desserts zoet

Kersengalette met frangipane en amandelen

Kersengalette met frangipane en amandel

Dankzij de kersenboom in onze tuin begint het aantal recepten met kersen op mijn blog steeds groter te worden en vandaag heb ik een wel héél lekker nieuw recept voor jullie: kersengalette met frangipane. In een galette (een lekker rommelige taart van een simpel kruimeldeeg) gaat lekker veel fruit dus het leek me een heerlijke manier om een flink aantal kersen in te verwerken. Kersen combineren goed met amandelen, dus ik besloot de bodem van de kersengalette te bedekken met een laagje frangipane. Frangi-watte? Frangipane is een soort amandelspijs maar dan nog wat romiger, doordat je er boter & ei doorheen mengt. Echt zalig en het maakt deze galette nóg lekkerder!

Galette – een rommelige Franse taart

Wat zo leuk is aan een galette, is dat je het deeg lekker rommelig mag houden. Dat ziet er alleen maar extra rustiek uit! In dit geval maakte ik een zoete kersengalette, maar met het deeg kun je ook een hartige galette maken. Lekker gevuld met verschillende soorten groenten en wat kaas. Lekker hoor! Mocht je een hartige galette willen maken, laat dan wel de suiker weg uit het korstdeeg. Maar goed, ik ga er vanuit dat je op deze pagina bent gekomen voor het recept voor kersengalette, dus laten we snel verder gaan. Je hebt voor deze galette met kersen trouwens een flink aantal kersen nodig, een kersenontpitter is daarom erg handig om in huis te hebben, maar het is geen must. Ik geef je nog wel een laatste tip: de galette kun je eten als toetje of bij de koffie. Als je hem als toetje serveert is hij extra lekker nog een beetje warm uit de oven, met een bol vanille-ijs erbij. Als je hem bij de koffie serveert is wat opgeklopte room erbij ook zalig.

Recept kersengalette met frangipane

Voor ca 8 personen

Voor het deeg

  • 225 gr bloem
  • 125 gr boter
  • snuf zout
  • 50 gr poedersuiker
  • 50 ml ijskoud water (zet het water van tevoren in de koelkast)

Voor de frangipane

  • 50 gr boter
  • 50 gr suiker
  • 50 gr amandelmeel
  • 1 el bloem
  • 1/2 ei (bewaar de andere helft)
  • 1 el amaretto (optioneel)

Voor de vulling

  • 400 gr kersen (ontpit)
  • 1/2 ei
  • amandelschaafsel
  • poedersuiker

Zo maak je de galette met kersen

  • Begin met het deeg. Meng de bloem met het zout en de poedersuiker. Meng de boter er vlug door, door deze door je vingers in het deeg te wrijven zodat er een kruimeldeeg ontstaat. Het deeg zal nu nog niet binden. Voeg een beetje van het koude water toe en kneed weer goed door. Blijf water toevoegen en doorkneden tot het een mooi samenhangend deeg is geworden. Maak een platte schijf van het deeg en laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
  • Maak ondertussen de frangipane. Laat hiervoor de boter op kamertemperatuur komen en meng deze met de suiker en het amandelmeel.
  • Klop het ei, de amaretto en de bloem erdoor.
  • Ontpit ondertussen de kersen, laat ze goed uitlekken en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot het zo dik is dat je het nog wel kunt omvouwen (iets minder dan een halve centimeter dikte). Het hoeft er absoluut niet netjes uit te zien.
  • Leg het deeg op een bakplaat en besmeer met de frangipane, laat aan de randen een centimeter of 2 vrij.
  • Dep de kersen indien nodig nog wat extra droog en verdeel ze over de frangipane. Sla nu de deegranden om zodat de taart deels wordt bedekt door het deeg.
  • Klop het overgebleven halve ei los en besmeer de randen van het deeg ermee.
  • Bestrooi de kersengalette met amandelschaafsel en een beetje poedersuiker en bak de taart 40 minuten op 180 graden. Laat iets afkoelen voor je de galette serveert.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply Atie

    Wat een heerlijk recept Sandra, vooral als de galette nog een beetje warm is!

    15 juli 2019 at 15:09
  • Reactie achterlaten