Aardappelgratin: ben jij er ook zo dol op? Ik wel! Deze aardappelgratin met ui uit de oven is superlekker en perfect geschikt als bijgerecht. Bijvoorbeeld tijdens Kerst, maar eigenlijk kan hij het hele jaar door wel. Je brengt de gratin op smaak met allerlei lekkers: knoflook, ui, tijm…
Romige aardappelgratin
Natuurlijk een flinke scheut slagroom want daar wordt de aardappelgratin lekker romig van! En dan heb ik het nog niet eens gehad over het laagje gegratineerde kaas bovenop… Wat mij betreft is dit echt een heerlijk en feestelijk bijgerecht.
Bovendien vind volgens mij iedereen dit wel lekker en het past ook overal bij. Serveer de gratin bijvoorbeeld bij een runderrollade of bij deze heerlijke Beef Wellington met champignons.
Tijdbesparende tip
Tip: ik schil de aardappels voor de aardappelgratin niet. Dat geeft net even iets meer kleur en bite, en het scheelt een hoop schilwerk (yes, ik ben lui)! Nog een tip: deze gegratineerde ovenschotel is heel goed voor te bereiden, handig voor een etentje. Je kunt de schotel al helemaal klaarmaken (ik zou wel het ei/roommengsel er op het laatste moment aan toevoegen) en dan schuif je hem voor je etentje zo de oven in.
Aardappelgratin met ui
Deze aardappelgratin maakte ik met ui en tijm, mijn favoriete kruid. Maar je kunt eigenlijk alle kanten op met dit recept. Een paar tips om lekker te variëren met dit recept:
- Vervang de ui eens door rode ui
- Voeg spekjes toe aan de gratin
- Gebruik rozemarijn of oregano in plaats van tijm
Welke aardappels voor aardappelgratin gebruiken?
Welke aardappelen moet je nu gebruiken als je gratin gaat maken? Ik heb even wat onderzoek gedaan maar op het internet kwam ik zowel recepten tegen voor aardappelgratin met vastkokende aardappels, als met kruidige aardappelen.
Ik denk dat je dus gewoon moet kiezen wat je zelf het lekkerste vindt, dit kan ook afhankelijk zijn van het seizoen. Zelf gebruikte ik vastkokende aardappelen voor deze aardappelgratin, zodat de schijfjes na het koken nog stevig zijn en makkelijk te verwerken zijn. Dat vind ik wel zo makkelijk.


Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!
Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.
Nog geen reacties