Menu
bijgerechten

Aardappelgratin met ui uit de oven

Aardappelgratin met ui

Aardappelgratin: ben jij er ook zo dol op? Ik wel! Deze aardappelgratin met ui uit de oven is superlekker en perfect geschikt als bijgerecht. Bijvoorbeeld tijdens Kerst, maar eigenlijk kan hij het hele jaar door wel. Je brengt de gratin op smaak met allerlei lekkers: knoflook, ui, tijm…

Romige aardappelgratin

Natuurlijk een flinke scheut slagroom want daar wordt de aardappelgratin lekker romig van! En dan heb ik het nog niet eens gehad over het laagje gegratineerde kaas bovenop… Wat mij betreft is dit echt een heerlijk en feestelijk bijgerecht.

Bovendien vind volgens mij iedereen dit wel lekker en het past ook overal bij. Serveer de gratin bijvoorbeeld bij een runderrollade of bij deze heerlijke Beef Wellington met champignons.

Tijdbesparende tip

Tip: ik schil de aardappels voor de aardappelgratin niet. Dat geeft net even iets meer kleur en bite, en het scheelt een hoop schilwerk (yes, ik ben lui)! Nog een tip: deze gegratineerde ovenschotel is heel goed voor te bereiden, handig voor een etentje. Je kunt de schotel al helemaal klaarmaken (ik zou wel het ei/roommengsel er op het laatste moment aan toevoegen) en dan schuif je hem voor je etentje zo de oven in.

Aardappelgratin met ui

Deze aardappelgratin maakte ik met ui en tijm, mijn favoriete kruid. Maar je kunt eigenlijk alle kanten op met dit recept. Een paar tips om lekker te variëren met dit recept:

  • Vervang de ui eens door rode ui
  • Voeg spekjes toe aan de gratin
  • Gebruik rozemarijn of oregano in plaats van tijm

Welke aardappels voor aardappelgratin gebruiken?

Welke aardappelen moet je nu gebruiken als je gratin gaat maken? Ik heb even wat onderzoek gedaan maar op het internet kwam ik zowel recepten tegen voor aardappelgratin met vastkokende aardappels, als met kruidige aardappelen.

Ik denk dat je dus gewoon moet kiezen wat je zelf het lekkerste vindt, dit kan ook afhankelijk zijn van het seizoen. Zelf gebruikte ik vastkokende aardappelen voor deze aardappelgratin, zodat de schijfjes na het koken nog stevig zijn en makkelijk te verwerken zijn. Dat vind ik wel zo makkelijk.

Recept aardappelgratin met ui uit de oven

5 from 5 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: KerstNiveau: Gemiddeld
Voor

4

personen
Bereidingstijd

25

minutes
Oventijd

25

minutes
Calorieën

326

kcal

Deze makkelijke aardappelgratin is snel gemaakt en is een erg lekker bijgerecht, bijvoorbeeld met Kerst.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 500 gr 500 vastkokende aardappels

  • 1 1 bouillonblokje (kruiden)

  • 1 teen 1 knoflook

  • 2 2 uien

  • 5 takjes 5 tijm

  • 1 1 ei

  • 125 ml 125 slagroom

  • 75 gr 75 Parmezaanse kaas

Bereiding gratin met aardappels, ui en tijm

  • Snijd de aardappels in zo dun mogelijke plakjes (je hoeft ze niet te schillen) en kook de aardappelschijfjes vijf minuten in ruim water met een bouillonblokje. Laat de aardappels goed uitlekken in een vergiet.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met wat boter of olie. Halveer de teen knoflook en wrijf de ovenschaal ermee in.
  • Snijd de ui in halve ringen en fruit deze een paar minuten aan op een zacht vuurtje. Doe de tijm erbij en bak nog even mee. Meng daarna de aardappelschijfjes erdoor, breng flink op smaak met peper en zout en hussel goed door elkaar. Doe dit mengsel in de ovenschaal.
  • Klop het ei los met de slagroom en breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel over het aardappel/ui mengsel.
  • Rasp de Parmezaanse kaas over de ovenschotel en bak de aardappelgratin 20-25 minuten op 200 graden.

Opmerkingen

  • Een restje gratin kun je de volgende dag weer opwarmen in de oven (even afdekken met aluminiumfolie, anders wordt de schotel te bruin). Je kunt de gratin nog een dag of twee in de koelkast bewaren.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter