Menu
zoet

Dadeltaart met sticky toffee topping

Dadeltaart met sticky toffee topping en walnoten

Soms heb ik ineens een bak-aanval. Helemaal niet erg, want daar komt natuurlijk altijd iets lekkers uitrollen :-) Laatst was het weer zover, en stond ik ineens om negen uur ‘s avonds in de keuken om deze dadeltaart te bakken.

Oud en Nieuw

Ik maakte deze taart al eens eerder maar dat was alweer een tijd geleden, en dat is altijd een mooie gelegenheid om een nieuwe foto te maken voor bij het recept. Want zeker in de begintijd van mijn blog waren de foto’s niet echt om over naar huis te schrijven.

Ik ben zeker nog steeds niet de beste food-fotograaf hoor, maar de foto’s zien er tegenwoordig wel een stukje appetijtelijker uit ;-) Zo ook van deze dadeltaart! De oude foto was niet echt mooi dus tijd voor een nieuwe foto. Helemaal niet erg om hem opnieuw te moeten maken, want deze dadeltaart is superlekker.

Weinig toegevoegde suiker

Deze taart is niet zo heel erg zoet en daarom kun je er best lekker grote stukken van serveren. De sticky toffee topping zorgt wel voor een lekker zoetje trouwens, hmmmm.

Aan de dadeltaart zelf voeg je geen extra suiker toe. De dadels bevatten natuurlijk al veel suiker en zijn dan ook zoet genoeg van zichzelf. In de sticky toffee topping gaat trouwens wel een beetje suiker! Het recept voor deze dadeltaart komt uit het boek Zoete Gerechten.

Dadeltaart invriezen

Dit is nou typisch zo’n taart die je echt prima kunt invriezen. Zelf vind ik het altijd wel handig om een ingevroren taart op voorraad te hebben. Dan hoef je voor een verjaardag niet ineens heel veel te bakken. En ook handig als je visite krijgt en geen tijd hebt om nog iets te maken.

Je kunt deze taart – zonder de sticky toffee topping – een paar maanden bewaren in de vriezer.

Dadeltaart met sticky toffee topping

5 from 3 stemmen
Gang: TaartKeuken: ZoetNiveau: Eenvoudig
Voor

12

personen
Voorbereiding

30

minutes
Oventijd

20

minutes
Calories

338

kcal

Deze eenvoudig te maken taart is zoet, maar zeker niet té zoet. De bodem bestaat uit een eenvoudige dadelcake maar met de sticky toffee topping maak je er echt iets speciaals van!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 250 gr 250 dadels

  • 1 snufje 1 zout

  • 210 gr 210 roomboter

  • 190 gr 190 zelfrijzend bakmeel

  • 1 tl 1 vanille-extract

  • 1 tl 1 bakpoeder

  • 3 3 eieren

  • 90 ml 90 melk

  • 2 el 2 bruine basterdsuiker

  • 90 gr 90 poedersuiker

  • 50 gr 50 walnoten

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 20 x 30 in en bekleed met bakpapier.
  • Snijd de dadels in grove stukken en breng ze met 2 dl water aan de kook. Laat tien minuten pruttelen en breng op smaak met een snufje zout. Laat afkoelen.
  • Meng ondertussen 180 gr van de roomboter, het bakmeel, het vanille-extract, het bakpoeder, de eieren en 75 ml melk goed door elkaar.
  • Hak de dadels fijn in een keukenmachine en meng deze door het beslag. Giet het beslag in de bakvorm en bak de dadeltaart 20 minuten in de oven. Laat de taart volledig afkoelen.
  • Hak ondertussen de walnoten fijn. Doe de rest van de boter en de melk in een klein pannetje en voeg de bruine basterdsuiker toe. Verwarm dit op een laag vuur tot de suiker is opgelost en roer dan de poedersuiker erdoor. Besmeer de taart met het mengsel en verdeel de fijngehakte walnoten erover.

Opmerkingen

  • Je kunt deze taart een dag of twee, drie bewaren. Je kunt hem zonder de topping ook heel goed invriezen.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Recept dadeltaart

4 Reacties

  • Heleen
    22 januari 2023 at 16:59

    Verrukkelijke luchtige dadeltaart! Het recept klopt helemaal qua verhoudingen en is bijzonder verrassend qua smaak.

    Reply
    • Sandra
      23 januari 2023 at 20:05

      Wat een mooi compliment Heleen! Ik vind het zelf ook steeds een verrassing dat deze taart zo smaakvol is, op het eerste gezicht ziet hij er namelijk niet zo spectaculair uit, haha!

      Reply
  • Atie Groot
    19 maart 2018 at 09:30

    Je dadeltaart was heerlijk Sandra!

    Reply
  • Atie Groot
    17 maart 2016 at 08:12

    Van harte gefeliciteerd Sandra.
    Ik ben nieuwsgierig wat je vanavond gaat presenteren!
    Het maakt niet uit wat, want het is allemaal lekker, maar mijn favoriet is de carrot cake.
    Fijne dag!

    Reply

Laat een reactie achter