• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Kippensoep maken

    Bijgewerkt: aug 2023 · Geplaatst: feb 2022 door Sandra

    Zelf kippensoep maken: het kost wat tijd maar het recept voor kippensoep is erg makkelijk. Een lekkere kip, wat groenten en smaakmakers, meer heb je niet nodig.

    Naar recept
    Kippensoep maken

    En wat tijd dus, want om de smaken goed te laten trekken, is het 't lekkerste om de soep toch zeker wel twee uur op het vuur te laten staan. Maar dat is het waard hoor, met dit kippensoep recept maak je wel twee liter soep!

    Kippensoep tegen griep en verkoudheid

    Je kreeg het misschien vroeger wel als je verkouden was of griep had: een kom zelfgemaakte kippensoep. Ik heb zelf geen medische achtergrond dus durf hier geen harde uitspraken over te doen, maar er schijnt toch een kern van waarheid in te zitten. Schijnbaar zit er een bepaald stofje in de soep dat goed is voor je weerstand.

    In ieder geval is een kop hete bouillon sowieso erg lekker als je niet zo fit bent. Je warmt er lekker van door, het ligt niet zwaar op de maag en je krijgt een hoop vocht binnen. Ook zit er lekker wat groente in zo'n kom kippensoep en sterk je weer wat aan van de eiwitten in de kip. En dat kan sowieso geen kwaad als je ziek bent!

    Zelf kippensoep maken

    Op het internet zwerven al ontzettend veel kippensoep recepten. Als je op de zoekmachine 'kippensoep recept' intypt, krijg je maar liefst meer dan 50.000 resultaten! Wat mij betreft kan deze daar nog prima bij, haha! Een klassiek kippensoep recept ontbrak namelijk nog op mijn blog, en dat kan natuurlijk niet!

    De lekkerste kippensoep - ingrediënten

    Voor het lekkerste kippensoep recept heb je nodig:

    Bouillon - de lekkerste bouillon trek je uiteraard zelf, en hoe je dat doet beschrijf ik in het recept. Mocht je hier geen tijd voor hebben, dan kun je ook een kant en klare kippen of groenten-bouillon gebruiken van goede kwaliteit. Daarnaast gebruik ik ook altijd wat bouillonblokjes voor extra smaak. Als je kant en klare bouillon gebruikt kun je deze weglaten.

    Verse groenten - voor een smakelijke bouillon gebruik je een verse winterwortel en prei. Op het laatst voeg je ook nog wat gesneden soepgroenten toe voor een goed gevulde soep.

    Smaakmakers - laurier, verse selderij of maggiblad, peperkorrels en kruidnagels. Deze smaakmakers maken van dit recept echt de lekkerste kippensoep, ze geven echt een boel smaak aan de bouillon!

    En natuurlijk.... kip!

    Soepkip of kippenbouten

    Zelf gebruikte ik een hele kip voor deze soep. De kip was afkomstig van mijn schoonouders, biologischer kan niet! Nu heeft niet iedereen toegang tot 'eigen' kippen. Mocht je hem kunnen bemachtigen bij de poelier dan raad ik aan voor dit recept een zogenaamde soepkip te kopen. Is die niet beschikbaar, koop dan een paar flinke kippenbouten.

    Kippensoep invriezen

    Met onderstaand recept kun je maar liefst twee liter kippensoep maken. Je hebt er dus wel een flinke soeppan voor nodig. Ik kan me voorstellen dat je dit niet in één keer opeet, hoewel de soep eigenlijk de hele dag door prima smaakt. Als lunch, tussendoortje, voorgerecht of als hoofdgerecht (bijvoorbeeld met een stuk uienkruier of dit stokbrood met mozzarella erbij).

    Geen zorgen: je kunt de soep heel goed bewaren. In de koelkast blijft hij een dag of drie goed (eerlijk gezegd is de soep meestal de volgende dag nog lekkerder!). Maar je kunt hem ook prima invriezen. Maak porties van bijvoorbeeld een halve liter en vries deze apart in. Dan is de soep nog maanden houdbaar en heb je altijd een portie vers gemaakte soep achter de hand!

    Recept

    Kippensoep maken, met als resultaat een ouderwetse kom kippensoep op een bruin bord.

    Kippensoep maken

    Een heerlijk recept voor klassieke kippensoep. Makkelijk te maken, het kost je alleen wat tijd.
    4.70 van 10 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 2 uur uur
    Totale tijd: 2 uur uur 20 minuten minuten
    Servings: 8 kommen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • soeppan
    • koksmes

    Ingrediënten

    • 1 soepkip of 2 kippenbouten
    • 1 winterwortel
    • 2 preien
    • 5 blaadjes laurier
    • 1 bosje selderij (30 gr)
    • 5 kruidnagels
    • 1 tl peperkorrels
    • 4 bouillonblokjes
    • 400 gr soepgroenten
    • citroensap, peper en zout
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Snijd de wortel en de prei fijn en doe deze in een ruime pan, samen met de kip en 2 liter water.
    • Voeg de laurier toe, de helft van de selderij (fijnsnijden hoeft niet), de kruidnagels en de peperkorrels. Als je bouillonblokjes wilt gebruiken voor extra smaak (raad ik wel aan), voeg deze dan ook nu toe.
    • Zet de kippensoep op het vuur en laat 2 uur pruttelen. Het hoeft niet hard te koken, zacht pruttelen is prima.
    • Zeef de soep, je kunt nu de groenten en smaakmakers weggooien, of je bewaart de groenten voor een extra gevuld soepje.
    • Pluk de kip en doe de stukjes vlees terug in de bouillon.
    • Voeg de soepgroenten toe. Snijd de rest van de selderij grof en voeg deze ook toe aan de kippenbouillon. Kook het geheel nog 10 minuten door en breng de soep op smaak met citroensap, en eventueel extra peper en zout.

    Notities

    Je kunt ook nog wat vermicelli toevoegen voor een meer vullende soep.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 75kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 4g | Vetten: 3g | Zout: 59mg | Vezels: 2g | Suiker: 4g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Atie

      februari 11, 2022 at 8:09 pm

      5 sterren
      Heerlijke kippensoep!

      Beantwoorden
      • Sandra

        februari 18, 2022 at 7:44 pm

        Maar toch niet zo lekker als die van jou!

        Beantwoorden
    4.70 from 10 votes (9 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.