ontbijt

Notenspread – je eigen broodbeleg maken

Notenspread - gezond broodbeleg

Zelf broodbeleg maken is echt heel leuk om te doen. En fijn, want zo weet je precies wat erin gaat. Het belangrijkste: het is ook nog eens hartstikke lekker! Deze notenspread smaakt heerlijk op een geroosterde boterham, kopje thee erbij en je hebt een heerlijk ontbijt.

Qua soorten noten kun je met deze notenspread helemaal losgaan. Kies vooral wat jij lekker vindt! Zelf ben ik dol op cashewnoten en die heb ik er dan ook in gedaan en dit vulde ik aan met amandelen. Maar misschien ben jij wel gek op hazelnoten? Of heb je nog een handje walnoten in huis? In principe kun je hier echt alle kanten mee op.

Meer broodbeleg zelf maken? Dat kan? Een paar ideetjes:

Recept voor 1 potje notenspread

  • 200 gram noten naar keuze
  • 6-8 eetlepels vloeibare honing (wil je een flink zoete spread, neem dan 8 eetlepels)
  • 2-4 eetlepels neutrale olie, zoals zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verdeel de noten over de bakplaat en rooster ze in 10 minuten goudbruin. Schud ze halverwege een keertje om en houd de noten de laatste paar minuten goed in de gaten want ze mogen absoluut niet verbranden!

Laat de noten helemaal afkoelen. Maal ze vervolgens fijn met behulp van een keukenmachine. Voeg de honing toe en draai tot een mooie spread. De olie gebruik je vervolgens om je notenspread zo smeuiig te maken als je zelf wilt. Kijk dus eventjes aan hoeveel je nodig hebt. Begin met 1 eetlepel en voeg steeds een beetje toe tot de consistentie van de spread naar jouw wens is.

Bewaar je notenspread in een jampotje.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

4 Comments

  • Reply Mia J ansen

    Ik ga het straks gelijk proberen, lijkt me superlekker.
    Ipv bietenstroop, die ik nu aan het uitproberen ben.
    Ik koop steeds 1 product, en maak dat eerst op.
    Anders staat het zolang, ik ben maar alleen.

    3 december 2017 at 13:54
    • Reply Sandra

      Leuk Mia! Ben benieuwd wat je er van vindt!

      4 december 2017 at 21:02
  • Reply Anne-Marie

    Ik maak ook iedere paar weken mijn eigen potje notenpasta, zo lekker! Mijn favoriete combi is walnoten/cashew en wat zeezout. Honing erbij heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd.

    9 mei 2016 at 19:46
  • Reply Eef

    Wat een leuk idee om zelf je eigen notenspread te maken. Lijkt me heerlijk!

    8 mei 2016 at 19:16
  • Reactie achterlaten