Vandaag vertel ik je alles over asperges! Hoe kun je asperges het beste bewaren en bereiden? En natuurlijk krijgen jullie er ook tips voor lekkere recepten bij.
Welke soorten asperges zijn er?
Er zijn twee soorten asperges te onderscheiden: de witte en de groene. Vooral de witte variant krijgt ieder jaar weer veel aandacht. Mensen raken door het dolle als ‘het witte goud’ weer vers te verkrijgen is.
En terecht, wat is dit een fantastisch lekkere groente. Goed bereid zijn ze boterzacht en subtiel van smaak. Echt heerlijk.
“Het witte goud” wordt in het voorjaar geplukt en zijn vooral van april t/m juni te verkrijgen, de groene variant vind je het hele jaar door in de supermarkt.
Een echt streekproduct
Wist je dat witte asperges een echt streekproduct zijn? Deze heerlijke groente wordt grotendeels in Limburg geteeld. Tijdens het aspergeseizoen kun je ze overal langs de weg kopen en zijn er zelfs speciale ‘asperge-routes’ uitgezet. De Limburgers zijn trots op dit mooie product, en terecht! Op hartvanlimburg.nl vind je er meer informatie over.
Groene asperges

De groene variant van deze groente is trouwens ook onweerstaanbaar. Nét even wat frisser, pittiger en steviger zijn ze. Eigenlijk is het bijna een compleet andere groente, zo anders van smaak en structuur dan de witte asperge!
Groene asperges worden pas geoogst als deze 25 centimeter boven de grond staan, terwijl de witte variant nooit het daglicht te zien krijgt. Vandaar het verschil in kleur én in smaak.
Er bestaat overigens ook nog een paarse variant, prachtig in salades! Helaas is deze niet altijd even goed verkrijgbaar. Op een goed gesorteerde markt heb je er de beste kans op.
Bewaren & Bereiden

Kies bij het kopen voor asperges die er mooi glad en stevig uitzien. Je kunt ze na aankoop een paar dagen bewaren in de groentelade van je koelkast, maar eet ze zo vers mogelijk.
Groene asperges hoef je niet te schillen maar snijd wel altijd de onderkant eraf voordat je ze gaat bereiden. Witte exemplaren moet je wel even schillen.
Snijd eerst de ‘houtige’ onderkant van de groente af en gebruik daarna een dunschiller om ze vanaf een paar centimeter onder het kopje, schoon te maken. Doe dit zorgvuldig want de schil is echt niet lekker, die is taai en vezelig. Overigens hoef je de schillen niet weg te gooien, want ze geven wel veel smaak af. Handig dus om mee te komen als je witte asperges gaat koken, of als smaakmaker voor aspergebouillon.
Kooktijd asperges

Groene asperges hoef je maar heel kort te koken: 3 – 6 minuten. De witte variant kook je ongeveer 10 minuten, maar laat je nog een enkele minuten doorwarmen in het kookwater.
Je kunt de groente ook roerbakken (ca 5 minuten).
Zijn asperges gezond?
Ja! De voordelen volgens gezondheidsnet.nl: deze stengelgroente is rijk aan het aminozuur asparagine (goed voor de nieren). Ook heeft asparagine een positief effect op leverstoornissen, chronische reuma en jicht. Daarnaast bevat deze groente ook nog eens magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamines als B1, B2, B6 en C. Gezonde jongens dus!
Wat te doen met een restje asperges?

Groene exemplaren over? Grill ze en omwikkel met rauwe ham en wat pestodressing voor een simpel hapje. Ook lekker als extra groente in verschillende roerbakgerechten, in een salade of als extra topping op een pizza of als vulling in een quiche.
Van witte exemplaren kun je het beste aspergesoep maken, daar heb je slechts enkele stengels voor nodig. Of verwerk ze tot risotto, ook erg lekker!
Recepten met asperges

Deze lekkere groente is super veelzijdig. Een paar ideetjes:
- Serveer ze traditioneel met gerookte zalm en ei
- Maak er soep van, lekker met gerookte zalm
- Verwerk groene asperges in een quiche of plaattaart
- Serveer groene asperges als hapje, met rauwe ham en pestodressing bijvoorbeeld
Bekijk hier al mijn recepten met asperge
Nog geen reacties