zoet

Dadeltaart met sticky toffee topping

Dadeltaart met sticky toffee topping en walnoten

Soms heb ik ineens een bak-aanval. Helemaal niet erg, want daar komt natuurlijk altijd iets lekkers uitrollen :-) Laatst was het weer zover, en stond ik ineens om negen uur ‘s avonds in de keuken om deze dadeltaart te bakken. Ik maakte hem al eens eerder maar dat was alweer een tijd geleden, en dat is altijd een mooie gelegenheid om een nieuwe foto te maken voor bij het recept. Want zeker in de begintijd van mijn blog waren de foto’s niet echt om over naar huis te maken. Ik ben zeker nog steeds niet de beste food-fotograaf hoor, maar de foto’s zien er tegenwoordig wel een stukje appetijtelijker uit ;-) Zo ook van deze dadeltaart! De oude foto was niet echt mooi dus tijd voor een nieuwe foto. Helemaal niet erg, want deze dadeltaart is superlekker. Hij is niet zo heel erg zoet en daarom kun je er best lekker grote stukken van serveren. De sticky toffee topping zorgt wel voor een lekker zoetje trouwens, hmmmm.

Het leuke aan deze dadeltaart is dat je in de taart zelf helemaal geen extra suiker toevoegt. De dadels zijn al zoet genoeg van zichzelf. In de sticky toffee topping gaat trouwens wel wat suiker!

Het recept voor deze dadeltaart komt uit het boek Zoete Gerechten.

Recept dadeltaart met sticky toffee topping

(voor ca 12 stukjes)

  • 250 gr dadels
  • snufje zout
  • 210 gr roomboter
  • 190 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • 90 ml melk
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 90 gr poedersuiker
  • 50 gr walnoten

Zo maak je de dadeltaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vet een bakvorm van 20 x 30 in en bekleed met bakpapier.
  • Snijd de dadels in grove stukken en breng ze met 2 dl water aan de kook. Laat tien minuten pruttelen en breng op smaak met een snufje zout. Laat afkoelen.
  • Meng ondertussen 180 gr van de roomboter, het bakmeel, het vanille-extract, het bakpoeder, de eieren en 75 ml melk goed door elkaar.
  • Hak de dadels fijn in een keukenmachine en meng deze door het beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak de dadeltaart 20 minuten in de oven. Laat de taart volledig afkoelen.
  • Hak ondertussen de walnoten fijn.
  • Doe de rest van de boter en de melk in een klein pannetje en voeg de bruine basterdsuiker toe. Verwarm dit op een laag vuur tot de suiker is opgelost en roer dan de poedersuiker erdoor. Besmeer de taart met het mengsel en verdeel de fijngehakte walnoten erover.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Atie Groot

    Je dadeltaart was heerlijk Sandra!

    19 maart 2018 at 09:30
  • Reply Atie Groot

    Van harte gefeliciteerd Sandra.
    Ik ben nieuwsgierig wat je vanavond gaat presenteren!
    Het maakt niet uit wat, want het is allemaal lekker, maar mijn favoriet is de carrot cake.
    Fijne dag!

    17 maart 2016 at 08:12
  • Reactie achterlaten