• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Gegratineerde pompoen met feta

    Bijgewerkt: nov 2023 · Geplaatst: dec 2023 door Sandra

    Deze gegratineerde pompoen is me een partijtje lekker! Echt een heerlijk en feestelijk bijgerecht dat je ook nog eens goed kunt voorbereiden. In dit recept vertel ik je precies hoe je deze pompoengratin maakt!

    Naar recept
    Gegratineerde pompoen - een ovenschaal met dunne plakjes pompoen, feta en tijm.

    Dit recept bestaat uit laagjes dungesneden pompoen. Door een mengsel van room, ei, feta en sjalot toe te voegen en het gerecht in de oven te plaatsen, krijg je een heerlijke gegratineerde pompoen schotel met een zoetje van de pompoen en zout van de feta. Heerlijk als kerst bijgerecht maar eigenlijk de hele herfst en winter lekker!

    Ingrediënten voor dit recept

    Om deze gratin te maken heb je nodig:

    Enkele ingrediënten voor dit recept: pompoen, tijm, feta, knoflook en sjalot.

    Pompoen - gebruik een verse pompoen. Ik gebruikte een 'gewone' pompoen maar een butternut/flespompoen is ook heel geschikt voor dit recept.

    Room en ei - de basis voor een gratinsausje zijn slagroom en ei. Wil je dit bijgerecht liever vegan maken? Vervang dan de slagroom door een plantaardige kookroom, en laat het ei weg.

    Tijm, knoflook en sjalot - zoete pompoen heeft wat stevige smaken nodig om het gerecht in balans te brengen. Tijm, knoflook en sjalot zorgen daarvoor. Experimenteer ook eens met andere kruiden, zoals oregano of rozemarijn.

    Feta - geeft dit bijgerecht een hartige smaak. Liever een vegan versie maken? Vervang de feta dan door fijngehakte walnoten.

    Pompoengratin: waarbij serveren?

    Hoewel je dit recept de hele herfst en winter kunt eten, is het ook heel geschikt als bijgerecht voor de feestdagen. Net als deze gevulde pompoen met feta trouwens.

    Serveer de pompoengratin bijvoorbeeld bij een Beef Wellington, of bij een hele kip uit de oven. En naast een stuk beenham smaakt het ook erg goed!

    Gegratineerde pompoen voorbereiden en bewaren

    Een schaal pompoengratin met feta en tijm ter decoratie.

    Zeker bij een etentje is het erg fijn als je gerechten kiest die je helemaal kunt voorbereiden, en dat kan met dit recept ook. Snijd de pompoen alvast voor en bewaar deze in de ovenschaal tot je hem gaat afbakken. Dit kun je al een dag van tevoren doen. Het ei/room-mengsel kun je ook al enkele uren voor het afbakken, klaarmaken. Bewaar in een goed afsluitbare mengkom in de koelkast.

    Heb je een restje pompoengratin over? Dat kun je de volgende dag nogmaals opwarmen in de oven. Dek af met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen. Je kunt het gerecht ook opwarmen in een pan, pureren met een staafmixer (voeg eventueel wat vocht toe om het te verdunnen) en serveren bij pasta als een pompoensausje.

    Recept

    Gegratineerde pompoen - een ovenschaal met dunne plakjes pompoen, feta en tijm.

    Gegratineerde pompoen met feta

    Een ontzettend smaakvol en feestelijk bijgerecht: pompoengratin met feta en tijm
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 35 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • mengkom
    • ovenschaal

    Ingrediënten

    • 400 gr pompoen
    • 100 ml slagroom
    • 1 ei
    • 5 takjes tijm
    • 100 gr feta
    • 1 teen knoflook
    • 1 sjalot
    • peper en zout
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    • Halveer de teen knoflook en smeer de ovenschaal ermee in.
    • Snijd de pompoen in flinterdunne plakjes.
    • Meng de room met het ei en klop goed door elkaar. Verbrokkel de feta en snipper de sjalot. Meng dit door de room en breng op smaak met peper en zout.
    • Meng de schijfjes pompoen voorzichtig door het roommengsel, en doe alles in de ovenschaal.
    • Bak de pompoengratin in 20-25 minuten gaar.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 200kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwitten: 7g | Vetten: 16g | Zout: 309mg | Vezels: 1g | Suiker: 4g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bijgerechten

    • Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.
      Radijs inmaken
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven
    • Een kom met komkommersalade met dille en feta.
      Komkommersalade met dille en feta
    • Een kom met gladde kastanjepuree. Er liggen twee kaneelstokjes en drie kastanjes op ter decoratie.
      Kastanjepuree van tamme kastanjes

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.