Kaasfondue vind ik toch zó lekker en gezellig. Al eet ik dan wel altijd véél te veel en loop ik de hele avond nog met een volle buik rond, haha! Maar dat heb ik er graag voor over zo af en toe. Het is gewoon te lekker!
Drink er thee bij!
Wist je trouwens dat het slim is om thee te drinken als je kaasfondue eet? Klinkt misschien een beetje gek, maar dit helpt de ‘kaasbal’ die zich gaat vormen in je maag (klinkt lekker hè) beter te verteren. Je kunt kaasfondue op talloze manieren maken, hier geef ik je alvast twee varianten: met bier & met wijn. En natuurlijk geef ik je ook kaasfondue dips tips.
Kaasfondue met wijn
Een klassiek recept voor kaasfondue: met witte wijn. Maak de fondue extra lekker op smaak met een beetje knoflook en mosterd. Voor de fondue kun je het beste kiezen voor een droge witte wijn. Een wijn met een zuurtje erin zorgt ervoor dat de kaas beter smelt.
Het is leuk & lekker om een wijn te kiezen die uit hetzelfde gebied komt als de kaas die je gebruikt. Voor ideeën qua kaascombinaties, scroll je een stukje naar beneden in dit artikel.
Kaasfondue met bier
Wil je eens wat anders? Maak dan een kaasfondue met bier! Ik geef je hieronder een recept waarbij ik abdijbier en abdijkaas gebruik, maar volg natuurlijk lekker je eigen smaak! Qua kaas ging ik – naast de klassieke emmentaler en gruyère – voor een stukje père joseph. Dit Belgische kaasje is licht romig en een beetje pittig, dus hij geeft de kaasfondue lekker veel smaak.
Voor het bier koos ik een blond abdijbier, die gaat namelijk weer heel goed samen met die père joseph kaas. Mocht je nou liever een bockbiertje willen gebruiken, of juist een witbiertje, dan moet je dat natuurlijk doen. Kies vooral wat jij lekker vindt! Dat geldt ook voor de kaas. Kun je geen père joseph vinden, dan kun je een andere kaas gebruiken. Reblochon bijvoorbeeld, maar gewone belegen kaas kan ook.
Alcoholvrije kaasfondue
Eten er ook kinderen mee? Of is er een andere reden waardoor je geen alcohol wilt/mag gebruiken? Geen probleem, ook zonder alcohol kun je een heerlijk fondue op tafel zetten. Vervang de alcohol simpelweg door een lekkere bouillon naar keuze, bijvoorbeeld een kruidenbouillon.
Heb je nog geen kaasfondue-pan? Je kunt deze eenvoudig kopen bij Bol.com
Kaasfondue dips – wat serveren bij Kaasfondue?
Onder het recept geef ik je nog een hoop tips voor bijgerechten. Met brood, groenten, fruit, vlees en andere dips kun je volop variëren. Scroll dus even verder naar beneden voor alle tips!
En nog een laatste tip: als je fan bent van kaasfondue, dan vind je ook raclette vast erg lekker. Check daarom ook eens dit raclette recept.

Kaasfondue met groenten en dips
Ingrediënten
- 1 teen knoflook
- 200 ml bier of wijn of bouillon + 2 el extra
- 225 gr kaas (scroll naar beneden voor suggesties)
- 1 el maizena
- 1 tl grove mosterd
- Voor erbij: brood, groenten en dips (scroll naar beneden voor ideeën)
Handig om te hebben
Zo maak je het
- Halveer de teen knoflook en wrijf de fonduepan in met de teentjes. Gebruik je een andere pan om de fondue in te maken omdat je fonduepan niet op het vuur mag? Wrijf dan ook die pan er mee in.
- Rasp de kaas of snijd de kaas in kleine blokjes.
- Zet de pan op het vuur en breng de wijn/bier/bouillon langzaam aan de kook. Smelt dan de kaas in de vloeistof, roer de kaasfondue regelmatig door zodat de kaas niet aankoekt.
- Roer de maïzena los met de resterende 2 el vloeistof en voeg dit mengsel toe aan de fondue. Blijf doorroeren en laat nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken. Breng de fondue op smaak met de mosterd en serveer direct.
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)
Welke kaas voor kaasfondue gebruiken?
