Deze gegratineerde pompoen is me een partijtje lekker! Echt een heerlijk en feestelijk bijgerecht dat je ook nog eens goed kunt voorbereiden. In dit recept vertel ik je precies hoe je deze pompoengratin maakt!

Dit recept bestaat uit laagjes dungesneden pompoen. Door een mengsel van room, ei, feta en sjalot toe te voegen en het gerecht in de oven te plaatsen, krijg je een heerlijke gegratineerde pompoen schotel met een zoetje van de pompoen en zout van de feta. Heerlijk als kerst bijgerecht maar eigenlijk de hele herfst en winter lekker!
Ingrediënten voor dit recept
Om deze gratin te maken heb je nodig:
Pompoen - gebruik een verse pompoen. Ik gebruikte een 'gewone' pompoen maar een butternut/flespompoen is ook heel geschikt voor dit recept.
Room en ei - de basis voor een gratinsausje zijn slagroom en ei. Wil je dit bijgerecht liever vegan maken? Vervang dan de slagroom door een plantaardige kookroom, en laat het ei weg.
Tijm, knoflook en sjalot - zoete pompoen heeft wat stevige smaken nodig om het gerecht in balans te brengen. Tijm, knoflook en sjalot zorgen daarvoor. Experimenteer ook eens met andere kruiden, zoals oregano of rozemarijn.
Feta - geeft dit bijgerecht een hartige smaak. Liever een vegan versie maken? Vervang de feta dan door fijngehakte walnoten.
Pompoengratin: waarbij serveren?
Hoewel je dit recept de hele herfst en winter kunt eten, is het ook heel geschikt als bijgerecht voor de feestdagen. Net als deze gevulde pompoen met feta trouwens.
Serveer de pompoengratin bijvoorbeeld bij een Beef Wellington, of bij een hele kip uit de oven. En naast een stuk beenham smaakt het ook erg goed!
Gegratineerde pompoen voorbereiden en bewaren
Zeker bij een etentje is het erg fijn als je gerechten kiest die je helemaal kunt voorbereiden, en dat kan met dit recept ook. Snijd de pompoen alvast voor en bewaar deze in de ovenschaal tot je hem gaat afbakken. Dit kun je al een dag van tevoren doen. Het ei/room-mengsel kun je ook al enkele uren voor het afbakken, klaarmaken. Bewaar in een goed afsluitbare mengkom in de koelkast.
Heb je een restje pompoengratin over? Dat kun je de volgende dag nogmaals opwarmen in de oven. Dek af met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen. Je kunt het gerecht ook opwarmen in een pan, pureren met een staafmixer (voeg eventueel wat vocht toe om het te verdunnen) en serveren bij pasta als een pompoensausje.
Recept
Gegratineerde pompoen met feta
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 400 gr pompoen
- 100 ml slagroom
- 1 ei
- 5 takjes tijm
- 100 gr feta
- 1 teen knoflook
- 1 sjalot
- peper en zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de teen knoflook en smeer de ovenschaal ermee in.
- Snijd de pompoen in flinterdunne plakjes.
- Meng de room met het ei en klop goed door elkaar. Verbrokkel de feta en snipper de sjalot. Meng dit door de room en breng op smaak met peper en zout.
- Meng de schijfjes pompoen voorzichtig door het roommengsel, en doe alles in de ovenschaal.
- Bak de pompoengratin in 20-25 minuten gaar.
Laat een reactie achter