Deze pompoen plaattaart met feta en zongedroogde tomaat is zo lekker! Tip: maak de pompoenpuree al vooraf, dan is dit vegetarische hoofdgerecht ook nog eens zó klaar!

Waarom je dit recept wilt maken
- Lekker vegetarisch, ideaal voor een dagje zonder vlees
- Weinig snijwerk, dus de plaattaart staat snel in de oven
- Simpele ingrediënten, maar toch zit dit gerecht bomvol smaak
Tips voor het beste resultaat
1. Gebruik echt goed uitgelekte zongedroogde tomaten.
Als ze te veel olie bevatten, wordt de bodem te vet. Laat ze goed uitlekken en dep ze even droog met keukenpapier.
2. Laat de pompoenpuree goed uitlekken.
Zelfgemaakte pompoenpuree kan vochtig zijn. Laat even in een zeef liggen om uit te lekken, zo wordt de vulling steviger.
3. Werk snel met het bladerdeeg.
Laat het niet te lang op kamertemperatuur liggen voordat het de oven in gaat, anders zakt de rand in en wordt het minder luchtig.
Ingrediënten pompoen plaattaart

Voor dit recept heb je nodig:
Bladerdeeg - een rol vers bladerdeeg, verkrijgbaar in het koelvak van de supermarkt.
Pompoenpuree - kun je eenvoudig zelf maken door een pompoen te halveren en deze op 200 graden te roosteren tot hij zacht is. Geen zin in of tijd voor? Dan heb ik een gekke maar goede hack voor je... Koop een potje babyvoeding! Klinkt gek, maar deze potjes bevatten 100% pompoen dus eigenlijk is dit exact hetzelfde als wanneer je het zelf maakt.
Rode ui en knoflook - want pompoen is flauw van zichzelf, dus deze smaakmakers zijn onmisbaar!
Eieren - in mijn recepten kies ik voor vrije uitloop eieren, maat M.
Zongedroogde tomaat - als je voor een pot met reepjes tomaat kiest, scheelt dit weer snijwerk!
Feta - de zoute feta geeft lekker veel smaak aan de vulling van deze pompoen plaattaart. Verbrokkel de feta niet te fijn, juist flinke stukken geven een lekker effect.
Oregano, peper en zout - om het gerecht op smaak te brengen.
Tip: het is mooi & lekker om de plaattaart te garneren met iets groens. Ik gebruikte basilicum, maar rucola is ook heel lekker.
Serveertip & variaties
Serveertip: de plaattaart is erg lekker met een frisse salade van rucola, balsamico en geroosterde pijnboompitten.
Variatietip: voeg wat gehakte walnoten toe aan de vulling voor extra bite.
Restje over? Verpak het in een bijenwasdoek!


Als je mijn mailserie over koken met restjes hebt gezien, dan weet je het wel: ik ben groot fan van bijenwasdoeken! Ik kreeg van Doeek deze mooie exemplaren opgestuurd. Deze doeken zijn ideaal voor het verpakken van kaas en brood, maar je kunt er ook heel goed restjes groenten of leftovers in bewaren. Zo bespaar je veel plastic afval en door de antibacteriële werking blijft je eten ook nog eens langer goed! Met deze startersset van drie bijenwasdoeken in verschillende maten, ben je meteen goed voorzien.
Veelgestelde vragen
De verschillende onderdelen wel: je kunt al vooraf de pompoen voor de pompoenpuree roosteren, de ui en knoflook bakken en de vulling door elkaar mengen en afgedekt wegzetten. Het bakken van de plaattaart zou ik wel vlak voor het serveren doen, voor het knapperigste resultaat.
Tuurlijk! Geitenkaas is een lekkere vervanger die goed past bij de rest van de smaken in dit gerecht. Als je het niet persé vegetarisch wilt maken, kun je ook uitgebakken spekreepjes gebruiken in plaats van feta.
Ingepakt in een bijenwasdoek blijft hij in de koelkast nog 2-3 dagen goed. Warm de plaattaart 20 minuten op in een oven van 100 graden. Het bladerdeeg wordt wel minder knapperig, maar de taart smaakt dan nog steeds goed.
Recept

Plaattaart pompoen & feta
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg (vers)
- 1 teen knoflook
- 1 rode ui
- 250 gr pompoenpuree (goed uitgelekt)
- 2 eieren
- 4 el zongedroogde tomaat reepjes (uitgelekt en droog gedept met keukenpapier)
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 150 gr feta
- basilicum of rucola, als garnering
Zo maak je het
- Als je nog geen pompoenpuree hebt gemaakt of gekocht, start hier dan mee: halveer een pompoen, verwijder de pitten en rooster deze ongeveer 45 minuten op 200 graden, tot het vruchtvlees zacht is. Schep de pompoenpuree eruit en laat afkoelen. Liefst in een zeef, zodat eventueel vocht uit kan lekken.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd 1 teen knoflook en 1 rode ui fijn, en fruit deze enkele minuten aan in wat olijfolie, tot het begint te geuren.
- Laat ondertussen 4 el zongedroogde tomaat reepjes uitlekken en dep droog met keukenpapier.
- Klop 2 eieren los, meng er 250 gr pompoenpuree door en voeg vervolgens de tomaat, de ui en knoflook en 1 tl oregano toe. Breng flink op smaak met peper en een beetje zout.
- Meng als laatste 150 gr feta erdoor (verbrokkel de feta grof).
- Rol het bladerdeeg uit en smeer de vulling uit over de bodem. Het is handig om het bladerdeeg in een ovenschaal te leggen die net iets kleiner is, zodat je een licht opstaand randje krijgt (de vulling kan wat vloeibaar zijn).
- Bak de pompoen plaattaart in 30 minuten gaar en serveer met verse basilicum of rucola.
Notities
- Dit recept is voor twee personen, maar als je er wat soep of een salade bij serveert, kun je er ook met drie personen van eten.
- Geen zin/tijd om pompoenpuree te maken? Koop dan een potje pompoen-babyvoeding van 100% pompoen.
- Restjes over? Verpak ze in een bijenwasdoek!
Dit is een betaald artikel (advertorial). Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn disclaimer.






Laat een reactie achter