Gestoofde rabarber is geweldig! Door rabarber op een zacht vuur langzaam te stoven met suiker, krijg je heerlijk zachte, zoete rabarber die nét niet uit elkaar valt, en zijn schitterend roze kleur behoudt.
Gestoofde rabarber met sinaasappel
Je kunt ervoor kiezen om de rabarber in water te stoven, niets mis mee. Je kunt het water echter ook vervangen door citrussap, extra lekker!
In dit gestoofde rabarber recept stoof ik de rabarber in bloedsinaasappelsap. Maar je kunt ook prima gewoon sinaasappelsap gebruiken, of citroensap. Allemaal lekker.
Rabarber stoven

Door rabarber op een zacht vuur te koken, krijg je heerlijke rabarbercompote. Ook erg lekker, maar voor sommige toetjes vind ik het leuk om de rabarber zijn herkenbare vorm te laten houden.
Dan is stoven dé oplossing. Doordat je de stelen op een zacht vuurtje laat garen en er verder niet aankomt, blijft de rabarber zijn mooie vorm behouden.
Het is wel belangrijk om niet te roeren, anders maak je er alsnog moes van!
Zoetekauw of niet?
In dit recept gebruik ik 30 gram suiker op 150 gram rabarber. Daarmee wordt de rabarber vrij zoet. Ben je niet zo’n zoetekauw of wil je liever niet teveel suiker gebruiken? Dan kun je ook de hoeveelheid suiker halveren.
Gestoofde rabarber bewaren
Doordat je redelijk wat suiker gebruikt voor dit recept, kun je de gestoofde rabarber wel lang bewaren. In een afgesloten bakje in de koelkast blijft het zeker een dag of vijf goed, waarschijnlijk nog wel langer.
Waarbij eet je dit?
Je kunt de rabarber gebruiken als topping voor warme havermout, yoghurt of gele vla. Het is ook een feestelijke topping voor toetjes als panna cotta, vlaflip of trifle.
Je kunt het zelfs als bijgerecht serveren!

Gestoofde rabarber
Ingrediënten
- 150 gr rabarber
- 1 sinaasappel of citroen
- 30 gr suiker
Zo maak je het
- Was de rabarber en snijd de stelen in schuine stukken van ongeveer 6 centimeter lang.
- Pers de sinaasappel uit en doe het sap in een pan. Leg de stelen rabarber op de bodem van de pan. De pan moet ruim genoeg zijn om alle stukken op de bodem te kunnen leggen, en ze moeten ook wat tussenruimte hebben.
- Strooi de suiker over de rabarber en stoof de rabarber nu op een zacht vuurtje gaar met het deksel half op de pan.
- Wals de pan af en toe voorzichtig rond, maar schud of roer absoluut niet. Na ongeveer 10 tot 15 minuten is de rabarber lekker zacht (prik er even in met een vork zodat je weet dat de rabarber goed gaar is). Til de stukken er voorzichtig uit met een klein vorkje.
Voedingswaarden

1 Reactie
Atie
6 april 2023 at 19:52Lekker recept en het ziet er gezellig uit zo in stukjes gekookt.