Stoofperen mogen bij ons niet missen op de kersttafel. Al zolang ik me kan herinneren, maakte mijn moeder stoofpeertjes met Kerst en dat doet ze nog steeds trouw ieder jaar! Stoofperen kwamen trouwens niet alleen met Kerst op tafel, we aten ze eigenlijk gewoon de hele winter door. Helemaal niet gek, want lekker zijn ze! En het kan ook best, want deze peren zijn in het seizoen van eind oktober t/m maart. Je kunt ze dus ook prima de hele winter eten.
Stoofperen maken
Maar ik moet eerlijk bekennen: zelf stoofpeertjes maken dat had ik nooit gedaan… Best erg en ik vond dat deze klassieker echt niet mocht ontbreken in de verzameling kerstrecepten op mijn blog, daarom vandaag mijn versie van stoofperen met port met kaneel en kardemom. Lekker om te serveren als bijgerecht, maar ze kunnen ook heel goed als toetje met Kerst (met een bolletje kaneelijs erbij) zoals in dit kerst-toetje.
Welke peren voor stoofpeertjes?
Om stoofperen te maken gebruik je het liefst Gieser Wildeman peren. Deze peren zijn keihard en echt niet te eten zo uit het vuistje, maak kook ze en voilà: je hebt heerlijk zachte stoofpeertjes! Je kunt ook St. Remy peren gebruiken om stoofperen te maken, maar die kleuren iets minder mooi rood dan de Gieser Wildeman peren.
Stoofperen met port
In dit stoofperen recept maak ik gebruik van port. Je ziet het al op de foto; daar krijgen ze een schitterende, dieprode kleur van. Maar wil je liever geen alcohol gebruiken? Dan verwijs ik je graag naar deze alcoholvrije stoofpeertjes.
Stoofpeertjes bewaren
Heel fijn: stoofpeertjes blijven heel lang goed. Zelf bewaar ik ze altijd in een goed luchtdichte doos, in het kookvocht. Dan blijven ze zeker twee weken goed! Nog een leuke tip: je kunt er ook een lekkere stoofperen smoothie mee maken, lekker voor na de feestdagen.

Recept stoofperen met port, kaneel en kardemom
Ingrediënten
- 6 stoofperen (Gieser Wildeman, ca 1 kg)
- 500 ml port (gebruik bessensap voor een alcoholvrije versie)
- 50 gr suiker
- 1 kaneelstokje
- 3 kardemompeulen
- 3 kruidnagels
Zo maak je het
- Schil de stoofperen met een dunschiller en laat het steeltje en kontje er nog aan.
- Doe de port in een pan met de suiker, kaneel, kardemom en de kruidnagels.
- Doe de stoofperen in de pan, vul eventueel nog aan met water als de peertjes nog niet helemaal onderstaan, en laat het geheel twee uurtjes zachtjes sudderen op een laag vuurtje.
- Laat de stoofpeertjes iets afkoelen en serveer.
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)

Nog geen reacties