Menu
voorgerechten

Carpaccio van rode biet

Carpaccio van rode biet

Is het geen plaatje, deze bietencarpaccio? Deze carpaccaio van rode biet is een lekker licht voorgerecht wat je heel goed op zou kunnen dienen tijdens de feestdagen. Om het iets meer vullend te maken en een extra smaak toe te voegen kun je er nog geitenkaas overheen verkruimelen, maar voor de foto heb ik dat even achterwege gelaten, zodat je de waanzinnige knalkleuren van de chioggiabietjes in deze bietencarpaccio nog beter kan zien!

Chioggiabiet

Ik zag onlangs bij boeren & buren chioggiabietjes op de bestellijst staan en ik wist dat deze bietjes er prachtig uitzien van binnen: schitterend roze met wit! Het nadeel is dat ze deze waanzinnige kleuren verliezen als je ze verhit, dus ik besloot ze rauw op te dienen en er een carpaccio van biet van te maken. Dat kan heel goed met chioggiabietjes want die smaken heel lekker fris. Ze zijn ook heerlijk op een plaattaart met brie trouwens.

In de supermarkt zul je deze bietjes niet snel tegenkomen, soms heb je geluk en worden ze op de (boeren)markt verkocht. Kun je nou geen chioggiabietjes vinden? Dan kun je deze bietencarpaccio ook maken met rode bietjes, of gele bietjes. Allemaal lekker!

Bietencarpaccio met geitenkaas

Bietencarparccio voorbereiden

Je kunt dit voorgerecht prima van tevoren voorbereiden. De salade zou ik dan wel even apart in een bakje bewaren en deze – samen met de kaas – pas vlak voor het serveren over de vegetarische carpaccio strooien.

De bietjes kun je al een paar uur van tevoren in dunne plakjes snijden, afdekken en bewaren in de koelkast.

Carpaccio van rode biet

Carpaccio van rode biet

Een bijzonder vegetarisch voorgerecht dat extra mooi wordt als je chioggiabietjes gebruikt: carpaccio van bietjes met geitenkaas.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 3-4 kleine bietjes (chioggabiet, rode biet, gele biet… Of een mix!)
  • 75 gr rucola
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 el balsamico-azijn
  • 1 el honing
  • 2 tl tijmblaadjes
  • 4 el pijnboompitten
  • 60 gr zachte geitenkaas

Zo maak je het

  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze een beetje bruin beginnen te kleuren. Schud regelmatig om en blijf erbij, want ze verbranden snel!
  • Schil de bietjes en snijd ze zo dun mogelijk. Dit gaat het beste met een mandoline, maar het kan ook met een scherp mes. Pas goed op je vingers! Verdeel de plakjes biet over vier borden.
  • Maak een dressing van de olijfolie, balsamico-azijn, honing en tijm en meng deze door de rucola.
  • Verkruimel de geitenkaas over de bietjes en verdeel de rucola-salade over de bietencarpaccio. Garneer de carpaccio van biet met de pijnboompitjes.

Notities

u003cliu003eMaak de carpaccio het liefst zo kort mogelijk van te voren klaar. Heb je chioggiabietjes over? Die smaken ook heerlijk op een plaattaart of wat bladerdeeg. Beetje geitenkaas, honing en tijm erover en in de oven. Zalig!u003c/liu003e

Voedingswaarden

Calorieën: 227kcal
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.
Recept bietencarpaccio

3 Reacties

  • Jo
    23 december 2017 at 08:11

    Blijft de kleur ook mooi als je het een dag van te voren maakt?

    Reply
    • Sandra
      23 december 2017 at 09:49

      Hi Jo, hmmm dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik maakte het recept een paar uurtjes van tevoren en dat ging goed, maar het lijkt me dat de plakjes ook een beetje gaan uitdrogen als je het te lang van tevoren maakt.

      Reply
  • Eef
    18 december 2017 at 20:11

    Wauw wat een plaatje San!

    Reply

Laat een reactie achter

Beoordeling recept