Menu
Hoofdgerechten

Raclette – aardappels met ham en augurk

Raclette aardappels met ham en augurk

Raclette – ken je dat? Ik vind het zo lekker, de enige keer dat ik (voor mijn werk) op wintersport ben geweest, heb ik het volgens mij elke dag bij de lunch gegeten. Een heerlijk stevig maaltje van gekookte aardappels met daar overheen een dikke laag gesmolten raclette-kaas. Dit stevige maal kan wel wat fris tegenwicht gebruiken, en daarom zijn de stukjes augurk en plakjes ham er heel lekker bij.

Wat is raclette?

Wat is raclette nu eigenlijk? Iets met gesmolten kaas, toch? Klopt! Het is echter weer heel iets anders dan bijvoorbeeld kaasfondue. Het woord komt van het Franse ‘racler’, dat betekent schrapen. Als je wel eens hebt gezien hoe raclette in een restaurant wordt geserveerd, snap je meteen waar die benaming vandaan komt. Een speciaal apparaat waarin een flink stuk kaas is bevestigd, smelt de toplaag van de kaas en die kun je er vervolgens vanaf schrapen.

Welke kaas voor raclette?

Dat is eigenlijk heel simpel: raclettekaas! Het zou kunnen dat jouw kaasboer je kan helpen aan een stuk originele, Zwitserse raclettekaas, maar zo niet dan is er zeker geen man overboord. Je kunt namelijk in de supermarkt ook pakjes raclettekaas kopen van het merk Emmi. Ik kreeg deze opgestuurd om te proberen, en daarmee heb ik ook dit recept gemaakt. De plakjes kaas kun je eenvoudig smelten in een koekenpan (of zet de aardappels inclusief plakjes kaas even onder de grill). Makkelijk én heel lekker.

Wat serveren bij raclette?

Tja, waar is gesmolten kaas nu níet lekker bij kun je haast zeggen? Maar zelf serveer ik mijn raclette graag vrij traditioneel: over gekookte aardappels. Je kunt de krieltjes trouwens ook roosteren in de oven en in de laatste paar minuten de kaas erop leggen zodat het smelt. Ook erg lekker en een aanrader als je meer fan bent van gebakken aardappels dan van gekookte.

Tafelzuur

Ook een zuurtje vind ik onmisbaar bij raclette. Klein gesneden augurkjes zijn heerlijk, maar ik denk dat zilveruitjes er ook prima bij zullen smaken.

Raclette-groenten

Om er ook wat groenten bij te serveren, maakte ik een bijgerecht van roergebakken champignons. Je zou ook kunnen kiezen voor reepjes gebakken paprika, of courgette. Allemaal erg lekker. Meng deze bij voorkeur eerst door de aardappels en overgiet dan met de gesmolten kaas.

Brood

Brood is natuurlijk ook een prima bijgerecht voor raclette. Je kunt wat brood afbakken in de oven en er op het laatste moment wat raclettekaas over doen, zodat dit smelt.

Raclette - aardappels met ham en augurk
Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Raclette – aardappels met ham en augurk

0 from 0 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: ZwitsersNiveau: Eenvoudig
Voor

2

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

20

minutes
Calorieën

451

kcal

Klassiek Zwitsers gerecht: raclette met gekookte aardappels, ham en augurk

Ingrediënten

  • 400 gr krieltjes in de schil

  • 400 gr groenten naar keuze (champignons, courgette, paprika)

  • 100 gr ham

  • 2 augurken

  • 4 plakken raclettekaas

  • peper en zout + kruiden naar smaak

Bereiding

  • Schrob de krieltjes schoon, halveer ze eventueel als ze een beetje groot zijn, en kook ze 15 minuten in de schil, met wat zout. Giet af en zet weg tot gebruik.
  • Bereid ondertussen de groenten. Maak ze schoon en snijd ze, en bak ze vervolgens in wat olie, met peper, zout en eventueel wat kruiden naar smaak.
  • Halveer de plakken ham in de lengte en rol ze mooi op tot rolletjes.
  • Snijd de augurk fijn.
  • Meng de gare krieltjes door de groenten in een koekenpan en houdt warm tot gebruik.
  • Smelt de plakken raclettekaas. Ik deed dit zelf simpelweg in een koekenpan, en giet de gesmolten kaas over de krieltjes en groenten. Serveer met de plakken ham en fijngesneden augurk.

Opmerkingen

  • Voor tips voor meer/andere bijgerechten, lees de tekst boven het recept.
  • Je kunt de krieltjes en groenten ook roosteren in de oven, en de laatste 5 minuten van de oventijd de raclettekaas er over verdelen om deze te laten smelten.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hieronder aanmelden. Ontvang je meteen een gratis e-book met vijf exclusieve recepten!

Recept raclette

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter