Alcoholvrije stoofperen zijn eigenlijk net zo lekker als de variant met alcohol. Normaal maak ik ze vaak met port, waanzinnig lekker. Maar soms wil je gewoon stoofpeertjes zonder alcohol maken. Omdat er ook kinderen van eten, of zwangeren bijvoorbeeld. Want hoewel je stoofpeertjes lang kookt en er dus een groot deel van de alcohol verdampt, zal er altijd wat achterblijven in de peertjes. En dat wil je dus soms niet!
Stoofpeertjes zonder alcohol
Om de alcoholvrije stoofperen toch een extra lekker smaakje mee te geven, kun je ze koken in bessensap. Ik gebruikte hiervoor cranberry- en zwarte bessensap, dit is te koop in 1-liter flessen van het merk Ocean’s. Volgens mij is dit merk in veel supermarkten verkrijgbaar. Maar je kunt uiteraard ook bessensap van een ander merk gebruiken. En ik denk dat het ook erg lekker is om druivensap te gebruiken!
Gieser Wildeman peren
Als ik deze alcoholvrije stoofperen ga maken, doe ik dat het liefste met Gieser Wildeman peren. Dit zijn dé peren om stoofpeertjes mee te maken. Ze zijn echt keihard en helemaal niet lekker om zo uit de hand te eten. Maar als je ze hebt gekookt weet je niet wat je proeft! Gebruik absoluut geen rijpe handperen voor dit recept. Die zijn veel te zacht en zullen tot moes koken.
Kruidige stoofpeertjes zonder alcohol
Voor een lekker kruidig smaakje kook ik verschillende specerijen mee met de alcoholvrije stoofperen. Kaneel is natuurlijk echt onmisbaar, maar verder vind ik het erg lekker om steranijs mee te koken. Dit zorgt voor een heel bijzondere smaak aan de stoofpeertjes. En een beetje kruidnagel voor wat extra warmte!

Alcoholvrije stoofperen
Ingrediënten
- 1 kg stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
- 1 liter bessensap
- 50 gr suiker
- 1 kaneelstokje
- 5 steranijs
- 5 kruidnagels
Zo maak je het
- Schil de stoofpeertjes, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Doe de stukjes stoofpeer in een pan.
- Doe het bessensap in de pan en voeg de suiker, kaneel, steranijs en de kruidnagels toe.
- Laat de alcoholvrije stoofperen ongeveer 90 minuten koken en prik er daarna even in om te kijken of ze mooi zacht zijn geworden. Zo niet, dan kook je ze nog wat langer.
- Serveer de stoofpeertjes warm of koud.
Voedingswaarden

Nog geen reacties