bijgerechten desserts

Stoofperen met port, kaneel en kardemom

Stoofperen met port, kaneel en kardemom

Stoofperen mogen bij ons niet missen op de kersttafel. Al zolang ik me kan herinneren, maakte mijn moeder stoofpeertjes met Kerst en dat doet ze nog steeds trouw ieder jaar! Stoofperen kwamen trouwens niet alleen met Kerst op tafel, we aten ze eigenlijk gewoon de hele winter door. Helemaal niet gek, want lekker zijn ze! En het kan ook best, want deze peren zijn in het seizoen van eind oktober t/m maart. Je kunt ze dus ook prima de hele winter eten. Maar ik moet eerlijk bekennen: zelf stoofpeertjes maken dat had ik nooit gedaan… Best erg en ik vond dat deze klassieker echt niet mocht ontbreken in de verzameling kerstrecepten op mijn blog, daarom vandaag mijn versie van stoofperen met port met kaneel en kardemom. Lekker om te serveren als bijgerecht, maar ze kunnen ook heel goed als toetje met Kerst (met een bolletje kaneelijs erbij)

Welke peren voor stoofpeertjes?

Om stoofperen te maken gebruik je het liefst Gieser Wildeman peren. Deze peren zijn keihard en echt niet te eten zo uit het vuistje, maak kook ze en voilà: je hebt heerlijk zachte stoofpeertjes! Je kunt ook St. Remy peren gebruiken om stoofperen te maken, maar die kleuren iets minder mooi rood dan de Gieser Wildeman peren.

Recept stoofperen met port, kaneel en kardemom

5 from 1 vote
Course: Bijgerecht, ToetjeCuisine: KerstDifficulty: Eenvoudig
Voor

6

personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

2

hours 
Calorieën

139

kcal

Stoofperen zijn onmisbaar tijdens Kerst, maar zijn eigenlijk de hele winter door lekker. Deze variant met port, kaneel en kardemom is zalig.

Ingrediënten

  • 6 stoofperen (Gieser Wildeman, ca 1 kg)

  • 500 ml port (gebruik bessensap voor een alcoholvrije versie)

  • 50 gr suiker

  • 1 kaneelstokje

  • 3 kardemompeulen

  • 3 kruidnagels

Bereiding

  • Schil de stoofperen met een dunschiller en laat het steeltje en kontje er nog aan.
  • Doe de port in een pan met de suiker, kaneel, kardemom en de kruidnagels.
  • Doe de stoofperen in de pan, vul eventueel nog aan met water als de peertjes nog niet helemaal onderstaan, en laat het geheel twee uurtjes zachtjes sudderen op een laag vuurtje.
  • Laat de stoofpeertjes iets afkoelen en serveer.

Opmerkingen

  • Je kunt de stoofperen met port heel goed van te voren maken, dan trekt de smaak er extra lekker in. De peren zijn zowel warm, lauw als koud heel lekker.
  • Omdat stoofperen zo lang op het vuur moeten, is het zonde om een kleine portie te maken. Maak dus liever teveel dan te weinig. Het overschot kun je altijd invriezen voor later gebruik.
Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten