• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Plaattaart met pompoen en feta

    Bijgewerkt: nov 2025 · Geplaatst: nov 2025 door Sandra

    Deze pompoen plaattaart met feta en zongedroogde tomaat is zo lekker! Tip: maak de pompoenpuree al vooraf, dan is dit vegetarische hoofdgerecht ook nog eens zó klaar!

    Naar recept Naar video
    Plaattaart met pompoen en feta, de taart is in zes stukken gesneden en bestrooid met verse basilicum.

    Waarom je dit recept wilt maken

    • Lekker vegetarisch, ideaal voor een dagje zonder vlees
    • Weinig snijwerk, dus de plaattaart staat snel in de oven
    • Simpele ingrediënten, maar toch zit dit gerecht bomvol smaak

    Tips voor het beste resultaat

    1. Gebruik echt goed uitgelekte zongedroogde tomaten.
    Als ze te veel olie bevatten, wordt de bodem te vet. Laat ze goed uitlekken en dep ze even droog met keukenpapier.

    2. Laat de pompoenpuree goed uitlekken.
    Zelfgemaakte pompoenpuree kan vochtig zijn. Laat even in een zeef liggen om uit te lekken, zo wordt de vulling steviger.

    3. Werk snel met het bladerdeeg.
    Laat het niet te lang op kamertemperatuur liggen voordat het de oven in gaat, anders zakt de rand in en wordt het minder luchtig.

    Ingrediënten pompoen plaattaart

    De ingrediënten om pompoen plaattaart te maken.

    Voor dit recept heb je nodig:

    Bladerdeeg - een rol vers bladerdeeg, verkrijgbaar in het koelvak van de supermarkt.

    Pompoenpuree - kun je eenvoudig zelf maken door een pompoen te halveren en deze op 200 graden te roosteren tot hij zacht is. Geen zin in of tijd voor? Dan heb ik een gekke maar goede hack voor je... Koop een potje babyvoeding! Klinkt gek, maar deze potjes bevatten 100% pompoen dus eigenlijk is dit exact hetzelfde als wanneer je het zelf maakt.

    Rode ui en knoflook - want pompoen is flauw van zichzelf, dus deze smaakmakers zijn onmisbaar!

    Eieren - in mijn recepten kies ik voor vrije uitloop eieren, maat M.

    Zongedroogde tomaat - als je voor een pot met reepjes tomaat kiest, scheelt dit weer snijwerk!

    Feta - de zoute feta geeft lekker veel smaak aan de vulling van deze pompoen plaattaart. Verbrokkel de feta niet te fijn, juist flinke stukken geven een lekker effect.

    Oregano, peper en zout - om het gerecht op smaak te brengen.

    Tip: het is mooi & lekker om de plaattaart te garneren met iets groens. Ik gebruikte basilicum, maar rucola is ook heel lekker.

    Serveertip & variaties

    Serveertip: de plaattaart is erg lekker met een frisse salade van rucola, balsamico en geroosterde pijnboompitten.

    Variatietip: voeg wat gehakte walnoten toe aan de vulling voor extra bite.

    Restje over? Verpak het in een bijenwasdoek!

    Een pak met bijenwasdoeken van het merk Dooek.
    Een startersset van drie bijenwasdoeken met verschillende prints.

    Als je mijn mailserie over koken met restjes hebt gezien, dan weet je het wel: ik ben groot fan van bijenwasdoeken! Ik kreeg van Doeek deze mooie exemplaren opgestuurd. Deze doeken zijn ideaal voor het verpakken van kaas en brood, maar je kunt er ook heel goed restjes groenten of leftovers in bewaren. Zo bespaar je veel plastic afval en door de antibacteriële werking blijft je eten ook nog eens langer goed! Met deze startersset van drie bijenwasdoeken in verschillende maten, ben je meteen goed voorzien.

    https://youtube.com/shorts/jQWS8gvi3hk

    Veelgestelde vragen

    Kan ik de plaattaart van tevoren maken?

    De verschillende onderdelen wel: je kunt al vooraf de pompoen voor de pompoenpuree roosteren, de ui en knoflook bakken en de vulling door elkaar mengen en afgedekt wegzetten. Het bakken van de plaattaart zou ik wel vlak voor het serveren doen, voor het knapperigste resultaat.

    Kan ik de feta vervangen door iets anders?

    Tuurlijk! Geitenkaas is een lekkere vervanger die goed past bij de rest van de smaken in dit gerecht. Als je het niet persé vegetarisch wilt maken, kun je ook uitgebakken spekreepjes gebruiken in plaats van feta.

    Hoe lang blijft de plaattaart goed?

    Ingepakt in een bijenwasdoek blijft hij in de koelkast nog 2-3 dagen goed. Warm de plaattaart 20 minuten op in een oven van 100 graden. Het bladerdeeg wordt wel minder knapperig, maar de taart smaakt dan nog steeds goed.

    Recept

    Plaattaart met pompoen en feta, de taart is in zes stukken gesneden en bestrooid met verse basilicum.

    Plaattaart pompoen & feta

    Deze vegetarische plaattaart is zó lekker! Simpele ingrediënten, maar toch bomvol smaak.
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 30 minuten minuten
    Totale tijd: 45 minuten minuten
    Servings: 2 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • koekenpan
    • mengkom

    Ingrediënten

    • 1 rol bladerdeeg (vers)
    • 1 teen knoflook
    • 1 rode ui
    • 250 gr pompoenpuree (goed uitgelekt)
    • 2 eieren
    • 4 el zongedroogde tomaat reepjes (uitgelekt en droog gedept met keukenpapier)
    • 1 tl oregano (gedroogd)
    • 150 gr feta
    • basilicum of rucola, als garnering
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Als je nog geen pompoenpuree hebt gemaakt of gekocht, start hier dan mee: halveer een pompoen, verwijder de pitten en rooster deze ongeveer 45 minuten op 200 graden, tot het vruchtvlees zacht is. Schep de pompoenpuree eruit en laat afkoelen. Liefst in een zeef, zodat eventueel vocht uit kan lekken.
    • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    • Snijd 1 teen knoflook en 1 rode ui fijn, en fruit deze enkele minuten aan in wat olijfolie, tot het begint te geuren.
    • Laat ondertussen 4 el zongedroogde tomaat reepjes uitlekken en dep droog met keukenpapier.
    • Klop 2 eieren los, meng er 250 gr pompoenpuree door en voeg vervolgens de tomaat, de ui en knoflook en 1 tl oregano toe. Breng flink op smaak met peper en een beetje zout.
    • Meng als laatste 150 gr feta erdoor (verbrokkel de feta grof).
    • Rol het bladerdeeg uit en smeer de vulling uit over de bodem. Het is handig om het bladerdeeg in een ovenschaal te leggen die net iets kleiner is, zodat je een licht opstaand randje krijgt (de vulling kan wat vloeibaar zijn).
    • Bak de pompoen plaattaart in 30 minuten gaar en serveer met verse basilicum of rucola.

    Video

    https://youtube.com/shorts/yZLFgwC3yz4

    Notities

    • Dit recept is voor twee personen, maar als je er wat soep of een salade bij serveert, kun je er ook met drie personen van eten.
    • Geen zin/tijd om pompoenpuree te maken? Koop dan een potje pompoen-babyvoeding van 100% pompoen. 
    • Restjes over? Verpak ze in een bijenwasdoek!
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    Dit is een betaald artikel (advertorial). Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Een mand gevuld met zelfgemaakte volkoren wraps. De wraps liggen op een geblokte groene theedoek.
      Wraps maken (volkoren)
    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required