• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Champignonragout - pasteitje met ragout

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: apr 2018 door Sandra

    Champignonragout is echt zo'n heerlijk klassiek gerecht. Wij aten thuis altijd ragout met Kerst, lekker met een pasteitje (al was dat overigens meestal kipragout want mijn moeder lust geen champignons, en ik destijds trouwens ook niet.

    Naar recept
    champignon ragout pasteitjes

    Daar kan ik me nu echt helemaal niks meer bij voorstellen want inmiddels ben ik er dol op). En volgens mij aten we ook wel eens een broodje ragout als we op vakantie waren.

    Kortom: ik heb goede herinneringen aan ragout!

    Zelf ragout maken

    champignonragout

    Zelf champignonragout maken is echt een eitje. Je kunt natuurlijk ragout uit blik kopen maar daar zit welgeteld 20% champignon in, geen knoflook, geen ui, geen tijm...

    Kortom: maak je ragout gewoon lekker zelf. Het is helemaal niet moeilijk en je bent met een kwartiertje klaar.

    Lekker in een pasteitje of op brood

    champignonragout maken

    Deze champignonragout is lekker in een pasteitje, maar je kunt het ook op een broodje doen, of serveren bij rijst. Net wat je lekker vindt!

    Champignonragout of andere ragout?

    Je kunt dit recept voor champignonragout ook prima als basis gebruiken voor een andere ragout.

    Misschien vind je het bijvoorbeeld lekkerder om een ragout te maken met kip? Vervang dan eenvoudigweg de champignons voor stukjes kipfilet om er kippenragout van te maken. Of wat dacht je van garnalen ragout met rivierkreeft? Ook heerlijk!

    Ragout bewaren

    ragout recept

    Maak je de ragout liever wat eerder? Dat kan! Handig voor de feestdagen! Maak de champignon ragout af en laat hem volledig afkoelen.

    Doe het in een goed afsluitbaar bakje en bewaar in de koelkast, het blijft dan nog zeker twee dagen goed.

    Het kan zijn dat de ragout wat indikt als je het weer gaat opwarmen, je kunt het dan altijd weer iets verdunnen met bouillon, wijn of water.

    Ragout zonder alcohol

    Nog een laatste tip: in dit champignonragout recept maak ik gebruik van een scheut witte wijn. Eten er kinderen of zwangeren mee, of gebruik je sowieso liever gewoon geen alcohol?

    Dat is geen enkel probleem. Vervang de wijn simpelweg door extra bouillon. De bouillon is wel echt een smaakmaker in dit recept, dus kies er eentje die je lekker vindt!

    Recept

    Champignon ragout pasteitjes op een houten plank. Op één van de pasteitjes zit een dakje van bladerdeeg. De pasteitjes zijn bestrooid met verse tijm.

    Recept champignonragout - pasteitje met ragout

    Een pasteitje met ragout is een feestelijk voorgerecht. Maak eens zelf champignonragout, het is niet moeilijk!
    4.22 van 33 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 25 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • koekenpan
    • kookpan

    Ingrediënten

    • 1 teen knoflook
    • 1 sjalotje
    • 250 gr kastanjechampignons
    • 1 takje tijm
    • 20 gr boter
    • 1 el bloem
    • 100 ml groentenbouillon
    • 100 ml witte wijn (of vervang door bouillon)
    • 1 tl grove mosterd
    • scheutje slagroom (optioneel)

    Om erbij te serveren:

    • pasteitjes, brood of rijst
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Snijd de knoflook en de sjalot fijn. Snijd de kastanjechampignons in stukjes.
    • Verhit wat olie of boter in een koekenpan en bak de knoflook en sjalot even aan. Voeg de champignons en de tijm toe en bak tot de paddenstoelen zacht zijn.
    • Verhit nu in een kookpan met een dikke bodem de boter. Roer als deze is gesmolten, de bloem erdoor en bak een minuutje mee (blijf continue roeren).
    • Blus af met de bouillon en de wijn, en roer goed door. Roer de mosterd erdoor en voeg het champignonmengsel toe.
    • Laat de champignonragout 5-10 minuten zachtjes doorkoken onder regelmatig roeren, tot de ragout de gewenste dikte heeft (blijft de ragout te dun? Voeg dan nog een klein beetje extra bloem toe).
    • Haal de pan van het vuur en roer er desgewenst nog een scheutje slagroom door.
    • Breng op smaak met peper en zout en serveer de champignonragout met pasteitjes, brood of rijst.

