Soms heb ik ineens een bak-aanval. Helemaal niet erg, want daar komt natuurlijk altijd iets lekkers uitrollen :-) Laatst was het weer zover, en stond ik ineens om negen uur ‘s avonds in de keuken om deze dadeltaart te bakken.
Oud en Nieuw
Ik maakte deze taart al eens eerder maar dat was alweer een tijd geleden, en dat is altijd een mooie gelegenheid om een nieuwe foto te maken voor bij het recept. Want zeker in de begintijd van mijn blog waren de foto’s niet echt om over naar huis te schrijven.
Ik ben zeker nog steeds niet de beste food-fotograaf hoor, maar de foto’s zien er tegenwoordig wel een stukje appetijtelijker uit ;-) Zo ook van deze dadeltaart! De oude foto was niet echt mooi dus tijd voor een nieuwe foto. Helemaal niet erg om hem opnieuw te moeten maken, want deze dadeltaart is superlekker.
Weinig toegevoegde suiker
Deze taart is niet zo heel erg zoet en daarom kun je er best lekker grote stukken van serveren. De sticky toffee topping zorgt wel voor een lekker zoetje trouwens, hmmmm.
Aan de dadeltaart zelf voeg je geen extra suiker toe. De dadels bevatten natuurlijk al veel suiker en zijn dan ook zoet genoeg van zichzelf. In de sticky toffee topping gaat trouwens wel een beetje suiker! Het recept voor deze dadeltaart komt uit het boek Zoete Gerechten.
Dadeltaart invriezen
Dit is nou typisch zo’n taart die je echt prima kunt invriezen. Zelf vind ik het altijd wel handig om een ingevroren taart op voorraad te hebben. Dan hoef je voor een verjaardag niet ineens heel veel te bakken. En ook handig als je visite krijgt en geen tijd hebt om nog iets te maken.
Je kunt deze taart – zonder de sticky toffee topping – een paar maanden bewaren in de vriezer.

Dadeltaart met sticky toffee topping
Ingrediënten
- 250 gr dadels
- 1 snufje zout
- 210 gr roomboter
- 190 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 3 eieren
- 90 ml melk
- 2 el bruine basterdsuiker
- 90 gr poedersuiker
- 50 gr walnoten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 20 x 30 in en bekleed met bakpapier.
- Snijd de dadels in grove stukken en breng ze met 2 dl water aan de kook. Laat tien minuten pruttelen en breng op smaak met een snufje zout. Laat afkoelen.
- Meng ondertussen 180 gr van de roomboter, het bakmeel, het vanille-extract, het bakpoeder, de eieren en 75 ml melk goed door elkaar.
- Hak de dadels fijn in een keukenmachine en meng deze door het beslag. Giet het beslag in de bakvorm en bak de dadeltaart 20 minuten in de oven. Laat de taart volledig afkoelen.
- Hak ondertussen de walnoten fijn. Doe de rest van de boter en de melk in een klein pannetje en voeg de bruine basterdsuiker toe. Verwarm dit op een laag vuur tot de suiker is opgelost en roer dan de poedersuiker erdoor. Besmeer de taart met het mengsel en verdeel de fijngehakte walnoten erover.
Notities
Voedingswaarden

4 Reacties
Heleen
22 januari 2023 at 16:59Verrukkelijke luchtige dadeltaart! Het recept klopt helemaal qua verhoudingen en is bijzonder verrassend qua smaak.
Sandra
23 januari 2023 at 20:05Wat een mooi compliment Heleen! Ik vind het zelf ook steeds een verrassing dat deze taart zo smaakvol is, op het eerste gezicht ziet hij er namelijk niet zo spectaculair uit, haha!
Atie Groot
19 maart 2018 at 09:30Je dadeltaart was heerlijk Sandra!
Atie Groot
17 maart 2016 at 08:12Van harte gefeliciteerd Sandra.
Ik ben nieuwsgierig wat je vanavond gaat presenteren!
Het maakt niet uit wat, want het is allemaal lekker, maar mijn favoriet is de carrot cake.
Fijne dag!