Zoete galette ken je misschien wel, maar een hartige galette? Ja hoor, dat kan prima! Traditioneel vul je een zoete galette met kersen, maar je kunt van het zelfde deeg eenvoudig een hartige galette maken. Deze variant vulde ik met zacht gebakken rode ui en lekkere geitenkaas. Een beetje zoet, een beetje hartig, en niet een beetje lekker maar héél lekker!

Uiengalette
Rode ui combineert heel goed met geitenkaas. Het zoetige van de rode ui is heel lekker in combinatie met de soms wat scherpe smaak van geitenkaas. Met wat tijm en balsamico als smaakmakers, maak je eenvoudig een heerlijke vulling voor deze hartige uiengalette.
Recept

Hartige galette met rode ui en geitenkaas
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor het deeg
- 225 gr bloem
- 125 gr boter
- 1 tl tijm
- 1 snuf zout
- 50 ml ijskoud water
Voor de vulling
- 300 gr rode ui
- 1 el suiker
- 1 el balsamico-azijn
- 150 ml water
- 1 tl tijm
- zout en peper
- 50 gr geitenkaas (rolletje)
- 1 ei
Zo maak je het
- Begin met het deeg, dit kan je eventueel ook al een dag van tevoren doen. Meng de bloem met het zout en meng de boter er vlug door met je vingers. Het deeg zal nu nog niet binden maar een beetje kruimelig zijn.
- Voeg een beetje van het koude water toe en kneed het deeg goed door. Blijf water toevoegen en kneden tot je een mooie, samenhangende bal deeg in je handen hebt. Je hebt waarschijnlijk niet al het water nodig. Maak een platte schijf van het deeg en laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de vulling. Snijd hiervoor de uien in halve ringen en doe deze in een koekenpan met de suiker, balsamico-azijn, het water, de tijm en wat peper en zout. Laat op een zacht vuurtje 15 minuten stoven en laat het mengsel afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot het zo dik is dat je het nog wel kunt omvouwen (iets minder dan een halve centimeter dikte). Het hoeft er absoluut niet netjes uit te zien.
- Verdeel de rode ui over het deeg maar laat een centimeter of 2-3 aan de randen vrij. Vouw het deeg nu langs de randen deels over de uienvulling heen, zoals je op de foto ook ziet.
- Klop het ei los en besmeer de randen van de hartige galette ermee.
- Snijd plakjes van de geitenkaas en beleg de hartige galette ermee. Bak de uiengalette 40 minuten op 180 graden.






Laat een reactie achter