    Notities

    Tip: wil je geen alcohol gebruiken in het gerecht? Verdubbel dan de hoeveelheid bouillon. Een restje ragout is erg lekker op brood, lunchtip!

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 96kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwitten: 3g | Vetten: 4g | Zout: 165mg | Vezels: 1g | Suiker: 3g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More voorgerechten

    • Luxe voorgerecht - pasteitjes met ragout van garnalen en rivierkreeft, op een bordje.
      Luxe voorgerecht: pasteitjes met garnalen ragout
    • Temaki sushi met zalm, avocado en wortel. De handrolls liggen met drie naast elkaar op een bordje en zijn besprenkeld met nori en sesamzaadjes.
      Temaki sushi met zalm en avocado
    • Een schaal gegrilde mozzarella met aubergine, fijngesneden tomaat en basilicum.
      Gegrilde aubergine met mozzarella
    • Een bord vegetarische carpaccio van rode biet met truffelmayonaise, sla en parmezaanse kaas.
      Vegetarische carpaccio

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. bart

      december 23, 2022 at 10:42 am

      Hoi Sandra, ik heb een vraagje, met kerst krijg ik 10 eters en zoveel mensen, zoveel wensen... Kortom, mensen die vegetarisch zijn, mensen die ivm darmproblemen niet goed tegen bonen en ui, knoflook etc kunnen en mensen die niet van kaas houden. Ik wilde dus ragout maken, maar zie nu ook overal dde ui en knoflook terugkomen. Heb jjij een goed iddee om toch een smaakvolle champignonragout te maken, waar ik de diverse alliumsoorten kan vermijden?

      Beantwoorden
      • Sandra

        december 26, 2022 at 12:12 pm

        Hey Bart, sorry dat ik je reactie niet eerder heb gelezen! Voor een volgende keer: kunnen ze wel tegen prei? Dan kan dat wellicht de ui vervangen. Knoflook vervangen is lastig, het is zo'n uitgesproken smaak... Ik zou het dan gewoon weglaten en wellicht wat extra kruiden toevoegen aan het gerecht. Je zou eens kunnen experimenteren met wat extra tijm of een extra ander kruid met een sterke smaak. Ik denk dan aan rozemarijn of oregano bijvoorbeeld.

        Beantwoorden
    2. Alie

      december 17, 2022 at 11:22 pm

      1 ster
      Er zit veel te veel wijn en mosterd in het recept. De kastanjechampignons konden we hierdoor niet proeven.
      Grote teleurstelling en gelukkig nog genoeg tijd om een goed recept te zoeken voor de Kerst.
      Het enige wat klopte aan het recept was de opmerking dat het niet zo veel werk was om te maken.

      Beantwoorden
      • Sandra

        december 18, 2022 at 12:00 pm

        Hoi Alie, wat jammer dat het niet heeft gesmaakt. Toevallig heb ik het zelf gisteren weer eens gemaakt, deze keer zonder wijn omdat er ook een dreumes mee eet. Je kunt de wijn eventueel vervangen door extra bouillon. En een minder scherpe mosterd kiezen of minder mosterd gebruiken. De meeste mensen vinden het op deze manier wel lekker, maar het moet natuurlijk maar net je smaak zijn. Ik hoop dat je een ander recept vindt dat beter aan je smaak voldoet, fijne feestdagen!

        Beantwoorden
    3. Barbara

      januari 26, 2022 at 1:19 pm

      5 sterren
      Wat een prima idee om de saus apart van de champignonmélange te bereiden voordat je ze samenvoegt. Ik heb alleen bouillon gebruikt. Het resultaat was verrukkelijk !

      Beantwoorden
      • Sandra

        januari 27, 2022 at 9:47 am

        Wat fijn om te horen Barbara! Fijn dat het goed gesmaakt heeft!

        Beantwoorden
    4. Ocky

      januari 14, 2022 at 9:33 pm

      5 sterren
      Na de eerste keer nu nog een keer gemaakt de ragout is heerlijk ik heb hem alleen gemaakt met een overheerlijke bomenzwam en champagne gebruikt dat is tenslotte ook witte wijn, bedank t voor je recept met vr gr. Ocky

      Beantwoorden
      • Sandra

        januari 16, 2022 at 11:19 am

        Wauw, dat is nog eens een bijzondere variatie Ocky! Fijn dat je het zo lekker vond!

        Beantwoorden
    5. Rose

      december 25, 2021 at 12:12 pm

      5 sterren
      👌🏽

      Beantwoorden
    4.22 from 33 votes (29 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.