Menu
zoet

Cantuccini zelf maken – helemaal niet moeilijk!

cantuccini recept

Cantuccini zelf maken? Natuurlijk! Want koekjes bakken is ontzettend leuk, maar koekjes bakken die je normaal in de supermarkt koopt, vind ik vooral heel erg leuk. Het fijne is dat dit recept voor cantuccini koekjes echt ontzettend makkelijk is. Je hebt er maar 5 ingrediënten voor nodig en die heb je vast al in huis. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Italiaanse amandelkoekjes

Cantuccini ken je misschien wel van een vakantie in Italië. Deze heerlijke amandelkoekjes zijn lekker om zó te eten, maar smaken ook heerlijk als je ze – naar echt Italiaans gebruik – even in de koffie doopt. Dat maakt ze ook wat zachter, want deze koekjes zijn wel wat aan de harde kant!

Koekjes met Amaretto

cantuccini met amaretto

Behalve in de koffie, krijg je dit koekje ook wel eens geserveerd aan het einde van het diner. Met een glaasje ‘vin santo’ (een zoete wijn) of Amaretto om in te dopen.

Cantuccini zonder boter

Wat ik handig vind aan dit recept: je gebruikt geen boter. Meestal wil ik NU iets bakken en heb ik geen tijd om boter op kamertemperatuur te laten komen, haha! Maar dat is bij dit cantuccini recept dus ook helemaal niet nodig. Desondanks smaken deze koekjes heerlijk rijk, dankzij het ei, de suiker en de noten.

Variaties op dit cantuccini recept

italiaanse koekjes met sinaasappel

Het oorspronkelijke cantuccini recept vond ik in het 5 or less-kookboek van Chickslovefood. In het oorspronkelijke recept wordt citroenschil gebruikt, zelf verving ik dit door limoenschil. Meer variaties:

  • Gebruik limoenschil in plaats van sinaasappelschil
  • Doop de cantuccini koekjes na het afkoelen voor de helft in gesmolten chocolade
  • Een eetlepel amaretto door het deeg is erg lekker!
  • Varieer eens met verschillende specerijen en voeg een theelepel kaneel of gember toe. Kardemom en steranijs zijn ook erg lekker maar gaan snel overheersen, voeg daar een half theelepeltje van toe.

Cantuccini bewaren

italiaanse amandelkoekjes

Deze koekjes kun je nadat ze volledig zijn afgekoeld, het beste bewaren in een goed afgesloten koektrommel of luchtdichte doos. Ze blijven dan zeker nog wel een weekje lekker. Of je dat redt betwijfel ik, want van deze lekkere koekjes blijf je eten!

PS: als je van Italiaanse koekjes houdt, vind je deze koekjes met Amarene-kersen vast ook erg lekker!

cantuccini recept

Cantuccini zelf maken – helemaal niet moeilijk!

Zelf cantuccini maken is helemaal niet moeilijk met dit recept voor deze heerlijke Italiaanse amandelkoekjes.
5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 25 koekjes

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel (+ extra voor bestuiven)
  • 1 snufje zout
  • 160 gr suiker (+ 2 el extra voor de garnering)
  • 1 sinaasappel (alleen de schil)
  • 100 gr amandelen (ongezouten)

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe 1 ei in een kom en splits het andere ei (let op: bewaar de dooier wel!) Doe het eiwit bij het andere ei en klop dit los.
  • Zeef het meel boven de kom en doe het zout en de suiker erbij.
  • Was de sinaasappel en rasp de schil boven de kom. Doe ook de eieren in de kom.
  • Hak de amandelen grof, voeg toe aan de kom en kneed alles tot een soepel deeg.
  • Bestuif het aanrecht met wat bloem en vorm twee repen van het deeg van ongeveer 15 x 5 centimeter.
  • Leg de repen op een met bakpapier bekleed bakrooster. Klop de eidooier los en besmeer de koekrepen ermee.
  • Bak de koekrepen in 20 minuten mooi goudbruin, haal uit de oven en snijd ze in plakjes van ongeveer 1,5 cm dik.
  • Leg de cantuccini koekjes terug op het rooster en bestrooi met 2 el suiker. Bak de koekjes nog 7-8 minuten en laat de cantuccini helemaal afkoelen.

Notities

u003cliu003eBewaar de koekjes in een goed afsluitbare trommel, dan blijven ze zeker een week lekker.u003c/liu003e

Voedingswaarden

Calories: 87kcal
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.
cantuccini met sinaasappel

3 Reacties

  • Eef
    24 oktober 2016 at 05:46

    Hmm!! Deze waren echt heerlijk San! Aanrader :D

    Reply
  • Daniëlle
    22 oktober 2016 at 06:09

    Wat leuk dat ze “gemakkelijk” te maken zijn! Leuk om eens te proberen!

    Reply
  • Anne-Marie
    21 oktober 2016 at 14:00

    Dat klinkt inderdaad niet zo moeilijk om te maken. Leuk!

    Reply

Laat een reactie achter

Beoordeling recept