Je kunt heel veel soorten kaas voor kaasfondue gebruiken. Belangrijk is wel dat de kaas goed kan smelten. Je kunt voor één kaassoort gaan, maar vaak worden er meerdere soorten gecombineerd. Een paar voorbeelden:
Zwitserse kaasfondue – de echte klassieker! Je maakt hem met half Gruyère en half Zwitserse Emmentaler. Je kunt ook voor één van deze kaassoorten kiezen (enkel Gruyère is wel erg pittig trouwens, daar moet je van houden).
Franse kaasfondue – met half Comté en half Franse Emmentaler maak je een Franse versie op de traditionele fondue.
Hollandse kaasfondue – onze eigen kaas is natuurlijk ook heerlijk in de kaasfondue! Een lekkere combi is half jong belegen / half extra belegen kaas. Een heerlijke variatie hierop is een kruidenkaasfondue: gebruik half belegen kaas en half kaas die op smaak is gebracht met (tuin)kruiden, heerlijk!
Italiaanse kaasfondue – met een combinatie van parmigiano en gorgonzola zet je een heerlijke Italiaanse kaasfondue op tafel. Je moet wel van blauwe kaas houden!
Enneh… Geitenkaasfondue of Schapenkaasfondue behoren ook nog tot de mogelijkheden. Kortom: leef je uit! Tip: vraag aan de kaasboer of hij de kaas alvast voor je kan raspen, dat scheelt jou weer wat werk.
Kaasfondue dips
Echt onmisbaar is natuurlijk lekker (stokbrood) om in je fondue te dippen. Maar alleen brood is ook een beetje saai! Daarom een paar ideeën wat extra lekkers bij je fondue te serveren:
Groenten
- Gegrilde asperges
- Gebakken (of rauwe) champignons
- Cherrytomaatjes
- Bleekselderij
- Reepjes paprika
- Broccoliroosjes
- Bloemkoolroosjes
- Witlofbladeren
- Amsterdamse uitjes
Fruit
- Stukjes ananas
- Druiven
Dips
- Broodkruimdip: Maal in de oven geroosterd witbrood tot kruim, samen met een halve teen knoflook
- Notendip: maal noten (bv pistachenoten of cashewnoten) in de keukenmachine tot fijn kruim
Heb jij nog tips voor andere lekkere kaasfondue dips? Deel ze met me in de comments!

11 Reacties
Indra
7 januari 2023 at 11:16Wij gaan morgen voor het eerst alcoholvrije kaasfondue doen, ik ben benieuwd.
Voor groente zit ik ook te denken aan gegrilde courgette…
Sandra
7 januari 2023 at 13:50Leuk Indra, ik hoop dat het zal smaken! Gegrilde courgette is denk ik ook heel erg lekker inderdaad. Eet smakelijk alvast!
Jolanda
5 februari 2021 at 12:39Je kunt de wijn of het bier ook heel goed vervangen door appelsap, bij ons thuis echt favoriet!
Sandra
6 februari 2021 at 19:14Wat een goed idee Jolanda, bedankt voor de tip!
Christine
31 december 2020 at 13:48Ook lekker met banaan, Mandarijn of komkommer
Sandra
1 januari 2021 at 13:12Dat zijn inderdaad superlekkere aanvullingen, bedankt voor de tip Christine!
Daniëlle
19 januari 2017 at 15:32Oh lekker! Ik heb hier nu gelijk zin in!
Ilona
16 januari 2017 at 20:01Mooi artikel! Ik vind een plakje pain d’alsace ook altijd lekker als dip. Tip voor die volle buik: drink er thee bij! Ik geniet altijd van je receptjes
Sandra
16 januari 2017 at 21:11Goede tips Ilona! En dankjewel, leuk om te horen :-)
Eef
16 januari 2017 at 11:55Heerlijk! Ik ben dol op kaasfondue, een week of 2 geleden nog eentje gemaakt met Guryère en een combi van oude en jonge kaas en bouillon i.p.v. wijn. Mag ik je direct even een complimentje geven over je mooie foto :) Dit gerecht staat al veelte lang op mijn lijstje om eens te plaatsen op het blog maar moet nog steeds een mooie foto maken.
Anne-Marie
16 januari 2017 at 09:43Haha, ik heb toevallig ook kaasfondue op mijn blog vandaag, maar dan in een broodje. Ik ben echt dol op kaasfondue!!!!