Is het geen plaatje, deze bietencarpaccio? Deze carpaccaio van rode biet is een lekker licht voorgerecht wat je heel goed op zou kunnen dienen tijdens de feestdagen. Om het iets meer vullend te maken en een extra smaak toe te voegen kun je er nog geitenkaas overheen verkruimelen, maar voor de foto heb ik dat even achterwege gelaten, zodat je de waanzinnige knalkleuren van de chioggiabietjes in deze bietencarpaccio nog beter kan zien!
Chioggiabiet
Ik zag onlangs bij boeren & buren chioggiabietjes op de bestellijst staan en ik wist dat deze bietjes er prachtig uitzien van binnen: schitterend roze met wit! Het nadeel is dat ze deze waanzinnige kleuren verliezen als je ze verhit, dus ik besloot ze rauw op te dienen en er een carpaccio van biet van te maken. Dat kan heel goed met chioggiabietjes want die smaken heel lekker fris. Ze zijn ook heerlijk op een plaattaart met brie trouwens.
In de supermarkt zul je deze bietjes niet snel tegenkomen, soms heb je geluk en worden ze op de (boeren)markt verkocht. Kun je nou geen chioggiabietjes vinden? Dan kun je deze bietencarpaccio ook maken met rode bietjes, of gele bietjes. Allemaal lekker!

Bietencarparccio voorbereiden
Je kunt dit voorgerecht prima van tevoren voorbereiden. De salade zou ik dan wel even apart in een bakje bewaren en deze – samen met de kaas – pas vlak voor het serveren over de vegetarische carpaccio strooien.
De bietjes kun je al een paar uur van tevoren in dunne plakjes snijden, afdekken en bewaren in de koelkast.

Carpaccio van rode biet
Ingrediënten
- 3-4 kleine bietjes (chioggabiet, rode biet, gele biet… Of een mix!)
- 75 gr rucola
- 2 el olijfolie extra vierge
- 1 el balsamico-azijn
- 1 el honing
- 2 tl tijmblaadjes
- 4 el pijnboompitten
- 60 gr zachte geitenkaas
Zo maak je het
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze een beetje bruin beginnen te kleuren. Schud regelmatig om en blijf erbij, want ze verbranden snel!
- Schil de bietjes en snijd ze zo dun mogelijk. Dit gaat het beste met een mandoline, maar het kan ook met een scherp mes. Pas goed op je vingers! Verdeel de plakjes biet over vier borden.
- Maak een dressing van de olijfolie, balsamico-azijn, honing en tijm en meng deze door de rucola.
- Verkruimel de geitenkaas over de bietjes en verdeel de rucola-salade over de bietencarpaccio. Garneer de carpaccio van biet met de pijnboompitjes.
Notities
Voedingswaarden

3 Reacties
Jo
23 december 2017 at 08:11Blijft de kleur ook mooi als je het een dag van te voren maakt?
Sandra
23 december 2017 at 09:49Hi Jo, hmmm dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik maakte het recept een paar uurtjes van tevoren en dat ging goed, maar het lijkt me dat de plakjes ook een beetje gaan uitdrogen als je het te lang van tevoren maakt.
Eef
18 december 2017 at 20:11Wauw wat een plaatje San!