2016 at 19:16

    Wat een leuk idee om zelf je eigen notenspread te maken. Lijkt me heerlijk!

    Reply

Laat een reactie achter