Deze witlof met blauwe kaas is een heerlijk bijgerecht. Lekker om met Kerst op tafel te zetten als variatie op de klassieke witlof met ham en kaas, of bij de gewone doordeweekse maaltijd.

Het kost namelijk helemaal niet zoveel tijd om dit bijgerecht klaar te maken, en lekker dat het is!
Een hele lekkere combinatie van een klein beetje bitterheid van de witlof, die je compenseert met wat suiker. Met dit recept karameliseer je de stronkjes witlof namelijk in de pan met een klein beetje suiker. Daar krijgt de witlof een lekker zoetje van.
Samen met wat stukjes blauwe kaas is dat een superlekkere combinatie. Een paar druppels balsamico maken het helemaal af!
Ingrediënten voor dit recept
Hierboven heb ik al een beetje verklapt wat je nodig hebt voor dit recept:
Witlof - gebruik mooie, verse stronken. Het liefst mooie slanke, die kun je makkelijker gelijkmatig gaar krijgen dan hele dikke stronken.
Blauwe kaas - voor dit recept gebruik ik vaak Cambozola. Deze blauwe kaas is niet heel pittig maar wel romig, waardoor hij mooi smelt. Ook een gorgonzola dolce vind ik er erg lekker bij. Ook dit is een romige, niet heel pittige blauwe kaas.
Suiker - gewone kristalsuiker werkt prima voor dit recept.
Balsamicostroop - dit is iets anders dan balsamicoazijn. Het is veel dikker en stroperiger, vandaar de naam. In de basis is het overigens hetzelfde, de stroop is een verder ingekookte versie van de azijn, soms met nog extra toegevoegde suiker.
Variatietips
Als je dat lekkerder vindt kun je natuurlijk prima een pittigere blauwe kaas nemen dan Cambozola of Gorgonzola dolce. Denk aan bijvoorbeeld een roquefort of Blue Stilton.
Houdt niet iedereen in het gezelschap van blauwe kaas? Dan kun je ook brie gebruiken, of stukjes zachte geitenkaas.
Witlof met blauwe kaas: voorbereiden, bewaren en restjes
Dit is bij uitstek een bijgerecht dat je perfect kunt voorbereiden! Je kunt het recept al helemaal klaarmaken tot de één na laatste stap. Als je het wilt serveren, zet je de witlof met blauwe kaas nog even in de oven om de schotel af te bakken, en klaar ben je!
Heb je een restje over van dit gerecht? Bewaar dit niet te lang. Ik zou de overgebleven stronkjes witlof de volgende dag in heel dunne reepjes snijden en gebruiken om er een lunchsalade van te maken (lekker met wat verse sla en fijngehakte walnoten, en eventueel wat extra blauwe kaas en een balsamico-dressing).
Recept
Recept gekarameliseerde witlof met blauwe kaas
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 4 stronkjes witlof
- 4 tl suiker
- 8 stukjes blauwe kaas (bv cambozola of gorgonzola)
- balsamicostroop
Zo maak je het
- Snijd de witlof in de lengte door en verwijder de kern. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de witlof ongeveer vijf minuten.
- Bestrooi de stonkjes aan de platte kant met de suiker en wat zout, draai de witlof om en laat dit in drie minuten karameliseren.
- Verdeel de kaas over de witlof en bak nog even op een zacht vuurtje zodat de kaas een beetje smelt.
- Garneer elk stronkje gekarameliseerde witlof met wat balsamicostroop.
Laat een reactie achter