Menu
bijgerechten

Gekarameliseerde witlof met blauwe kaas

Witlof met blauwe kaas

Deze witlof met blauwe kaas is een heerlijk bijgerecht. Lekker om met Kerst op tafel te zetten als variatie op de klassieke witlof met ham en kaas, of bij de gewone doordeweekse maaltijd. Het kost namelijk helemaal niet zoveel tijd om dit bijgerecht klaar te maken, en lekker dat het is! Een hele lekkere combinatie van een klein beetje bitterheid van de witlof, die je compenseert met wat suiker. Met dit recept karameliseer je de stronkjes witlof namelijk in de pan met een klein beetje suiker. Daar krijgt de witlof een lekker zoetje van. Samen met wat stukjes blauwe kaas is dat een superlekkere combinatie. Een paar druppels balsamico maken het helemaal af! 

Gekarameliseerde witlof met Cambozola

Voor dit recept gebruik ik vaak Cambozola. Deze blauwe kaas is niet heel pittig maar wel romig, waardoor hij mooi smelt. Ook een gorgonzola dolce vind ik er erg lekker bij. Ook dit is een romige, niet heel pittige blauwe kaas. Maar als je het lekkerder vindt kun je natuurlijk prima een pittigere blauwe kaas nemen. Denk aan bijvoorbeeld een roquefort of Blue Stilton. Houdt niet iedereen in het gezelschap van blauwe kaas? Dan kun je ook brie gebruiken.

Recept gekarameliseerde witlof met blauwe kaas

4 from 2 votes
Course: BijgerechtCuisine: KerstDifficulty: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

10

minutes
Calorieën

108

kcal

Een lekker en makkelijk bijgerecht, misstaat niet op de Kerst tafel maar is eigenlijk altijd lekker!

Ingrediënten

  • 4 stronkjes witlof

  • 4 tl suiker

  • 8 stukjes blauwe kaas (bv cambozola of gorgonzola)

  • balsamicostroop

Bereiding

  • Snijd de witlof in de lengte door en verwijder de kern. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de witlof ongeveer vijf minuten.
  • Bestrooi de stonkjes aan de platte kant met de suiker en wat zout, draai de witlof om en laat dit in drie minuten karameliseren.
  • Verdeel de kaas over de witlof en bak nog even op een zacht vuurtje zodat de kaas een beetje smelt.
  • Garneer elk stronkje gekarameliseerde witlof met wat balsamicostroop.

Opmerkingen

  • Je kunt de witlof al vooraf karameliseren. Laat de stronkjes afkoelen en leg ze in een ovenschaal. Beleg ze met de kaas en bak ze nog een paar minuten af in de oven totdat de kaas smelt, en serveer meteen.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter