ontbijt

Notenspread & hazelnootpasta – je eigen broodbeleg maken

Notenspread

Zelf broodbeleg maken is echt heel leuk om te doen. En fijn, want zo weet je precies wat erin gaat. Het belangrijkste: het is ook nog eens hartstikke lekker! Deze notenspread smaakt heerlijk op een geroosterde boterham of een plak bananenbrood, kopje thee erbij en je hebt een heerlijk ontbijt. De hazelnootpasta is lekker op toast.

Notenboter variaties

Qua soorten noten kun je met deze notenspread helemaal losgaan. Kies vooral wat jij lekker vindt of wat je toevallig nog in huis hebt. Zelf ben ik dol op cashewnoten en die heb ik er dan ook in gedaan. Maar misschien ben jij wel gek op amandelen? Of heb je nog een handje walnoten in huis? In principe kun je hier echt alle kanten mee op. Ik geef je een recept voor een notenboter en een recept voor hazelnootpasta, maar je kunt uiteraard lekker experimenteren met allerlei smaakmakers. Voeg bijvoorbeeld een snufje kaneel toe aan het mengsel van de notenboter, of een lepel honing.

Notenpasta

Recept notenspread

0 from 0 votes
Course: OntbijtCuisine: TussendoorDifficulty: Gemakkelijk
Voor ca

20

porties
Voorbereiding

20

minutes
Calorieën

91

kcal

Deze notenpasta is erg lekker op een plak bananenbrood. Het is ook nog eens zó gemaakt!

Ingrediënten

  • 250 gr noten naar keuze

  • 1 snufje zeezout (optioneel)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de noten over de bakplaat en rooster ze in 10 minuten goudbruin. Schud ze halverwege een keertje om en houd de noten de laatste paar minuten goed in de gaten want ze mogen absoluut niet verbranden!
  • Laat de noten helemaal afkoelen en draai vervolgens in de keukenmachine tot een mooie spread (inclusief eventuele smaakmakers. H duurt vrij lang voor de natuurlijke olie uit de noten komt en zorgt dat je een echt gladde pasta krijgt. Zelf moet mijn keukenmachine daar op de laagste stand ongeveer 10 minuten voor draaien.
  • Bewaar je notenspread in een goed afsluitbaar (jam) potje, dan is de spread heel lang houdbaar.

Recept hazelnootpasta

(voor 200 ml)

  • 100 gr hazelnoten
  • 50 gr cacaopoeder
  • 25 gr poedersuiker
  • 2 el zonnebloemolie (eventueel meer)
  • snufje zout

Doe de hazelnoten in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg de rest van de ingrediënten toe en maal net zo lang tot er een smeuïge pasta ontstaat. Vind je de hazelnootpasta te dik? Dan kun je altijd nog wat extra olie toevoegen.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

4 Comments

  • Reply Mia J ansen

    Ik ga het straks gelijk proberen, lijkt me superlekker.
    Ipv bietenstroop, die ik nu aan het uitproberen ben.
    Ik koop steeds 1 product, en maak dat eerst op.
    Anders staat het zolang, ik ben maar alleen.

    3 december 2017 at 13:54
    • Reply Sandra

      Leuk Mia! Ben benieuwd wat je er van vindt!

      4 december 2017 at 21:02
  • Reply Anne-Marie

    Ik maak ook iedere paar weken mijn eigen potje notenpasta, zo lekker! Mijn favoriete combi is walnoten/cashew en wat zeezout. Honing erbij heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd.

    9 mei 2016 at 19:46
  • Reply Eef

    Wat een leuk idee om zelf je eigen notenspread te maken. Lijkt me heerlijk!

    8 mei 2016 at 19:16
  • Reactie achterlaten