Menu
bijgerechten

Aardappelgratin met ui uit de oven

Aardappelgratin met ui

Aardappelgratin: ben jij er ook zo dol op? Ik wel! Deze aardappelgratin met ui uit de oven is superlekker en perfect geschikt als bijgerecht. Bijvoorbeeld tijdens Kerst, maar eigenlijk kan hij het hele jaar door wel. Je brengt de gratin op smaak met allerlei lekkers: knoflook, ui, tijm… En natuurlijk een flinke scheut slagroom want daar wordt de aardappelgratin lekker romig van! Tip: ik schil de aardappels voor de aardappelgratin niet. Dat geeft net even iets meer kleur en bite, en het scheelt een hoop schilwerk (yes, ik ben lui)! Nog een tip: deze ovenschotel is heel goed voor te bereiden, handig voor een etentje. Je kunt de schotel al helemaal klaarmaken (ik zou wel het ei/roommengsel er op het laatste moment aan toevoegen) en dan schuif je hem voor je etentje zo de oven in.

Aardappelgratin met ui

Deze aardappelgratin maakte ik met ui en tijm, mijn favoriete kruid. Maar je kunt eigenlijk alle kanten op met dit recept. Een paar tips:

  • Vervang de ui eens door rode ui
  • Voeg spekjes toe aan de gratin
  • Gebruik rozemarijn in plaats van tijm

Welke aardappels voor aardappelgratin gebruiken?

Welke aardappelen moet je nu gebruiken als je gratin gaat maken? Ik heb even wat onderzoek gedaan maar op het internet kwam ik zowel recepten tegen voor aardappelgratin met vastkokende aardappels, als met kruidige aardappelen. Ik denk dat je dus gewoon moet kiezen wat je zelf het lekkerste vindt. Zelf gebruikte ik vastkokende aardappelen voor deze aardappelgratin, zodat de schijfjes na het koken nog stevig zijn en makkelijk te verwerken zijn.

Recept aardappelgratin met ui uit de oven

5 from 1 vote
Course: BijgerechtCuisine: KerstDifficulty: Gemiddeld
Voor

4

personen
Bereidingstijd

25

minutes
Oventijd

25

minutes
Calorieën

326

kcal

Deze makkelijke aardappelgratin is snel gemaakt en is een erg lekker bijgerecht, bijvoorbeeld met Kerst.

Ingrediënten

  • 500 gr vastkokende aardappels

  • 1 bouillonblokje (kruiden)

  • 1 teen knoflook

  • 2 uien

  • 5 takjes tijm

  • 1 ei

  • 125 ml slagroom

  • 75 gr Parmezaanse kaas

Bereiding gratin met aardappels, ui en tijm

  • Snijd de aardappels in zo dun mogelijke plakjes (je hoeft ze niet te schillen) en kook de aardappelschijfjes vijf minuten in ruim water met een bouillonblokje. Laat de aardappels goed uitlekken in een vergiet.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met wat boter of olie. Halveer de teen knoflook en wrijf de ovenschaal ermee in.
  • Snijd de ui in halve ringen en fruit deze een paar minuten aan op een zacht vuurtje. Doe de tijm erbij en bak nog even mee. Meng daarna de aardappelschijfjes erdoor, breng flink op smaak met peper en zout en hussel goed door elkaar. Doe dit mengsel in de ovenschaal.
  • Klop het ei los met de slagroom en breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel over het aardappel/ui mengsel.
  • Rasp de Parmezaanse kaas over de ovenschotel en bak de aardappelgratin 20-25 minuten op 200 graden.

Opmerkingen

  • Een restje gratin kun je de volgende dag weer opwarmen in de oven (even afdekken met aluminiumfolie, anders wordt de schotel te bruin). Je kunt de gratin nog een dag of twee in de koelkast bewaren.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter