Dankzij de kersenboom in onze tuin begint het aantal recepten met kersen op mijn blog steeds groter te worden en vandaag heb ik een wel héél lekker nieuw recept voor jullie: kersengalette met frangipane. In een galette (een lekker rommelige taart van een simpel kruimeldeeg) gaat lekker veel fruit dus het leek me een heerlijke manier om een flink aantal kersen in te verwerken.
Kersengalette met frangipane
Kersen combineren goed met amandelen, dus ik besloot de bodem van de kersengalette te bedekken met een laagje frangipane. Frangi-watte?
Frangipane is een soort amandelspijs maar dan nog wat romiger, doordat je er boter & ei doorheen mengt. Echt zalig en het maakt deze galette nóg lekkerder!
Je maakt er bijvoorbeeld ook deze perentaart extra lekker mee.
Galette – een rommelige Franse taart
Wat zo leuk is aan een galette, is dat je het deeg lekker rommelig mag houden. Dat ziet er alleen maar extra rustiek uit!
In dit geval maakte ik een zoete kersengalette, maar met het deeg kun je ook een hartige galette maken. Lekker gevuld met verschillende soorten groenten en wat kaas. Lekker hoor!
Mocht je een hartige galette willen maken, laat dan wel de suiker weg uit het korstdeeg. Maar goed, ik ga er vanuit dat je op deze pagina bent gekomen voor het recept voor kersengalette, dus laten we snel verder gaan.
Kersenontpitter
Je hebt voor deze galette met kersen trouwens een flink aantal kersen nodig, een kersenontpitter is daarom erg handig om in huis te hebben, maar het is geen must. Ik geef je nog wel een laatste tip: de galette kun je eten als toetje of bij de koffie.
Serveertip
Als je hem als toetje serveert is hij extra lekker nog een beetje warm uit de oven, met een bol vanille-ijs erbij, of een beetje warme vanillesaus. Als je hem bij de koffie serveert is wat opgeklopte room erbij ook zalig.

Kersengalette met frangipane en amandelen
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor het deeg
- 225 gr bloem
- 125 gr boter
- 1 snufje zout
- 50 gr poedersuiker
- 50 ml ijskoud water (zet het water van tevoren in de koelkast)
Voor de frangipane
- 50 gr boter
- 50 gr suiker
- 50 gr amandelmeel
- 1 el bloem
- 0,5 ei
- 1 el amaretto
Voor de vulling
- 400 gr kersen (ontpit)
- 0,5 ei
- amandelschaafsel
- poedersuiker
Zo maak je het
- Begin met het deeg. Meng de bloem met het zout en de poedersuiker. Meng de boter er vlug door, door deze door je vingers in het deeg te wrijven zodat er een kruimeldeeg ontstaat. Het deeg zal nu nog niet binden. Voeg een beetje van het koude water toe en kneed weer goed door. Blijf water toevoegen en doorkneden tot het een mooi samenhangend deeg is geworden. Je hebt waarschijnlijk niet al het water nodig. Maak een platte schijf van het deeg en laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de frangipane. Laat hiervoor de boter op kamertemperatuur komen en meng deze met de suiker en het amandelmeel. Klop het ei, de amaretto en de bloem erdoor.
- Ontpit ondertussen de kersen, laat ze goed uitlekken en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot het zo dik is dat je het nog wel kunt omvouwen (iets minder dan een halve centimeter dikte). Het hoeft er absoluut niet netjes uit te zien.
- Leg het deeg op een bakplaat en besmeer met de frangipane, laat aan de randen een centimeter of 2 vrij.
- Dep de kersen indien nodig nog wat extra droog en verdeel ze over de frangipane. Sla nu de deegranden om zodat de taart deels wordt bedekt door het deeg.
- Klop het overgebleven halve ei los en besmeer de randen van het deeg ermee.
- Bestrooi de kersengalette met amandelschaafsel en een beetje poedersuiker en bak de taart 40 minuten op 180 graden. Laat iets afkoelen voor je de galette serveert.
Notities
Voedingswaarden

1 Reactie
Atie
15 juli 2019 at 15:09Wat een heerlijk recept Sandra, vooral als de galette nog een beetje warm is!