Gele bietjes, ken je ze? In de supermarkt zie je ze niet vaak liggen, dus je moet wel een beetje mazzel hebben om ze te vinden. Maar prachtig zijn ze, die kleur! En als je ze in de oven klaarmaakt, blijft dat gele kleurtje mooi intact.

Recepten met bietjes
Vroeger was ik overigens helemaal niet zo dol op bietjes, maar sinds ik kennis heb gemaakt met gele bietjes en chioggabietjes (die roze/witte bieten) ben ik helemaal fan (en inmiddels lust ik de rode ook graag). Je kunt er zoveel lekkere dingen mee maken! Inmiddels staan er dan ook al een heleboel lekkere recepten met bieten op mijn blog. Dit recept voor gele bietjes uit de oven is daar de nieuwste aanwinst in.
Gele bietjes en mandarijn
Ik had het idee dat mandarijn goed zou smaken bij de gele bietjes en dat bleek inderdaad het geval. Ook gebruikte ik wat honing voor een lekker zoetje, en kruidige tijm voor extra smaak. Daarmee is dit een heerlijk simpel bijgerecht geworden dat niet mis zal staan tijdens een etentje.
Je zou ze zelfs tijdens Kerst kunnen serveren!
Gele bieten uit de oven
Als je de bieten in de oven klaarmaakt, worden ze beetgaar, niet heel zacht. Persoonlijk vind ik dat wel lekker, een beetje bite. Als je ze wat zachter wilt, kun je ze uiteraard wat langer in de oven zetten. Dek de schaal dan af met aluminiumfolie zodat de bietjes niet te bruin worden.
Recept
Gele bietjes uit de oven
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 4 gele bietjes
- 2 mandarijnen
- 4 el honing
- 10 takjes tijm
- peper en zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de gele bietjes en snijd ze in dunne plakjes of kleine blokjes. Doe ze in een ovenschaal.
- Rasp de mandarijnen boven de bietjes. Halveer ze en knijp het sap uit over de plakjes gele biet.
- Voeg de honing toe, de blaadjes van de takjes tijm en breng op smaak met peper en zout.
- Schud alles goed door elkaar en bak de gele bietjes in ongeveer 30 minuten gaar. Houdt de bietjes in de gaten, als ze een beetje te bruin beginnen te worden, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.
Maria
Beste Sandra,
Vanavond dit recept gemaakt, wel de mandarijnen vervangen door sinasappel. Hèèl verrassend. Lekker zoet. Aan de gele bieten zit minder smaak van zichzelf dan de rode. Goed dat je er zo'n lekker recept van hebt gemaakt. Dank je, Maria
Sandra
Dankjewel voor je reactie Maria! Met sinaasappel lijkt het me ook erg lekker! En ja, eens, de gele bietjes zijn veel zachter en minder intens van smaak dan de rode biet!
Lummie
Wat is dit lekker zeg!
De prachtige kleur met de heerlijk zoet-kruidige smaak is voor herhaling vatbaar bij ons.
Sandra
Bedankt voor de lieve woorden en je beoordeling Lummie, ik hoop dat hij vaker bij jullie op tafel gaat komen!