Raclette – ken je dat? Ik vind het zo lekker, de enige keer dat ik (voor mijn werk) op wintersport ben geweest, heb ik het volgens mij elke dag bij de lunch gegeten. Een heerlijk stevig maaltje van gekookte aardappels met daar overheen een dikke laag gesmolten raclette-kaas. Dit stevige maal kan wel wat fris tegenwicht gebruiken, en daarom zijn de stukjes augurk en plakjes ham er heel lekker bij.
Wat is raclette?
Wat is raclette nu eigenlijk? Iets met gesmolten kaas, toch? Klopt! Het is echter weer heel iets anders dan bijvoorbeeld kaasfondue. Het woord komt van het Franse ‘racler’, dat betekent schrapen. Als je wel eens hebt gezien hoe raclette in een restaurant wordt geserveerd, snap je meteen waar die benaming vandaan komt. Een speciaal apparaat waarin een flink stuk kaas is bevestigd, smelt de toplaag van de kaas en die kun je er vervolgens vanaf schrapen.
Welke kaas voor raclette?
Dat is eigenlijk heel simpel: raclettekaas! Het zou kunnen dat jouw kaasboer je kan helpen aan een stuk originele, Zwitserse raclettekaas, maar zo niet dan is er zeker geen man overboord. Je kunt namelijk in de supermarkt ook pakjes raclettekaas kopen van het merk Emmi. Ik kreeg deze opgestuurd om te proberen, en daarmee heb ik ook dit recept gemaakt. De plakjes kaas kun je eenvoudig smelten in een koekenpan (of zet de aardappels inclusief plakjes kaas even onder de grill). Makkelijk én heel lekker.
Wat serveren bij raclette?
Tja, waar is gesmolten kaas nu níet lekker bij kun je haast zeggen? Maar zelf serveer ik mijn raclette graag vrij traditioneel: over gekookte aardappels. Je kunt de krieltjes trouwens ook roosteren in de oven en in de laatste paar minuten de kaas erop leggen zodat het smelt. Ook erg lekker en een aanrader als je meer fan bent van gebakken aardappels dan van gekookte.
Tafelzuur
Ook een zuurtje vind ik onmisbaar bij raclette. Klein gesneden augurkjes zijn heerlijk, maar ik denk dat zilveruitjes er ook prima bij zullen smaken.
Raclette-groenten
Om er ook wat groenten bij te serveren, maakte ik een bijgerecht van roergebakken champignons. Je zou ook kunnen kiezen voor reepjes gebakken paprika, of courgette. Allemaal erg lekker. Meng deze bij voorkeur eerst door de aardappels en overgiet dan met de gesmolten kaas.
Brood
Brood is natuurlijk ook een prima bijgerecht voor raclette. Je kunt wat brood afbakken in de oven en er op het laatste moment wat raclettekaas over doen, zodat dit smelt.
Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!
Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.


Nog geen reacties